Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


C.S.Nicolaescu-Plopsor

Profesorul universitar Constantin S.Nicolaescu-Plopsor, s-a nascut la 20 aprilie 1900 in satul Plopsor, comuna Salcuta,judetul Dolj,intr-o familie mixta(tigan+roman),mama sa era nepoata lui Dinca Schileru, deputat taran in Divanul Ad-hoc al Tarii Romanesti.
Clasele primare le-a urmat la Scoala Obedeanu,iar pe cele secundare la Liceul Carol I din Craiova,unde dragostea pentru istorie i-a fost insuflata de renumitul profesor Stefan Ciuceanu.Urmea za apoi facultatea de istorie la Universitatea Bucuresti pe care o termina cu mentiunea "magna cum laude",in facultate fiind atras de istoria comunei primitive si in special de epoca paleolitica.
Dupa obtinerea licentei functioneaza ca profesor de istorie la Liceul Plenita, unde in 1926 publica Monografia comunei Plenita,iar impreuna cu V.G.Paleolog profesor de franceza la acelasi liceu scoate ziarul local "Redesteptarea".

C.S.Nicolaescu-Plopsor reprezinta figura unui carturar cu multiple preocupari in domeniul culturii,ca arheolog,istoric,folclorist si etnograf,el desfasurand o importanta activitate stiintifica si literara dea lungul a cinci decenii.
C.S.Nicolaescu-Plopsor a facut studii de specializare la Institutul de Antropologie din Paris,iar in 1934 sustine la Paris teza sa de doctorat referitoare la paleoliticul din Romania.
Intors in tara incepe importante cercetari arheologice pe valea Desnatuiului la Cleanov si Salcuta(renumita cultura Salcuta),de asemenea studiaza picturile rupestre si urmele materiale din aproximativ 120 de pesteri din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei.
Dupa 1950 impreuna cu fiul sau Dardu Nicolaescu-Plopsor descopera ramasite umane si unelte de piatra cioplita de acum 600000 de ani la Bugiulesti(Valcea) si Valea Darjovului(Olt).Pe baza acestor descoperiri el a sustinut ca paleoliticul in Romania a inceput cu o"cultura de prund" sau Eopaleolitic.
Pentru activitatea sa din domeniul arheologiei Plopsor a fost ales membru corespondent al AcademieiRomane in anul 1963.

In calitate de istoric Plopsor a pus bazele Arhivelor Statului din Craiova al carui director a fost o lunga perioada de timp.Intre 1946 si 1952 a fost director al Muzeului Regional Oltenia.De asemenea C.S.Nicolaescu-Plopsor a condus Centrul de Cercetari alAcademiei Romane de la infiintare si pana la 30 mai 1968 cand s-a stins prematur din viata.Din 1966 a functionat ca profesor ,sef ul catedrei de istorie de la Universitatea din Craiova.
Activitatea de folclorist o incepe prin culegerile de folclor din zona natala publicate in "Cantece batranesti" si "Balade oltenesti"
In privinta minoritatii rrome din care si el facea parte a militat pentru pastrarea identitatii tiganilor si pentru sedentarizarea tiganilor nomazi.Dupa 1930 C.S.Nicolaescu-Plopsor a publicat in editie bilingva (romanes si romana)"Cantece tiganesti" si "Povesti tiganesti".

PLopsor a in fiintat si condus la Craiova Editura "Pamant si suflet oltenesc"la care au aparut peste 50 de carti ale unor scriitori olteni precum:Traian Demetrescu,Nicolae Milcu,Eugen si Paul Constant etc.
Intre 1944 si 1945 a publicat Monografia judetului Dolj-izvoare folclorice,unde se regaseste folclor din sudul Olteniei.
Ca scriitor C.S.Nicolaescu-Plopsor este un bun cunoscator al vietii satului ,in scrierile sale folosind un bogat lexic taranesc.Volumele scrise de Plopsor:"Amintiri","Cum m-am lasat depoezie","Toiagul priotesei","Tivisoc si Tivismoc","Cotojman imparat" si alte povestiri cu iz folcloric isi au radacinile in spiritul popular din sudul Olteniei.

Ca semn al pretuirii activitatii desfasurate de C.S.Nicolaescu-Plopsor dupa 1990,Institutul de Cercetari Socio-umane al Academiei Romame din Craiova poarta numele lui C.S.Nicolaescu-Plopsor,de asemenea Liceul din Plenita poarta numele istoricului,iar o strada din centrul Craiovei se numeste C.S.Nicolaescu-Plopsor.
Stefan Vasile    4/23/2012


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian