Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gărâna - paradisul jazzului

Inaugurat în urmă cu 15 ani, Festivalul de jazz de la Gărâna, din Muntii Banatului, a ajuns în vara lui 2012 la editia a 16-a (12-15 iulie). De la o mică şi îndrăzneată initiativă, evenimentul a căpătat o spectaculoasă anvergură internatională, printre invitati numărîndu-se interpreti şi trupe din multe tări, inclusiv mari vedete de clasă mondială. Localitatea Garana se afla la aproximativ 40 km de Resita, in judetul Caras-Severin. Satul merita vazut oricand, nu numai in timpul festivalului de jazz. Aerul curat, muntele care inconjoara totul, simplitatea arhitecturala combinata cu strictetea germana te transpun, chiar fara voia ta, in alt secol – unul nu neaparat mai bun, insa in mod sigur mai curat.
Pe drumul care urca pe Muntele Semenic, o data trecuti de Pasul Prislop si Poiana Lupului din Garana, ajungem intr-un loc de poveste si anume Lacul Trei Ape. Statiunea 3 Ape este locul potrivit pentru odihna si eliminarea stresului. Cine iubeste apa si sporturile nautice are la indemana totul: de la plimbarile cu barca si hidrobiciclete, pana la inot si ski nautic. Drumetii au ce vedea in imprejurimi: satele turistice Brebu Nou si Garana, Muntele Semenic, sau alte trasee. Este locul perfect de relaxare, deoarece linistea de inceputuri de lume te indeamna la visare . Statiunea apartine comunei Brebu Nou (o fosta localitate a etnicilor germani). Numele statiunii este dat de cele trei rauri care vin din munti: Semenic, Gradiste si Brebu
Am fost la jazz si mi-a placut. Mi-a placut sa vad femei frumoase, batrani si familii cu copii, oameni frumosi. Mi-a placut sa mananc mancare traditionala romaneasca ca si placinta de malai la cuptor sau placinte mocanesti.
Mi-a placut atmosfera de festival, fiind obisnuit cu ea de la marile festivaluri din Ungaria, Serbia, Belgia sau Germania si m-am simtit mandru, ca locul unde imi faceam concediile de vara cu familia, Poiana Lupului a reusit sa se ridice la standardele unui festival adevarat international.
Mi-a placut muzica, desi nu pot sa zic ca sunt un cunoscator al genului, insa am realizat ca daca iubesti muzica in general, iti este foarte usor sa iti placa si Jazzul. Ma intreba cineva : Ai fost la Jazz ? Iti place, intelegi ceva ? Da, imi place pentru ca este muzica buna si ma duc cu inima deschisa pregatit sa ascult, i-am raspuns. Jazzul cuprinde toate genurile muzicale si am ascultat cu placere acid jazz, electro-jazz , etno-jazz, rock jazz, future jazz-ul lui Bugge Wesseltoft si prietenilor sai sau mixul de duminica seara realizat de unul din cei mai mari ghitaristi care i-am vazut Marc Ribot si muzica cubaneza a celor de la Los Cubanos Postizos, care au folosit cu maestrie conga. Mi-a placut John Scofield, unul din gigantii jazz-ului ultimilor 50 de ani, ghitarist de mare talent si rafinament, alaturi de Kurt Rosenwinkel, au performat Joi Seara.
Mi-a placut sa vad in Poiana, oameni care vin aproape in fiecare an cum ar fi Catalin Stefanescu, Alexandru Andries, Mircea Baniciu, Mircea Toma, Berti Barbera adevarate staruri pentru mine si oameni care reprezinta Romania Mea. M-au impresionat multitudinea de copii mici de sub 5 ani, care ori in carucior ori intr-un scaunel mic, sau in bratele mamicii sau taticului ascultau jazz. Oameni cu pretentii ori tineri rebeli stau impreuna pe buturugi aranjate in forma de bancute.Se ridica mai apoi dansand pe ritmuri de jazz.

Imi place la festivaluri de muzica deoarece lumea este deschisa, iar barierele sociale nici ca exista.
Imi place la festival, deoarece cunosti lume interesanta, cu care impartasesti aceleasi idei si care gandesc asemanator. Ma identific cu cei carora le plac festivalurile, deoarece sunt oameni open mind, cu atitudine, carora le pasa in general. Aici intervine si locatia unui spectacol, iar locatia festivalului de Jazz atarna foarte mult in mintea fiecarui participant.
Ce poate fi mai frumos decat o plimbare pe dealurile din Brebu sau Garana, sau pe drumul care uneste 3 Ape cu Poiana Lupului, sau o tura cu tzoacla(bicicleta in germana aproximativa) prin spatele lacului. Copacii si verdeata iti transmit linistea de care ai nevoie, cand evadezi dintr-un oras aglomerat si plin de smog. Lacul si apa rece iti sterg din mahmureala pe care ai dobandit-o, datorita catorva pahare de rachie, palinca sau vin fiert, pe care le-ai gustat ca sa nu iti fie frig cu o seara inante la Jazz :). Si asa mai trece o zi, asteptand seara sa inceapa showul, unde din nou intalnesti oameni de treaba si muzica buna. Au fost 4 zile de vis si de poveste, pe care sper sa le incerc la anul…
Insa pana atunci, urmatoarea oprire in Poiana Lupului este festivalul de folk si Maratonul de biciclete din 4-6 August. Ne vedem la Garana si 3 Ape!!!






Gratian Mihăilescu    7/22/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian