Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Duete, dueluri, viori…compozitori

S-a mai adăugat o toamnă si iată că invitatia la un nou “duel al viorilor” se repetă, încadrată de formula altui turneu national, sustinut tot de Liviu Prunaru alias Stradivarius1694, Gabriel Croitoru alias Guarneri del Jesu 1730, în complania pianistului Horia Mihail, la clapele unui pian Bösendorfer sin secolul XX. Circuitul, desfăsurat între 12 si 25 septembrie, are drept centru simetric bucurestean al itinerariului, la strânga - Galati, Iasi, Bacău, Pitesti si, la dreapta - Ploiesti, Sibiu, Timisoara, Cluj Napoca. Principala componentă a celui de al doilea “Duel al viorilor”, caracterizată de organizatori drept PROIECT, poartă două semnături : “ Radio Romania Cultural” si “Accendo”, cu producători: TVR si Radio România Regional. Putem încheia astfel fisa evenimentului care, în teritoriul cultural al dialogurilor imaginate de Societatea română de Radiodifuziune cu melomanii, si-a conturat un specific aparte al manifestărilor pentru noua stagiune a “Turneelor nationale”. Distinctiile caracteristice sunt sinteza atractivitătii succesului bazată pe accesibilitate, repertoriu, celebritate. Rezultatul gândirii celor care au construit proiectul este vizibil prin afuenta publicului si aspectul interesant al orizontului stilistic. Ne oprim asupra celui de al doilea program dedicat violonisticii, în care interpretii au propriile lor argumente – profesionalism si talent, de o parte, instrumente de legendă din traditia lutierilor italieni - Stradivarius, Guarnieri - pe de altă parte. Desigur, important este ca revenirea să nu însemne repetare, ca rezultat al prospectărilor repertoriale într-un program construit cu « precugetare ».
Prima parte a recitalului are ca sustinere, din partea violonistilor si pianistului, acea dorintă de a obtine bunăvointa si bucuria ascultătorului pe principiul captatio benevolentie, altfel spus, oferta de pagini aflate în orizontul sentimentului si velocitătii, cu semnături apartinând lui Kreisler, Elgar, Smetana, Hubay, Svendsen, Sarasate si Sostakovici. Cine participă la astfel de demnonstratii afective, renuntă uneori să se limiteze doar la un anume tip de aprecieri privind sunetul instrumentului, frazarea, legatorul, tehnica, stilul sau temperamentul executantilor. Împresiile le preia împreună si păstrează în memorie preferinta pentru toate cele bune. Pentru Gabriel Croitoru versus Liviu Prunariu, nu este dificil să-si farmece spectatorii, deoarece amândoi, aflati la lumina împlinirii maturitătii, parcurg un drum al carierei marcat de reusite pe planul interpretării, dar si a stiintelor pedagogiei artistice. Se justifică astfel si modificarea directiei de continut în sectiunea secună a programului lor, cu pagini baroce (Händel), post romantice (Moscovski) si moderne (Prokofiev) în care noutatea si dificultatea realizării se unesc cu raritatea auditiei. Nu-l uităm pe Horia Mihail, un pianist cultivând discretia planului sonor pentru a favoriza glasul viorilor, cărora la acordă sprijinul unei frazări si ritmici impecabile, unindu-se cu partenerii de podium când oferă, ca supliment, un amuzant ragtime de Scott Joplin.
„...vreau să pun în evidentă calitătile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul si melancolia.” spune LiviuPunariu; „... sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman... Am convingerea că voi reusi să evidentiez, si de data aceasta, calitățile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius.”adaugă Gabriel Coitoru. Un duel ce se încheie zâmbind, o luptă a păcii, iată morala.





Grigore Constaninescu    9/27/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian