Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O luna a dragostei

Ne îndrăgostim pentru o viaţă sau pentru o zi… iubirea nu moare niciodat.

Ce au in comun zilele de 14 si 24 februarie? Simplu: dragostea. Fie ca vorbim despre Dragobete sau despre cunoscuta sarbatoare occidentala a Sfantului Valentin, toate acestea reprezinta momente speciale in care sa celebrezi dragostea… iar iubirea vine in cele mai variate forme. Nu degeaba se spune ca te indragostesti cand te astepti mai putin si de cine nu te asteptai.

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.

Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu.

Ziua de 14 februarie a ramas o zi speciala in care il sarbatorim pe Sfantul Valentin. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea.

In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.

Cand avea loc Lupercalia, sarbatoarea pagana, se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg.

O practica similara a prins contur incepand cu secolul al 14-lea. In ziua de 14 februarie fiecare baiat alegea o fata care-I devenea iubita pentru o zi. Aceasta se facea pentru a corespunde cu credinta ca imperecherea pasarilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin

Legendele povestesc despre Dragobete ca fiind un fecior chipes si puternic, cunoscut si sub denumirea de “Logodnicul Pasarilor”, pentru ca in vechile traditii dacice el oficia in ceruri nunta tuturor vietatilor de pe pamant.

La sate, in dimineata zilei de Dragobete, fetele si baietii porneau in cautarea ghioceilor, viorelelor si tamaioarelor pe care le asezau apoi la icoane si le foloseau pentru diferite descantece si farmece de dragoste. La mijlocul zilei, frumoasele satului alergau pe ulite, fiind urmarite de baiatul indragit, care daca isi prindea aleasa urma sa fie impreuna cu ea tot anul. Sarutul reprezenta legamantul lor de dragoste, simbolizand totodata promisiunea unei fericiri indelungate. Asupra cuplului se spune ca veghea chiar Dragobetele, de unde si zicala “Dragobete saruta fetele!”

In ultima vreme, Ziua Indragostitilor a fost adoptata si pe meleagurile noastre.Tinerii sunt incantati ca exista si o zi a lor, a indragostitilor, un prilej de a sarbatori impreuna cu cel (cea) iubit(a). Desi mai sunt voci care spun ca nu este o zi specifica tarii noastre, ea prinde radacini tot mai adanci cu fiecare an ce trece.

Legenda dragostei

,,Demult, undeva pe pamant s-au adunat toate calitatile si simturile omenesti.
Cand Plictiseala a cascat pentru a treia oara, Nebunia, nebunatica ca intotdeauna, a propus: “Hai sa ne jucam de-a v-ati ascunselea!” Intriga si-a ridicat ispitita sprancenele, iar Curiozitatea, neputand sa se retina, a intrebat: “V-ati ascunselea? Ce mai este si aceasta? Este oare vreun joc?” Nebunia a explicat ca-si va acoperi ochii si va numara pana la un milion, in timp ce toti ceilalti se vor ascunde, iar cand numaratoarea va lua sfarsit, primul ce va fi gasit ii va lua locul si astfel jocul va continua…

Entuziasmul a luat-o la dans pe Euforie, iar Bucuria a executat intr-atat de multe tumbe, incat chiar si Indoiala s-a lasat convinsa, ba mai mult, chiar si Apatia cea mereu bosumflata si neinteresata… insa nu toti au acceptat sa ia parte la aceasta activitate; Adevarul a preferat sa nu se ascunda: “De ce sa ma ascund, daca pana la urma tot voi fi descoperit?” Aroganta a considerat acest joc ridicol (ceea ce o deranja mai mult era faptul ca ideea nu-i apartinuse), iar Lasitatea a preferat sa nu indrazneasca.
Unu, doi, trei, a inceput Nebunia sa numere.

Prima care s-a ascuns a fost Lenea, care, ca intotdeauna, s-a culcat in spatele celei mai apropiate pietre. Credinta s-a inaltat spre cer, iar Invidia s-a ascuns in umbra Triumfului, care, prin propriile sale forte, a ajuns in coroana celui mai inalt copac. Generozitatea aproape ca nu reusea sa se ascunda, fiecare loc pe care il cauta parand sa fie mai potrivit pentru un prieten de-al ei decat pentru sine. Un lac de cristal? Locul ideal pentru Frumusete! Scorbura unui copac? Locul perfect pentru Rusine! Zborul unui fluture? Minunat pentru Voluptuozitate! Rafala unui vant? Locul magnific pentru Libertate! in sfarsit s-a ascuns intr-o raza de soare. Egoismul, dimpotriva, si-a gasit un loc convenabil chiar de la inceput, insa numai pentru el! Miciuna s-a ascuns la fundul oceanului (adevarata minciuna in realitate s-a ascuns dupa curcubeu!), iar Pasiunea si Dorinta in craterul unui vulcan. Neatentia… pur si simplu a uitat unde s-a ascuns… dar aceasta nu este atat de important!

Cand Nebunia a ajuns la 999.999, Dragostea nu isi gasise inca o ascunzatoare^ pentru ca fusese atat de ocupata … pana cand a observat o tufa de trandafir, si, profund impresionata, s-a ascuns intre flori. “Un milion!” a numarat Nebunia si a inceput sa caute.
Prima pe care a gasit-o a fost Lenea, la numai trei pasi. Dupa aceasta Credinta a fost auzita discutand cu Dumnezeu despre teologie, iar Pasiunea si cu Dorul au fost vazuti facand vulcanul sa vibreze. intr-o secunda, ea a gasit-o pe Invidie, deci nu a fost greu de dedus unde se ascundea Triumful. Egoismul nici nu a trebuit sa fie cautat, caci a iesit singur la iveala, dintr-un cuib de viespi. Mergand atat de mult, i s-a facut sete, si venind inspre lac, a descoperit-o pe Frumusete. Cu indoiala a fost si mai usor, caci aceasta sta cocotata pe un gard, ne putand decide unde sa se ascunda.

Astfel i-a gasit pe toti, Talentul – in iarba tanara, Frica – intr-o pestera intunecata, Minciuna – in spatele curcubeului (iarasi o minciuna… Era
totusi la fundul oceanului…), chiar si pe Neatentie, care a uitat pur si simplu de joaca. Numai Dragostea nu putea fi gasita. Nebunia o cautase in fiecare tufaris, fiecare raulet, pe piscurile muntilor, si, cand era aproape gata sa renunte, a zarit tufa de trandafiri infloriti… Cu un tepus ea a inceput sa indeparteze crengutele ghimpoase, cand deodata auzi un strigat ascutit: spinii au impuns ochii Dragostei. Nebunia nu stia ce sa mai faca pentru a-si cere iertare, a plans, a rugat, a implorat si chiar s-a oferit sa-i fie ajutor si indrumator.
Incepand cu acea zi DRAGOSTEA E OARBA SI NEBUNIA O INSOTESTE MEREU,,

Mesagerii iubirii: busuiocul, maghiranul şi rozmarinul

Magicienii experimentati ne invata ca plantele culese cu mana noastra au puteri mult mai mari.
Exista plante ale caror energii emit semnale de dragoste.Printre acestea, se numara, de pilda: roinita, busuiocul, steluta, coriandrul, cretisoara, verbina, leusteanul, maghiranul, menta,
rozmarinul.

Exista plante care trezesc sau fac sa creasca apetitul erotic atat la barbati, cat si la femei, cum ar fi: chimenul, scortisoara, mararul, usturoiul, orhideea, hibiscul, menta, urzica, susanul, sofranul. Exista plante care ne dau ghes să transformam dorinta in fapta si, fireste, exista si plante cu care putem pune
frana, atunci cand nu vrem sa ne lasam in voia iubirii: camforul, salata
verde, verbina.

Leacuri şi vraji de dragoste…

Nu exista indragostit care sa nu-si fi dorit macar o data in viata sa cunoasca vreun farmec, vreo planta sau vreun descantec anume, care sa-l uneasca pentru eternitate cu cel iubit. Cu toate astea, inainte sa ne loveasca „orbul gainii”, ar trebui sa reflectam la cateva aspecte desprinse din marea carte a iubirii, scrisa prin veacuri, de indragostiti. „Folosirea leacurilor de dragoste pentru a infrange vointa cuiva, silindu-l sa se indragosteasca, este un mare pacat” Elixirul magic poate face, intr-adevar, ca un om, nestiutor si indiferent, sa fie cuprins pe neasteptate de flacarile iubirii. Dar, mai curand sau mai tarziu, el isi va da seama ca inflacararea lui nu porneste din inima.

Dragostea adevarata inseamna mai mult decat betia iscata de forta secreta a unor leacuri. Ea are nevoie de bucurie, emotie, tandrete, confidenta, incredere. Si, din pacate – sau din fericire -, pentru toate acestea, inca n-a crescut nicaieri vreo planta!

A tunci cand doua suflete se iubesc cu adevarat, cand sentimentele care ii anima pe indragostiti sunt curate si adevarate, ritualurile de intensificare a iubirii sunt un condiment firesc .

Talismanul apărător al dragostei

” Cuvantul „talisman” este de origine araba si a avut initial sensul de „taina”.

Talismanul e un obiect care aduce noroc purtatorului sau si il apara de primejdii. Iata cateva talismane ce dateaza din vremuri stravechi: pecetea lui Solomon, pestele, cornul abundentei, potcoava.

Ochii fericirii: Se spune ca bucatile de onix sau de piatra albastra care amintesc forma ochilor ne daruiesc fericire in dragoste. Pestele: Locuitorii Egiptului antic purtau un talisman in chip de peste, ca garant al unei casnicii fericite.

Broasca: Romanii credeau ca o broasca poate aprinde pasiunea intre indragostiti si le aduce noroc.

Inima: Este simbolul iubirii universale, pentru ca inima e considerata lacasul sufletului. Un asemenea talisman asigura purtatorului bucurie si o iubire fericita.

Potcoava: Intr-o varianta usor diferita, de secera a lunii, ea impodobea incaltamintea femeilor din Roma antica. Acest talisman trebuia sa le ajute sa aduca pe lume copii sanatosi si, totodata, sa le apere de somnambulism si isterie.

Pecetea lui Venus a fost dintotdeauna un puternic talisman al indragostitilor. Ea ar trebui desenata, daca este posibil, ca si altadata, pe un pergament (dar se poate si pe hartie obisnuita, la nevoie) si se poarta in permanenta, mai ales in calatorii.

Precizari: Se poarta doar un singur talisman. In eventualitatea in care se poarta doua talismane, unul il anuleaza pe celalalt. Talismanul nu este transmisibil si se poarta doar de catre persoana caruia i-a fost destinat.

Vrăji “utile”…poţiune magică

Se fierbe un cei din flori de tei înainte de rasaritul soarelui. Te aşezi comod, priveşti pe fereastră şi te gandeşti la baiatul de care-l iubeşti.Se adauga o linguriţă de miere şi se amestecă de trei ori în sensul acelor de ceasornic. În acest timp spuneţi : iubirea mea va gasi drumul spre tine, deschideţi inima şi zambeste+mi. Apoi se bea ceaiul… Cand va trece pe langa tine barbatul visurilor tale, îţi va zîmbi.

Cartile postale ale dragostei

Mesajele trimise intre cei doi indragostiti in aceasta zi sunt predecesoarele Cartilor postale de Ziua Indragostitilor din zilele noastre. Cartile postale cu dedicatii speciale au aparut de abia in 1780. Ele au avut un mare succes in Germania unde erau numite “cartile prieteniei”.

Prin urmare, se cade ca toti crestinii sa sarbatoreasca aceasta zi? Bineinteles. Cu toate ca nu suntem foarte siguri cine a fost Valentin, aceasta este totusi o zi speciala in care ne putem exprima dragostea fata de cei dragi, mai mult decat de obicei, si nu doar singura zi din an in care sa iubim.

Florile care exprima cel mai bine dragostea

Trandafirii sunt, prin excelenta, Orhideea se spune ca reprezinta simbolul iubirii, al luxului, al frumusetii, al virilitatii si fertilitatii, floarea de orhideea fiind des daruita mireselor! In trecut era o planta greu de crescut si scumpa, insa acum exista peste 30 000 de specii de orhidee, neluand in calcul hibrizii. Astazi este interzisa culegrea orhideelor din zona in care acestea cresc natural! Este asemeni florii de colt in Romania, o floare protejata, mai ales ca sunt multe specii pe cale de disparitie. Parfumul ei imbatator, culoarea vie exotica fac din orhidee o floare foarte dorita, pretutindeni.

Daliile au fost considerate mai întâi comestibile, apoi au fost folosite ca tratamente în vindecarea unor boli. Un explorator a realizat că aceste flori, de diferite culori, din familia compozeelor, crescute la începuturi de către azteci, ar arăta extraordinar în grădinile de acasă. Florenţa sfârşitului de secol XVIII. Lord Holland şi soţia sa pleacă într-un tur al Europei. Se opresc la familia Webster, britanici foarte bogaţi care locuiau în Italia. Lord Holland şi Lady Webster încep o aventură, fug împreună şi au un fiu, pentru ca un an mai târziu să se căsătorească.

Inelul de logodna

Este un obiect-simbol cu o vechime remarcabila si care a marcat momentul care precede casatoria inca din antichitate. Toata simbolistica acestui obiect se lega atat de latura sociala, devenind un semn distinctiv pentru viitoarele sotii, cat si de spatiul magic, in care inelul oferit de barbat si acceptat de viitoarea sotie devenea simbolul unirii lor pe viata.

Pietrele folosite aveau la randul lor o simbolistica foarte aparte. Diamantul montat intr-un inel de logodna simboliza recunoasterea puritatii fecioarei, safirul era semnul fidelitatii reciproce, rubinul facea referire in Grecia Antica la culoarea singelui celor doi logodnici, care se va tranforma intr-o singura culoare comuna, aceea a noii fiinte spirituale, care se naste prin casatorie.
Inelul de logodna constituie primul simbol al dragostei. Acesta deschide ferestrele inimii si calea spre o viata fericita. Atat forma circulara cat si piatra reprezinta dragoste impartasita si adevarata cat si o legatura durabila. Inelul de logodna perfect este acela daruit din tot sufletul si cu toata dragostea, la momentul potrivit.

Primii despre care se stie sigur ca au purtat inele de logodna, au fost egiptenii. O data cu acordarea inelului de logodna de catre barbat, femeia consimte sa-i fie supusa si sa ii dea ascultare deplina pana la sfarsitul vietii. Mai tarziu a fost considerat ca un semn al iubirii statornice.

Egiptenii il purtau pe al patrulea deget al mainii stangi, deoarece se considera ca degetul respectiv este in directa legatura cu inima, iar romanii la mana sau la degetul care le placea cel mai mult.

Inelele venetiene din secolul al XV lea erau foarte late si impodobite cu multe pietre pretioase. Cele folosite in tarile anglo ? saxone erau subtiri si cu un singur ornament foarte discret.

O alta teorie spune ca romanii au fost primii care au folosit inele de orice fel, nu doar pentru a lega oamenii de clasa lor sociala, ci si de partenerii de casatorie. La ceremonia de logodna, logodnicul dadea un inel simplu de fier, familiei miresei, ca un simbol al angajamentului sau si al capacitatii sale financiare.

La inceput ceremonia de logodna era mai elaborata si mai importanta decat cea de casatorie, care era o simpla implinire a angajamentului de logodna. Mult mai tarziu, in crestinism, inelul a inceput sa faca parte din ceremonia de nunta.

De-a lungul timpului, ceremonia oferirii unui inel de logodna s-a pervertit, momentul nu mai este considerat de o importanta atat de mare, mai ales de catre barbati. Femeile considera ca inelul de logodna este simbolul cel mai evident al atentiei pe care barbatul i-o acorda. Si, probabil si din acest punct de vedere, oferirea unui inel de logodna este invariabil legat de doua aspecte deopotriva importante: aspectul pecuniar si aspectul simbolic. Unul dintre cele doua aspecte atarna intotdeauna mai greu, insa acest lucru depinde de sistemul de valori al femeii care il primeste.

Dimensiunea financiara este fara indoiala importanta, dar este posibil ca uneori sa nu aiba o conotatie atat de serioasa, un fel de echivalare directa intre valoarea pecuniara a inelului de logodna in sine si a „cantitatii” de dragoste pe care barbatul o daruieste simbolic femeii. De multe ori, gestul in sine al daruirii inelului, mai ales daca barbatul are grija sa vina ca surpriza in momentul cererii in casatorie, cantareste mult mai mult decat valoarea lui in bani. Exista situatii insa, mai ales atunci cand situatia financiara a barbatului este una excelenta, cand cumpararea unui inel de logodna ieftin este interpretata drept un semn de meschinarie sau zgarcenie.

Aspectul, adesea ignorat, al simbolismului purtat in inele de logodna, are o importanta cel putin egala cu dimensiunea valorii pragmatice a bijuteriilor de nunta. Viitoarea mireasa va aprecia cu siguranta doua lucruri: pe de-o parte cumpararea in sine a unui inel de logodna (pentru ca multe viitoare mirese nu au parte de o asemenea bijuterie inainte de nunta), si pe de alta parte surpriza primirii inelului (este important ca inelul sa fie cumparat de viitorul mire, fara a-si anunta viitoarea sotie).

O luna a dragostei, o luna in care transmitem tuturor celor dragi aprecierea si multumirea noastra.






Cornelia Curtean     2/5/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian