Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Craiova, o frumoasă sărbătore

Anul acesta, Zilele municipiului Craiova au fost mai frumoase ca oricând, cel putin până vineri, inclusiv, vremea fiind însorită. O multime de mesteri populari au venit să-si expună produsele, din toate regiunile României, în corturile instalate în piata Teatrului National, iar obiectele lucrate în casă, de mână (handmade), au fost expuse în English Parc, în fata Primăriei.

De la Universitate până în Calea Unirii, sute de expozanti au atras mii de craioveni si de alti vizitatori, în special din localitătile Olteniei.Circulatia rutieră a fost total întreruptă pe anumite portiuni din centrul frumoasei capitale a Olteniei istorice, iar de-a lungul străzii Alexandru Ioan Cuza s-au instalat, pe o parte a străzii, cuptoare, grătare,tăvi uriase cu toate bunătătile, iar pe cealaltă parte corturi mari, cu mese si bănci unde cei care sărbătoreau puteau bea o cafea, o răcoritoare, sau mânca vitel la protap, mici, cotlete, tochitură, peste prăjit etc.

Remarcabile spectacolele muzicale în aer liber, concertele si colectiile de ceramică românească, de port popular românesc, de miere, cascaval, ustensile de bucătărie, velinte, instrumente muzicale, dulciuri etc.

În Piata Prefecturii si în multe alte locuri, Biblioteca Judeteană „Alexandru si Aristia Aman” a instalat mese sau rafturi de bibliotecă, unde trecătorii puteau citi după voie cărti aflate în această veche institutie culturală.

În Piata mare, Ziua recoltei a adus galben-portocaliul dovleacului de copt, albastrul prunelor si porumbelor, rosul ardeilor kapia sau iuti –târul oltenesc -, galbenul-roscat al mierii si albul imaculat al brânzei de oaie sau de capră.

Pe Calea Unirii, alte chioscuri si corturi cu tot felul de flori, ceramică, preparate de casă, tablouri, măruntisuri de tot felul.

Institutiile culturale ale Craiovei si-au adus o importantă contributie la Zilele Craiovei, prin simpozioane, colocvii, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii din Oltenia, din tară si din străinătate,etc. Astfel,s-au organizat un târg de carte, la bibliotecă, o expozitie la Filarmonica „Oltenia”, spectacole dramatice la Teatrul National „Marin Sorescu”(„Beranger” de Eugen Ionescu, „Tartuffe” de Moliere sau „O noapte furtunoasă” de I L.Caragiale), premierea concursului literar organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, colocviile revistei „Scrisul românesc”, spectacole date de Teatrul pentru Copii si tineret Colibri, spectacole ale Ansamblului folcloric „Maria Tănase”.

În paralel cu aceste actiuni, s-au desfăsurat o procesiune religioasă de Sf.Dumitru, patronul orasului, concursuri sportive, un autoshow, un show aviatic la aeroport, mese rotunde, dezbateri, bursa comunitară de afaceri sociale Heineken.

Este foarte greu de prezentat în totalitate Zilele Craiovei, însă impresia generală, a tuturor vizitatorilor, a fost de realizare impecabilă, ceea ce confirmă statutul de mare oras, capitală regională, pe care îl are Craiova.
Am văzut si în vestul Europei astfel de sărbători sau braderii, aceasta nefiind cu nimic mai prejos, participantii putând crede că sunt în Occident, în plus beneficiind de minunatele spectacole, întreceri, concerte extraordinare, oale de lut, ii, sau produse ale locului („produits du terroir”) cu arome, culori si gust cum numai în România se găsesc.


Pentru Observatorul din Canada




Corneliu Vasile    10/28/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian