Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


500 de ani de la urcarea pe tron a lui Neagoe Basarab

Strălucit ucenic al Sfântului Ierarh Nifon,Patriarhul Constantinopolului si Mitropolit al Tării Românesti,Sfântul voievod Neagoe Basarab(1512-1521),a îmbinat în chip armonios,darul iscusitei conduceri a poporului si a bunei administrări a tării cu profunzimea vietii spirituale si excelenta în cultură.Exemplul Sfântului voievod ne îndeamnă la demnitate crestină,la curătenie întru credintă si la zidirea autenticei personalităti prin cultură,spre slava lui Dumnezeu.

Neagoe Basarab a făcut donatii generoase mănăstirilor ortodoxe (în Tara Românească si în toate tările din Balcani). În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Arges, în jurul căreia s-a născut legenda Mesterului Manole.
Este ctitorul complexului monahal si al bisericii monument din Curtea de Arges (1517).
Neagoe Basarab este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi, Învătăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie, scrisă în slavonă, dar tradusă de cineva în română (există o copie atestată în limba română din1654).
Prin condeiul său, Neagoe Basarab, în „învătăturile” sale către fiul său Teodosie, asternuse pe hârtie nu numai principii de guvernare politică a statului, principii morale de educare a tineretului, ci si principii de guvernare a sufletului, care oferă celor ce le vor urma mostenirea adevăratelor valori, cele spirituale. Aceasta monumentală lucrare a fost creată între anii 1513-1521.

La 26 septembrie 2009 a avut loc,în străvechea cetate a Târgovistei,resedintă a voievozilor si mitropolitilor munteni,proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab,aducerea si asezarea moastelor Sf.Ier.Nifon,Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tării Românesti în Catedrala Arhiepiscopală si Mitropolitană din Târgoviste si lansarea editiei jubiliarea Octoihului lui Macarie.

Vorbind despre personalitatea Sf.Voievod Neagoe Basarab,Înaltulpreasfintitul Părinte Arhiepiscop si Mitropolit NIFON a subliniat faptul că el se încadrează între: „peronalitătile de anvergură ale istoriei poporului român....ocupă un loc de specială semnificatie si însemnătate si ...ne oferă o pildă de curaj si de smerenie,de întelepciune si de putere,mărturisind prin faptele sale,că,prin credinta în Issus Hristos poti fi,un adevărat conducător si un român autentic.”







Stoica Ion    8/5/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian