Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De vorbă cu Florin Munteanu

În Ottawa, gălăţeanul Florin Munteanu este român 365 de zile pe an, nu doar de Paşte, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Putea să devină peste noapte „Montano”, dar n-a vrut să-şi altereze numele românesc. Pentru că rădăcinile i-au rămas aici şi sufletul îi este legat de Bălăbăneşti şi de ţinutul Tutovei, Florin Munteanu, împreună cu o echipă admirabilă, realizează un ziar on-line românesc: “Xpress Bălăbăneşti”. Gălateanul ne-a oferit o lecţie practică de românism:

De cât timp sunteti în Canada si cum de v-a purtat viata tocmai acolo ?

Lucram în Sidex - sectia L.B.R., îmi finalizasem studiile postuniversitare, aveam experienta plecatului din 1997 - majoritatea vacantelor de vară din timpul studentiei mi le-am petrecut printre livezile de meri si câmpurile de hamei din sudul Angliei, districtul Kent - si nu mă împăcam cu gândul să ies la pensie din combinat. Eram cu un deceniu mai tânăr si îmi plăcea să zbor. La un moment dat a trebuit să aleg între Sidex, Anglia si o specializare de doi ani la Universitatea din Palermo, Italia. Destinatia a fost însă alta. Într-o zi m-am trezit cu viza de rezident canadian în postă, în Tiglina, după ce trecusem un interviu în franceză la Bucuresti. Câteva luni mai târziu, în anul 2002, am aterizat la Montreal într-o seară friguroasă de sfârsit de octombrie. S-au scurs aproape 10 ani de atunci.

Cum se face că nu v-ati uitat locul natal nici după atâta timp si sunteti român 365 de zile pe an?

Omul este ca un copac - prinde rădăcini, se tot extinde si umbreste un petic de pământ. Vitele cele mai vechi sunt vitale pentru a continua să se dezvolte. Eu refuz să le obturez. M-as automutila. Lucrul acesta îl stiu de la bunicul meu, unul dintre putinii particulari înainte de 1989, din Bălăbănesti, care s-au opus până la capăt dezrădăcinării.
Referitor la partea a doua, a întrebării d-voastră, permiteti-mi să vă răspund într-un mod subtil si haios. Sunt român tot anul, nu doar de Paste, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Eu nu mi-am alterat numele, nume ce punctează descendenta mea românească. Unii domni, respectabili de altfel, au devenit peste noapte Montano! Analizati cu atentie varianta lor si veti observa că si-au modificat provenienta, nu se mai trag din tara muntilor Carpati! Dacă auziti de vreun Muntean, născut în Moldova, care afirmă că nu-i român să nu-l luati în serios.
Lăsând gluma la o parte, vă spun cinstit că sunt român-moldovean, ca si cei dintre Prut si Nistru. Am un singur suflet – românesc si două cetătenii, pe care le respect – română si canadiană. Mama m-a născut român, nu canadian. Cum s-o dezamăgesc?

Cine este de fapt Florin Munteanu?

Un om simplu, meticulos într-o oarecare măsură, care nu se lasă păcălit de entităti si etichete Mc Dolard’s. Mă opresc aici deoarece nu vreau să par subiectiv.

Cum, când si de ce s-a născut "xpress balabanesti"?

Site-ul a fost lansat în urma unei lipse acute de informatie despre Bălăbănesti si tinutul Tutovei. Pe 25 Octombrie 2006 am realizat prima postare. A urmat o perioadă în care am căutat să alcătuiesc o echipă în jurul acestei idei. Nu a fost usor. Au trecut aproape doi ani până am reusit să ne cunoastem unii cu altii, să închegăm un grup, proces care nu s-a încheiat deoarece Xpress-ul este mereu în căutare de noi colaboratori. Am activat o perioadă într-un format mai simplu, apoi ne-am îmbunătătit grafica si prezentarea. Treptat am câstigat experientă si încrederea cititorului. La noi totul se face pe bază de voluntariat, în limita timpului disponibil al fiecăruia. Din punct de vedere al structurii site-ului, am adoptat un format ingenios cu o componentă statică dedicată exclusiv prezentării localitătii Bălăbănesti si o componentă dinamică care să ne ofere posibilitatea să-l actualizăm cât mai des, lucru ce ne permite să fim apropiati de cititorii nostri.
Utilizând platforma de informare Xpress Bălăbănesti am reusit să promovăm diferite proiecte educationale unele din ele duse la bun sfârsit, altele în derulare. As mentiona: monografia satului Bălăbănesti, promovarea actiunilor cultural-sportive (am lansat primul site de hochei pe gheată din Moldova destinat exclusiv acestui sport), colectat si distribuit cărti localitătii surori Bălăbănesti de pe Nistru, avem în derulare proiectul „Moara aducerilor aminte” proiect aflat în impas deocamdată deoarece nu avem încă planurile de constructie etc.

Vorbiti-mi despre echipa acestui jurnal on-line.

Echipa noastră este formată din membri care locuiesc în comună sau sunt legati sufleteste de comuna Bălăbănesti si tinutul Tutovei. Din ea fac parte: dl profesor de istorie-geografie Nicolae Pământ (pensionar pe caz de boală cu spirit de initiativă si dăruire în comună), Lori Barron (fotograf, graphic designer, web developer), Daniela Gîfu (prozatoare, licentiată în Fizică, Doctor în Filozofie), Anca Munteanu (colaborator, licentiată în Drept, studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-engleză), dl Ioan Bodea (pictor, caricaturist, fost redactor sef al revistei „Politia ieseană”), Tatiana Scurtu-Munteanu, (poetă, licentiată în Drept Administrativ - studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-franceză), Constantin Rusu (colaborator, administrator site Lungesti), Balaban Neculaiu (sculptor, Bursucani). Ca simbol si exemplu, l-am adoptat, cu respect si pretuire, pe dl Ion Zimbru (membru U.S.R.); gălătenii îl cunosc si apreciază gratie rândurilor pline de har din paginile dvs. Fiecare din cei prezentati mai sus au contribuit direct sau indirect, într-o mai mare sau mai mică măsură, la dezvoltarea Xpress Bălăbănesti. Le multumesc prin intermediul dvs pentru sustinere si contributie.


Cum este privit românismul dumneavoastră si demersul dvs jurnalistic în Canada?

Sentimentele mele pentru tara unde am venit pe lume, pentru traditiile si valorile noastre nationale nu sunt unice în Canada. Nu fac parte dintr-o specie pe cale de disparitie. Nu încă. Există si o parte a comunitătii românesti care s-a detasat partial sau complet de România. Pentru membrii ei erosul obstesc este o optiune ocazională, pentru mine un dar venit de Sus. Darurile spirituale se înscriu permanent în cartea vietii.
Cât priveste modul cum este perceput „demersul meu jurnalistic” în Canada vă pot spune că Xpress Bălăbănesti este un proiect care se adresează tuturor cititorilor cu bun simt, cu un anumit nivel de educatie si respect pentru valorile natiunii române. După cum probabil ati observat, Xpress-ul este un cotidian de nisă care promovează Bălăbănestiul si localitătile limitrofe, personalitătile locale si proiectele noastre cultural-sportive în această zonă. Prin urmare, cinstit vorbind, interesul canadienilor de origine română pentru textele si activitătile noastre este scăzut pentru că nu li se adresează cu precădere. Au fost si cazuri când am primit aprecieri din tara frunzei de artar, însă ele au venit de la cunoscuti, de la cei care-si aduc aminte cu plăcere de locurile natale sau din partea unor persoane interesate în a implementa si dezvolta proiecte similare în localitătile de unde provin.

Aveti si cititori din Canada? Cât de puternică este comunitatea româneasca de acolo?

Cu sigurantă avem cititori si în Canada dar echipa xpressbalabanesti nu este preocupată de locatia cititorilor ci de calitatea si corectitudinea informatiei prezentate.
Comunitatea românească este destul de numeroasă, nu si unită – cum ar trebui să fie. Sunt multi, extrem de multi, români bine instruiti pe care, din păcate, România i-a pierdut definitiv. Este tragic si trist. Nu este vina României ci a sistemelor si nonvalorilor implementate de la centru si de aiurea.

V-ati simtit vreodata mai apreciat decât în tară? Dar marginalizat pentru că veniti din România?

Aprecierile vin întotdeauna dacă ai rezultate sau dacă esti om. La mine, indiferent de loc, au venit în special când m-am comportat ca un biped crestin.
Spre deosebire de Europa, românii sunt văzuti destul de bine în Canada. Preselectia autoritătilor canadiene a dat si dă rezultate în continuare. Singurele marginalizări de care am auzit au fost cu privire la avansări sau functii. Acestea nu au vizat niciodată, în mod intentionat, comunitatea românească.
Si în Canada, si acasă, românii cinstiti si demni sunt marginalizati sub diferite forme de autoritătile române, nu de cele canadiene.

Ce mesaj aveti pentru românii care visează la o viată peste Ocean? Dar pentru cei din tară?

În Canada viata este standardizată. Legile, bune sau rele, se respectă iar sistemele birocratice controlate de stat functionează destul de bine. În folosul cui? Aici rămâne de discutat.
Pentru cei din tară care duc un trai cinstit nu pot să am decât sentimente adânci de respect si admiratie pentru simplul fapt că în vremuri dificile încă rezistă. Le doresc multă sănătate.

Am petrecut aproape două decenii pe băncile scolilor din Galati si vreau să aduc calde multumiri unor oameni deosebiti, cadre didactice model – valori incontestabile ale sistemului de învătământ românesc: prof. de muzică Călin Vasile (Sc. Gen. nr.33) – un suflet de o sensibilitate fantastică care din păcate nu mai este printre noi, prof. de matematică Bucur Camelia (Lic. de Marină), prof. dr. ing. Drugescu Elena (Stiinta Materialelor), prof. dr. ing. Potecasu Florentina (Stiinta Materialelor), prof. dr. ing. Cazacu Nelu (Stiinta Materialelor) si nu în ultimul rând d-lui ing. Ursoiu Liviu (sef grup C.T.C. – L.T.G.2), un om cu un caracter deosebit.
As dori să închei cu o precizarea care se referă la următorul aspect. Doresc ca cititorul să înteleagă că eu nu mă consider un „român valoros”. Stiind că sunteti în căutarea unor români de valoare peste ocean as îndrăzni să vă îndrum rostind un singur nume Academician Alexandru T. Balaban – născut la Timişoara în 2 aprilie 1931, fiul lui Teodor Balaban din Bălăbăneşti.
Şi la final, un mesaj pentru gălăţeni: „Pentru cei din ţară care duc un trai cinstit nu pot să am decât sentimente adânci de respect şi admiraţie pentru simplul fapt că în vremuri dificile încă rezistă. Le doresc multă sănătate!”.

Sursa: Viata Liberă Galati





Anca Melinte    2/12/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian