Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


“Enescu Re-Imaged”

Am fost invitati la concertul "Enescu Re-Imaged", un proiect menit să-l facă cunoscut pe Enescu, drept compozitor. Intre anii 1920 si până prin anii ’50, Enescu a avut diverse concerte pe continentul Nord American, iar compozitiile lui au fost bine primite.
Azi, proiectul "Enescu Re-Imaged" este co-prezentat si co-produs de JPEC (Jazz Performance and Education Center din Toronto) si de Institutul Cultural Român din Bucuresti, care are menirea sa prezinte cultura românescă unei audiente internationale vaste din străinătate, si care caută in acelasi timp modalităti de cooperare cu alte institutii de cultură din lume.
Veti intreba: Enescu si jazz? Vorbim aici de o re-scriere a unor compozitii Enesciene în jazz contemporan, îndrăznet, re-orchestrare gândită de către Lucian Ban si John Hebert. Transcrierea în vocabular de jazz a muzicii culte nu e deloc nouă; Lucian Ban si John Hebert ne demonstrează că o astfel de re-aranjare poate fi relevantă si pentru iubitorii de Jazz, dar si pentru admiratorii originalului. In plus, experimental poate ajunge la audiente noi, ne-initiate în muzica Enesciană.
Alături de Lucian Ban (pian), John Hebert (bass), i-am admirat pe Ralph Alessi (trompetă), Gerald Cleaver (tobe), Joyce Hammann (vioară), Tony Malaby (saxofon) si Mat Maneri (violă), toti profesionisti americani de mare clasă.
In program au fost incluse următoarele piese Enesciene:
1. Octetul pentru corzi in Do Major, op. 7 (1900)
2. Preludiul din Suita orchestrală nr, 1 in Do Major, op. 9 (1903)
3. Aria din Aria et Scherzino pentru vioară, violă, violoncel, cbass si pian (1909)
4. Sonata No 3 pt vioară si pian – partea a doua, Misterioso in A minor, opus 25 (1926)
5. Marziale din Simfonia no. 4 in E minor (neterminata) (1934)
6. Adagio in stil vechi din Suita nr. 1 pentru pian in Sol minor, op. 3 (1897)
7. Sonata no. 2 pentru violoncel si pian in Do Major, op. 26 (1935).
Concertul, avantgardist, a înlesnit descoperirea / re-descoperirea muzicii Enesciene, dar si a re-inventiei ei.
Au fost momente de mare frumusete in orchestrarea în ritmuri de jazz a muzicii lui Enescu, dar si în recunoasterea unor mici pagini de muzică populară. Mi s-a părut remarcabil solo-ul viorii (Joyce Hammann) in a treia Sonată - Misterioso in A minor, care a adus ceva din magia originală a farmecului muzicii populare romanesti, asa cum a fost surprinsă de Enescu,
Altă preferintă personală, am admirat tema din Suita orchestrală nr, 1 in Do Major, evocată splendid la trompetă de Ralph Alessi, si am rezonat grozav cu aranjamentul muzical, inovativ al suitei.
Rescrierea Adagio-ului in stil vechi din Suita nr.1 pentru pian in Sol minor, precum si a Sonatei no. 2 pentru violoncel si pian in Do Major au fost miscătoare. Mi-a făcut plăcere re-descoperirea muzicii originale, dar si re-creerea inedită, ce a adăugat dimensiuni noi experientei muzicale.
Pe scurt, o plăcere experienta. La sfârsitul concertului am avut o vorbă cu dl. Lucian Ban, l-am felicitat pentru idee, realizare si succesul proiectului “Enescu Re-Imaged”. Inteleg că va face un turneu cu acest concert si că ar fi dispus sa revină pe viitor la Toronto. Am intrebat cum de Rapsodiile Române, superbe si atât de populare, nu au fost incluse in program. Dl. Ban aminteste că Enescu ar fi zis despre Rapsodiile sale că ”au fost o povară pt mine, eu nu sunt doar compozitorul Rapsodiilor si alte lucrări mă reprezintă mai bine”. Dl. Ban adaugă că proiectul “Enescu Re-Imaged” se ocupă programatic de piesele Enesciene mai putin cunoscute, care pot beneficia de re-imaging si care, prezentate intr-o formă si lumină noi, ar fi descoperite si gustate de audiente mai largi.
Multumim pentru experienta bogată a muzicii Enesciene, împartasită cu noi in forme noi, căutătoare de rezonante fundamentale de universalitate, a sufletului românesc.






Milena Munteanu    3/4/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian