Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Sărăcia, boală psihico-socială

Oamenii sunt născuti în mod normal cu un cap, două mîini si două picioare si cu aceleasi nevoi de nutritie si dezvoltare, dar.în realitate nu sunt totusi egali; inegalitatea oamenilor depinde de amprenta genetică pe care o mostenesc si de conditiile de mediu în care se nasc si care le formeaza personalitatea, intelectul si valorile morale.

Evident că aceasta inegalitate nu este acceptabilă din punct de vedere al echitătii, dar pînă cînd societatea umană va rezolva problema inegalitătii distribuirii sociale a venitului national, trebuie să acceptam ca temporară această inegalitate, în care componentul genetic nu se poate modifica decît în generatii, dar componenta sociala se poate ameliora pe masura progresului moral-social si economic al societatii umane. În mod specific, acestă component, care este modificabila în timp mai scurt, este aceea care îi interesează pe politicieni si economisti în scopul ameliorarii discrepantelor între cei avuti si cei saraci în sînul societatii umane vestice.

Este interesant de luat în considerare faptul statistic care documentează faptul că în SUA de exemplu, 1 % din populatie sunt realmente bogati-milionari- si că 10%-în care se înclude clasa mijlocie superioară- plătesc 53.5% din totalitatea impozitelor; jumatate din populatie nu contribue la venitul national pentru că trăieste în conditii de saracie cu venituri anuale sub $30,000 !

La ce duce acesta situatie? Simplu spus, duce la disfuntionalitate în sînul familiei sărace, care se traduce prin abuzuri verbale si fizice între soti, la alcoolism si consum de droguri, la abuzuri-fumat- sau penurii alimentare în timpul sarcinii si după nasterea copilului, la neglijarea lui, la traumatizarea lui psihologică, a cărei consecintze sunt nervozitate, insecuritate, deficit de atentie, etc., care se desvoltă progresiv la copil.
Sunt interesante de mentionat, în sprijinul celor de mai sus, cercetări facute de catre Univ. din Minnesota unde au fost studiati (Dr. A. Srufe) 200 de copii apartinînd clasei sociale defavorizate si care au fost urmăriti din mutiple puncte de vedere, incluzînd performantze scolare timp de 20 de ani de la nastere .

Ce a constatat acest studiu destul de comprehensiv? Încă din adolescentză, 50% din copii au arătat simptome care au justificat un diagnostic psychiatric. Specific ,au predominat tulburările de comportament (agresivitate,mici furturi la scoală,etc), părăsirea scolii (24%), deficit de atentie (14%). Cercetarea la nastere a probelor de IQ, temperamentul infantil, anomaliile neurologice au demonstrat ca nu erau anormale la acest grup de studio, ceea ce a dus la conluzia că aparitia lor după nastere, în copilărie, dar mai ales în adolescent, era conditionată de factori de mediu, nu de cei congenitali; la unii dintre ei au apărut semne clare de stress, anxietate sau depresiune nervoasă, mai ales la cei care fuseseră considerati că aveau numai deficientă de atentie; consecinta acestui studiu este interesantă si prin faptul că administrarea de Ritalin -medicamentul cu care sunt curent tratatzi copiii agitati cu deficit de atentie -nu este indicat în cazul cînd ADD este suprapus unui sindrom de anxietate-depresie, unde trebuie instituit tratamentul specific acestui sindrom si nu continuat timp de ani de zile administrare de Ritalin, care nu aduce niciun beneficiu în astfel de cazuri.

Nu este greu de dedus din cele expuse că partea din societate care este defavorizată prin faptul că e obligata să trăiască în conditii de lipsuri si frustrare impuse de sărăcie este de asemnea expusă prin stresul cronic pe care această conditie o genereaza la dezvoltarea unei variate patologii psihiatrice; această stare creaza dependenti sociali, ceea ce este total neacecceptabil pentru sănătatea societătii.

Un diagnostic precoce corect, un tratament potrivit si ameliorarea conditiilor economice în sînul societătii sunt conditii care se impun pentru a preveni tulburări sociale; în caz contrar evolutia duce la revolutie- ca în statele arabe.

Toronto/ feb 2012






Dr. Dinu Dimitriu    2/7/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian