Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Cine se va mai califica pentru emigrare în Canada?

După cum am mentionat într-un articol anterior, actualul ministru al imigratiei a introdus cele mai multe schimbări din istoria imigratiei în Canada. Nu trece o lună fără noi schimbări sau propuneri de schimbări. O astfel de propunere a venit în luna august, pentru o schimbare radicală în modalitatea de evaluare a aplicantilor din categoria skilled worker (economic independent). Voi prezenta mai jos propunerile de schimbare, asa cum au fost ele mentionate de ministrul imigratiei.
După cum se stie, categoria de independent economic se bazează pe un sistem de puncte acordate pentru diferiti factori. Mă voi referi mai jos la acesti factori si cum vor fi ei evaluati, în comparatie cu sistemul de până acum.

1. Vârsta – până acum, aplicantii care aveau între 21 si 49 de ani primeau un punctaj maxim de 10 puncte, dupa care se scadeau câte 2 puncte pentru fiecare an peste vârsta de 49 de ani sau sub vârsta de 21.
Conform noilor propuneri, aplicantii între 18 si 35 de ani primesc un punctaj maxim de 12 puncte (cu 2 puncte mai mult decât sub actuala lege), după care se scade câte un punct pentru fiecare an începând cu vârsta de 36 de ani.

2. Educatia – punctajul maxim a rămas la fel, de 25 puncte pentru nivelul de Doctor în stiinte si cel putin 17 ani de studii. Pentru cei cu Master si cel putin 15 ani de studii, se acordă 23 puncte; cei cu două facultăti si cel putin 14 ani de studii primesc 22 puncte. Cei cu liceul terminat primesc doar 5 puncte, acordându-se apoi între 15 si 21 de puncte celor cu educatie post-liceală. Deci, s-au creat mai multe niveluri de punctaj sub acest factor, în functie de durata studiilor post-liceale.

3. Experienta de lucru – pentru acest factor se acordă mai putine puncte pentru experienta de lucru dobândită în afara Canadei. Punctajul maxim va fi doar de 15 puncte pentru cei cu peste 6 ani de lucru într-un anumit domeniu, fată de 21 de puncte acordate acum pentru peste 4 ani de lucru. Pentru doar un an de experientă, se va acorda numai 9 puncte comparat cu 15 în sistemul actual.

4. Cunostinte de limbă – engleza sau franceza vor creste ca pondere în sistemul total de punctaj, deci cunoasterea uneia dintre limbile oficiale ale Canadei devine un element cheie în evaluarea candidatului la emigrare. In sistemul actual, se acordă un maximum de 16 puncte pentru prima limbă oficială cunoscută (engleza sau franceza), în timp ce pentru a doua limbă oficială cunoscută se acordă un maximum de 8 puncte. In schimbările propuse, prima limbă oficială poate primi un maximum de 24 puncte (6 puncte pe fiecare abilitate – scris, citit, vorbit, ascultat). Nivelul minim de cunoastere va primi 4 puncte pe fiecare abilitate (16 maximum), iar nivelul intermediar, câte 5 puncte pe fiecare abilitate (20 în total).
Pentru cunoasterea limbii oficiale a doua, se poate primi un maximum de 4 puncte.

5. Loc de muncă asigurat – acest factor rămâne neschimbat, acordându-se aceleasi 10 puncte ca si în prezent. Locul de muncă asigurat trebuie validat de Human Resources and Skills Development Canada (HRSDC) / Service Canada prin compania care primeste un Labour Market Opinion pozitiv.

6. Adaptabilitate – la fel, acest factor se propune să rămână neschimbat, la un maxim de 10 puncte. Se pot primi cele 10 puncte fie pentru experientă de lucru anterioară în Canada de cel putin un an sau printr-o combinatie de alti factori luati în consideratie atât pentru aplicantul principal cât si pentru sot/sotie: studii anterioare în Canada, lucru anterior în Canada, loc de muncă asigurat, rude în Canada si, ceva nou, cunostintele de limbă ale partenerei/ partenerului. Nu se vor mai acorda puncte pentru nivelul de studii al partenerei / partenerului.
Trebuie mentionat că nivelul de trecere / calificare pentru această categorie rămâne la un total de 67 puncte.

Din cele de mai sus rezultă faptul că în determinarea eligibilitătii unui candidat, cunostintele limbii engleze sau/si franceze este un punct predominant. De asemenea, se va crea încă o clasă: Federal Skilled Trades Class (FSTC), care nu este încă definitivată, si se vor aduce modificări la Canadian Experience Class (CEC), care încă nu au fost comunicate.

Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.





Mihaela Boeriu mihaela@cgsconsultants.com    9/18/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian