Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Magia Culorilor (85) – Halloween-ul si culorile lui

Halloween-ul isi are radacinile in traditia si cultura vechilor celti care imparteau anul in doua parti: din mai pana in noiembrie era anul luminii si al verii, iar din noiembrie pana in mai era anul intunericului si al iernii. Aceste doua anotimpuri le marcau prin doua mari sarbatori, Beltain - pe 1 mai si Samhain - pe 1 noiembrie. In 1 noiembrie celtii sarbatoreau de fapt Anul Nou, moment in care cu totii aduceau multumiri pentru recolta culeasa, si se rugau sa iasa cu bine din iarna, seara Halloween-ului devenind o seara pentru rugaciune, pentru inchinaciune, pentru veneratie, adoratie, avand putine in comun cu Halloweenul de azi transformat actualmente in importanta sarbatoare comerciala.
Halloween a fost adus in America de Nord de catre imigrantii irlandezi din Europa. Foametea Cartofului din anii 1845-1850 ce se instaurase in Europa a adus peste 700.000 de imigranti irlandezi care si-au adus cu ei si traditiile Halloween-ului impreuna cu personajul numit Jack o'Lanterns (Jack-Felinar); ei sarbatoreau sfarsitul strangerii recoltei, strangandu-se in jurul focului, si se amuzau in special spunand povesti cu stafii, cantau, dansau si incercau sa ghiceasca ce va urma in noul an. Au inlocuit guliile folosite in cadrul sarbatorii, cu dovleci, deoarece acestia se gaseau din abundenta pe aici si care s-au dovedit ulterior ca erau mult mai potriviti pentru a fi folositi de Halloween; astfel culoarea orange a devenit traditionala !

Originea exactă a culorilor Halloween este necunoscută, dar se stie ca , odată cu practica și utilizarea lor in timp, ele au devenit tot mai cunoscute.
In prezent, culorile traditionale ale Halloween-ului sunt Negru si Orange; Negru simbolizeaza moartea, noaptea, vrajitoria, pisicile negre, liliecii, vampirii, iar Orange este simbolul toamnei, al dovlecilor si al felinarelor, este asociat cu recolta, semnifica forta si rezistenta; aceasta culoare este derivata din dovleac si frunze. De Halloween se mai folosesc si alte culori : Violet care simbolizeaza noaptea, supranaturalul, misticismul, Verde ce este asociat spiridusilor, monstrilor, si Rosu ce simbolizeaza sangele, raul.
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe țări , cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico, Regatul Unit, în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă, țări in care predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. . În America de Nord și Canada statisticele arata cel mai înalt nivel de popularitate, peste 65% dintre americani si canadieni decorandu-si casele și birourile pentru aceasta sarbatoare. Halloween-ul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane invelite in negru si portocaliu și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.
Halloween-ul este sarbatorit intotdeauna dupa apus si inseamna de fapt amuzament, petrecerea fiind cam aceeasi peste tot in lume, cu dovlecii in care au fost cioplite chipuri fioroase, cu fantome si pisici zburlite, liliecii, nelipsitele masti si costume specifice, lumanari, amenajarea casei si a curtii, pregatirea unor deserturi in forme care mai de care mai deosebite si amuzante. Totul pare o joacă de copii, este ziua în care adulţii redevin copii, întrecându-se în glume şi farse care stârnesc zâmbetul şi râsul. In cinematografie s au realizat numeroase filme in care s-au inclus schelete, povesti cu fantome, magie, monstri mitici, vampiri, vulturi, case bantuite, mumii, paianjeni, extraterestri, pisici negre, demoni si alti reprezentati ai intunericului si necunoscutului primejdios !
Deci : pregatiti-va pentru petrecerea de Halloween din seara de 31 octombrie; nu uitati, culoarea predominanta este portocaliul pe fond negru; elementul principal este dovleacul sculptat cat mai fioros in care ard lumanari simbolizand lanterna lui Jack; decorati-va casa cu dovleci, coceni de porumb, sperietoare de ciori; faceti-va costume in figuri supranaturale de monstri, schelete, fantome, vrajitoare; pregatiti nuci si mere glazurate, bomboane imbracate in negru si portocaliu, servetele cu decoruri tematice, sticle deghizate in vrajitoare, acoperiti mobila cu cearceafuri albe, coaseti pe hartie neagra cu ata alba panze de paianjen, pregatiti baloane invelite intr-o fata de masa care sa se ridice in semiobscuritate spre tavan, si... un foc de tabara sau de artificii.

Richmond Hill / oct 2012




arh. Ion Constantinescu     10/29/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian