Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Usi deschise : City Hall - Primăria orasului Toronto

Deschiderea oficială, 1965.

Primăria orasului Toronto este o clădire remarcabilă. Arhitectul este finlandez Viljo Revell (împreună cu Heikki Castrén, Bengt Lundsten, Seppo Valjus), arhitectul aranjamentului de plante este Richard Strong iar inginer este Hannskarl Bandel. Clădirea a fost deschisă în 1965 si înlocuieste Vechea Primărie care fusese construită în 1899. Primăria actuală din piata Nathan Phillips Square este de fapt a patra si a fost construită datorită lipsei de spatiu din veche clădire. Această zonă fusese vechiul Chinatown, zonă care a fost expropriată si dărămată în timpul anilor 1950 pentru a se construi primăria.
În 1958 primarul Nathan Phillips lansează o competitie internatională pentru a găsi un arhitect. Competitia care a cuprins lucrări din 42 de tări a fost căstigată de finlandezul Viljo Revell, al cărui proiect consta din două turnuri gemene care încadrează camera consiliului care are forma unui disc si care se afla pe un podium. Există o rampă care porneste din piată si te conduce la podiumul cu acoperis vegetal ( acoperis verde) si care intră în camera consiliului. Cele două turnuri sunt inegale ca înaltime. Cel de est este mai înalt decat cel de la vest. Primăria este denumită “Ochiul guvernului” deoarece se aseamana cu un ochi dacă te uiti de sus. Revell a decedat cu un an înainte ca primăria sa fie terminată.

Istoric

Încă din 1943 se dorea să se construiască o clădire mai modernă, cănd un raport la consiliu a recomandat o primarie nouă între Queen Street West, Bay Street si Chestnut Street. A fost refuzată de electorat printr-un referendum de anul nou in 1947. În octombrie 1952 un grup de cetateni numiti de consiliu fac aceeasi recomandare. În 1954 un parteneriat format din cele mai mari trei firme de arhitectură a fost selectat să proiecteze noua primărie. Firmele erau “Marani and Morris”, “Mathers and Haldenby” si “Shore and Moffat”.
Ei au prezentat în noiembrie 1955 un proiect foarte conservator, placat cu calcar în stil modernist. Era simetric si în fată avea un gazon pătrat. Spre deosebire de ultimul proiect care a fost construit, retinea piatra de la Biroul de Înregistrare Beaux- Arts de la partea de vest si avea un spatiu public cu gazon în fată. Podiumul noii clădiri ar fii găzduit camerele consiliului si aveau coloane care complementau cele 8 coloane ale Clădirii de Înregistrări cu care era aliniat în fata noului spatiu public.
Cu toate acestea planul nu a fost pe placul primarului Nathan Philips care a organizat o competitie internatională. O scrisoare comună a fost trimisă de clasele de la University of Toronto Faculty of Architecture condamnănd propunerea si chemănd o competitie internatională. Renumitul arhitect Frank Lloyd Wright a numit design-ul un clishe care e vetust iar Walter Gropius îl critica ca fiind un design pseudo-modern care nu e demn de orasul Toronto. Proiectul a fost respins de votanti prin referendum în decembrie 1955, valoarea fiind de 18 milioane. Proiectul s-a realizat mai tărziu ca Imperial Oil Building în altă parte a orasului.

Competitie

Consiliul primariei orasului Toronto condus de Nathan Phillips a decis în 1956 să organizeze o competitie internatională pentru nou proiect cu conditiile puse de International Union of Architects, care în sine a creat controverse dat fiind că unii credeau că lucrarea ar trebui să fie făcută de un canadian. Un juriu alcătuit din 5 persoane adica din cei mai mari experti în arhitectură. Eric Artur era consilierul. Peste 500 de proiecte din 42 de tări au fost trimise păna la data de 18 aprilie 1958, din care au fost alesi 8 semi-finalisti. În septembrie 1958, proiectul lui Viljo Revell's a fost selectat de trei membrii ai juriului desi aprope că nu a ajuns pe lista finală. Eero Saarinen, ca si membru al juriului a sosit cu o zi si jumatate mai tărziu si a ajutat sa nu fie eliminat. A convins alti doi membrii ai juriului că Revell trebuie să căstige. Unul dintre cei care nu erau de acord era William Graham Holford, care era sceptic că acest proiect se poate construi cu un buget de 18 milioane. Revell a primit un premiu de 25,000 si 1 milion pentru a supraveghea constructia. S-a plăns că nu se dădea suficient credit colaboratorilor lui: Heikki Castren, Bengt Lundsten, and Seppo Valjus si a cerut ca toti să fie puăi pe lista de arhitecti. Constructia a început în 1961 si clădirea a fost gata 4 ani mai tărziu. Revell a murit înainte de 1964, anul cănd s-a terminat proiectul.

Design

Baza clădirii este rectangulară iar cele două turnuri sunt ca un arc si au înăltimi diferite. Turnul de est are 27 de etaje ( 99.5 metres (326 ft)) iar cel de vest are 20 de etaje (79.4 metres (260 ft)). Între cele două turnuri este camera consiliului care arată ca o farfurie si ansamblul ca doua măini care au grija de camera consiliului. Suprafata exterioara a turnurilor are caneluri pentru a preveni colapsarea materialului datorită expansiunii suprafetelor exterioare si ruperea materialului datorită diferentelor de presiune a aerului pe cele două aripi ale turnului pe durata vănturilor puternice caracteristice Marilor Lacuri. Vederea de nord, vest si est sunt mai abstracte în comparatie cu sudul care este cu fata la piată. Panourile concave sunt din beton cu făsii de marmura Botticino. La estul pietii este Vechea primarie care acum este judecătorie. În vederea de sus clădirea apare ca un ochi, de unde numele de “Ochiul guvernului”. Cănd a fost terminată clădirea a generat controverse dat fiind ca populatia a gasit-o prea futurista pentru oras. Chiar si 50 de ani mai tărziu pare încă modernă.
Proiectul pentru piata din fata primariei, Nathan Phillips Square, a facut parte din competitie. Bazinul cu apa, arcurile din beton , făntăna si drumul pentru pietoni care duce către camera consiliului toate au facut parte din proiectul intial al lui Revell. De atunci s-au adaugat căteva monumente si opere de arta iar acum este în renovare si continuă să infrumuseteze primaria în stilul modern initial. De exemplu puteti admira o sculptură a prim-ministrului Winston Churchill si o sculptura modernă a lui Moore.

Aditii si schimbări

Primaria s-a schimbat de-a lungul ultimilor 40 de ani:
• Schimbări facute de arhitectul din Toronto Bruce Kuwabara pentru a conecta cele doua turnuri si pentru modernizarea camerii consiliului între 1997-1998
• Podiumul de observare a fost închis
• Magazinul de cadouri a fost închis
• Biblioteca primariei a fost redusă
• Bazinul este folosit în timpul iernii pentru patinaj dar nu se mai poate folosi vara pentru a te răcori la picioare
Primaria a fost desemnată ca fiind proprietate cu semnificatii arhitecturale de mare importanta conform legii Ontario Heritage Act în 1991. În 2005 clădirea a sărbătorit cea de-a 40-a aniversare.

În cultura populară

În 1980 filmul The Kidnapping of the President cu William Shatner si Hal Holbrook se foloseste primaria si piata din fată pentru scena luarii de ostatec. Primăria apare în serialul Star Trek: The Next Generation episodul "Contagion" ca destinatie a unui posibil portal al extraterestrilor.
În 2002 filmul The Tuxedo, primaria a jucat rolul de "CSA Headquarters". În 2004 filmul Resident Evil: Apocalypse, clădirea a fost folosită ca primăria din Raccoon City. A fost distrusă în film de o bombă cu neutron. În 2006 filmul The Sentinel, un atentat are loc la un sumit al Grupului celor Opt în primăria din Toronto.
În 2007 în romanul Consolation de Michael Redhill, primăria e descrisă ca un con de înghetata cu o tumoare la mijloc.
Oficiul central pentru “The Devon Corporation” Pokémon anime francisă se aseamănă foarte tare cu primăria din Toronto.
Filmul Red (2011) arată primăria si alte locuri din Toronto.
Serialul de TV Flashpoint arată primăria în mai multe episoade.

Festivaluri

Primăria găzduieste diferite festivaluri si evenimente din Toronto. Anul Nou se serbează cu focuri de artificii si diferite grupuri muzicale vin să sustină concerte in fata primăriei. Tot aici este “Cavalcada Luminilor” de la sfărsitul lui noiembrie pănă la sfărsitul lui decembrie.
În timpul “Doors Open Toronto”, se dechide camera consiliului, biroul primarului si cel de-al 27-lea etaj asa cum a fost în 2009.







Dana Mateescu    8/24/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian