Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Scoala altfel

După ani de zile în care învătâmîntul de toate gradele a avut parte de multiple modificări ca urmare a schimbării ministrilor de resort, si a deciziei fiecărui nou ministru pentru noi solutii de asa zise “îmbunătătiri” ale procesului educational, spiritul „novator” a fost din nou in acest început de primăvară pe agenda de
lucru a Ministerului Educatiei.
Cu cîteva săptămâni în urmă m-am aflat în Bucuresti pentru două evenimente
deosebite, unul familial (aniversarea zilei de nastere a sorii mele la cei 80 de ani)
si lansarea cărtii mele despre Crizele economice.
Cu acest prilej am avut si posibilitatea unor momente deosebit de plăcute de a discuta cu diferiti profesori de liceu si din universităti, aflând printre altele despre un nou program de învătământ ce s-a aplicat în perioada 2-6 aprilie a.c.

Programul amintit purtânt numele de Scola altfel, a fost realizat înainte de intrarea elevilor în vacanta de primăvară; acesta a fost creat ca un program distractiv pentru elevi. (Nu stiu în ce măsură a fost “distractiv” si pentru
profesorii de liceu), dar orsicum acest program s-a bazat – pe alegerea tematicii si a locurilor de desfăsurare în întreaga tară sub egida Ministerului Educatiei.
Programul acesta original prin multiplele activităti si suportul diferitelor institutii din tară a oferit elevilor o săpămână de evenimente extra scolare menite după opinia initiatorilor lui, să trezească interesul si creativitatea elevilor.
Timp de peste două luni de zile profesorii si elevii, au făcut planuri care au cuprins: excursii, vizitări de muzee, spectacole de teatru, programe de utilizare a calculatoarelor, diverse competitii si încă multe alte activităti.
În timp ce unii elevi au fost antrenati de exemplu în activităti artistice în vederea sărbătorii de Paste, prin pictarea de ouă, altora li s-au oferit posibilitatea de a se întîlni si a purta discutii cu membrii echipelor de pompieri, explicîndu-li-se în ce constă munca acestora, eforturile, satisfatiile rezultate din salvarea oamenilor si stingerea incendiilor, dar si riscurile acestei meserii, altora li s-a oferit prilejul de a discuta cu politistii de frontieră, cu cei din brigăzile de criminalistică sau chiar si cu parlamentari.
După cum au prezentat unele dintre mijloacele mass-mediei românesti programul Scoala altfel, a cuprins multiple forme si locuri ale acestor activităti.
De exemplu, Scola altfel la munte si la mare, una dintre actiunile incluse în acest program, i-a obligat pe cei din departamentele de transport din întreaga tară să tină seama de faptul că în perioada dela 2-6 aprilie, transporturile au fost suprasolicitate la fel si grădinile botanice si cele zoologice.
Profesorii supraveghetori nu au mai stiut cum să se mai împartă pentru a face fată multitudinii si variatelor oferte deosebit de intense ale acestor actiuni.
Din acest punct de vedere nu sunt sigur cât de usor le-a fost profesorilor si dacă îsi vor găsi aprecierea si recompensa bine meritată din partea autoritătilor educationale, dar acest aspect trebuie mentionat, considerat si apreciat în mod deosebit dacă se intentionează ca asemenea programe să se mai desfăsoare si
în anii următori.
Unele dintre activitătile cu caracter voluntar organizate de către diferite scoli au avut ca obiectiv principal protectia mediului si actiuni caritabile care i-au adus pe elevi la scoală pentru curătenie în curtea scolii sau în parcuri precum si acordarea de ajutoare unor persoane în vârstă din căminele de bătrâni sau a celor rămasi singuri în casă.
Unele actiuni referitoare la asigurarea unei alimentatii rationale, dependenta de calculator, siguranta pe internet precum si efectele devastatoare pe care le pricinuesc adictiile la diverse droguri precum si pericolul în cazul neglijentei în circulatia rutieră au dus la transformarea unor politisti si a multor oameni ai legii în profesori cu experientă practică în domeniile amintite.
Un fapt pe cât de deosebit pe atât de sperat în eficienta educativă a elevilor a fost cel al vizitării Muzeului National al Pompierilor (Foisorul de Foc – din Bucuresti), unde li s-au prezentat elevilor imagini din viata si activitatea pompierilor pe parcursul istoriei orasului Bucuresti.
Printre programele în care au fost antrenati multi elevi din diferite scoli din tară au fost cele referitoare la evitarea unor capcane ale traficantilor de carne vie si a pedofililor. Cunoscându-se în urma unor statistici oficiale create pe baza unor fapte reale semnalate de către politiile din diverse regiuni ale tării care au confirmat cresterea numărului de copii expusi la abuzuri pe site-urile de socializare, o asemenea actiune cred a fost deosebit de utilă.
Numărul în crestere al acestor tineri care au devenit victime ale unor asemenea situatii se datoresc după opinia unor specialisti psihologi, a celor din serviciile de securitate si a profesorilor, faptului că părintii nu stiu să blocheze asemenea
site-uri sau sunt mult prea ocupati si pierd de sub control activitatea copiilor.
Reprezentantii Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), au fost invitatii unui număr de scoli în care discutând cu elevii din diferite clase despre riscurile acestor actiuni le-au sugerat metodele de prevenire.
Pe aceeasi linie s-a înscris si actiunea unor experti din cadrul Institutului de Cercetări si Prevenire a Criminalitătii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), care au vorbit elevilor despre siguranta pe internet si diversele aspecte privind comportamentul antisocial si delicventa juvenilă.
Încercîndu-se să se îmbine într-un mod cât mai plăcut aceste ore cu elemente ale utilului, Arhivele Nationale împreună cu Muzeul National de Istorie a României, au devenit un atelier în care elevii din ciclul primar si gimnaziu veniti cu profesori si părinti au devenit pentru o săptămână mici bijutieri realizând replici după unele obiecte istorice de podoabă din expozitia Tezaurului Istoric.
Pentru elevii ultimei clase de liceu, aceasta săptămână a Scolii altfel nu a avut un caracter altfel, dar a fost un prilej de folosire a unor ore suplimentare care să-i ajute în vederea pregătirii examenului de bacalaureat.
Asemenea actiuni si multe altele au fost destinate unei ample informări a copiilor asupra diverselor activităti din viata de zi cu zi care ar putea să-i atragă
în viitor devenind lucrători în diversele domenii de activitate prezentate în săptămăna dinaintea vacantei de primăvară.
Pentru participarea la asemenea activităti elevii nu au primit calificative sau note dar prezenta lor si a profesorilor a fost obligatorie.
Dacă elevii au învătat câte ceva din ceea ce li s-a oferit prin acest program suplimentar, rămâne de văzut în viitor, iar dacă profesorii au avut de câstigat ceva din acest efort suplimentar neremunerat în mod special, si care s-a adaugat la alte
multe actiuni din care unele birocratice se va confirma de asemeni în timp.
În orice caz, acest program a fost “ceva nou”, ca de obicei !.


Annapolis,. MD






Dr. Alex Berca    4/10/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian