Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nikola Tesla- inventatorul motorului de curent alternativ.

In ultimele săptămâni a plouat mult. A plouat dar au fost si multe fulgere. De regulă, ne este frică de fulgere. Acest sentiment , frica, generează, la oameni, si nu numai la oameni, reactii total diferite. Pe unii îi inhibă . La altii declansează reactii creative. Asa s-a inventat paratrăsnetul. O solutie pentru a elimina efectele nedorite ale descătusării acestei energii fantastice. Multi oameni s-au gândit cum să capteze, cum să stocheze, cum să folosească această energie. Unii dintre acestia au făcut o pasiune si o profesie din utilizarea energiei fulgerelor, iar meritul lor este remarcabil dacă tinem seama că , în vremea lor, teoria si practica electricitătii era la început .Unul dintre acestia a fost Nikola Tesla.

Familia
Nikola Tesla s-a născut la 9 iulie 1856 în localitatea Smiljan , Croatia.Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de stiintă ai sfârsitului de secol XIX si începutului de secol XX. Inventiile, precum si munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distributie a puterii si motorul de curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industrială. Era un visător cu tentă poetică si calităti de autodidact .
Tatăl său, Milutin Teslea , era preot ortodox , iar mama sa, Gica Mandici, era o femeie extrem de inteligentă care a inventat multe obiecte gospodăresi aplicate la ferma sa. Istoria spune că Gica Mandici l-a născut pe Nikola în timpul unei furtuni de vară cu multe fulgere.Familia Tesla avea trei fete si doi băieti.Dane , băiatul cel mare era foarte dotat. De la el a auzit Nikola despre cărti, despre biblioteci, despre baraje, despre inventii
Tatăl său vroia ca Nikola să devină preot, desi el era atras de stiintele exacte. La 17 ani, Tesla s-a îmbolnăvit de holeră ,iar tatăl său , în culmea disperării, i-a promis că dacă va supravietui, îl va lăsa să urmeze cursurile de inginerie.
Descoperirea câmpului magnetic alternativ.

Asadar, între 1875 si 1881 , a urmat, cu câteva incidente, cursurile Universitătii Tehnice din Graz, Austria, si ale Universitătii din Praga. La Graz a văzut pentru prima oară o masină electrică Gramme. Era o masină de curent continuu, dar el visa la o masină de curent alternativ. În 1881, când încă nu împlinise vârsta de 25 de ani, descoperă existenta câmpului magnetic alternativ, independent de fizicianul italian Galileo Feraris Iată ce povestea Nikola Tesla : “Într-o după-amiază, făceam o plimbare în parc, alături de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, stiam cărti întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o străfulgerare de lumină, si într-o secundă adevărul era dezvăluit. Cu un băt, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocutiunii de la Institutul American de Inginerie Electrică”. Era motorul de curent alternativ, o inventie care în curând avea să schimbe lumea.
În perioada stagiaturii, la Strassburg, în 1883, a construit primul motor de inductie. În 1884 s-a îmbarcat spre New York unde a sosit cu 4 centi în buzunar. Si-a găsit de lucru prima dată la Thomas Edison, dar cei doi inventatori aveau personalităti divergente asa că despărtirea lor a fost inevitabilă. În 1885 construieste un motor electric bifazat si intuieste posibilitatea realizării masinilor polifazate.
La 1 mai 1893 s-a deschis Expozitia Mondială de la Chicago. Nikola Tesla instalase aici prima centrală electrică cu generatoare de curent alternativ, iar vizitatorii au putut vedea cum s-au aprins sute de becuri alimentate în curent alternativ. Până atunci era aplicat doar sistemul Edison, bazat pe curent continuu.
Tesla si telegrafia
După finalizarea studiilor la Universitatea Carol-Ferdinand din Praga, în 1881, a lucrat la o centrală telefonică din Budapesta pusă în functiune de compania Edison. Tesla a studiat pe toate fetele echipamentele din centrală dar mai ales telegraful multiplex ,care putea transmise bidirectional mesaje , cu speranta că va găsi solutia obtinerii curentului alternativ. Acesta a fost începutul. În 1890 inventează telegrafia cu semnale armonice produse de generatoare electrice rotative. În 1891 a inventat o bobină de inductie utilizată în tehnologia radio si care îi portă numele. În 1897 a obtinut un brevet de inventie pentru un post de radioemisie construit chiar de el. Si totusi, oficial, inventatorul radioului este Marconi. Iată o variantă. La începutul lui 1895, Tesla era pregătit să transmită un semnal la cca 100 km, la Weat Point, New York . Din nefericire, înainte de experiment, un incendiu i-a distrus laboratorul împreună cu toată munca sa. Prioritatea lui Tesla în domeniul undelor radio este demonstrată de brevetul obtinut în 1898 pentru o navă teleghidată prin radio , acesta fiind considerat începutul telemecanicii. Demonstratia a fost făcută cu ocazia expozitiei organizată la Madison Square Garden , iar nava în miniatură se misca pe un lac artificial. Iată ce a notat Tesla. “Când a apărut prima oară a creat o impresie pe care nici o altă inventie de-a mea n-a produs-o”. Prin fraza formulată atunci ” acestea sunt începuturile unei rase de roboti, oameni mecanici, care vor face munca laborioasă a omenirii” Nikola Tesla poate fi considerat precursor al roboticii .

Undele stationare terestre.
Din mai 1899 până în 1900 a locuit în Colorado Springs, unde a efectuat un experiment învăluit în mister legat de undele stationare terestre. Iată ce spunea Tesla: ”Observam undele stationare. Desi pare imposibil, această planetă, în ciuda dimensiunilor sale, se comportă ca un conductor de dimensiuni mici. Semnificatia extraordinară a acestui lucru în ceea ce priveste transmiterea energiei wireless, mi-a devenit clară. Nu numai că puteam transmite orice mesaj telegrafic fără fire oriunde, dar si să imprim la orice distantă de pe glob slabele modulatii ale vocii umane, mai mult, să transmit energie, în cantităti nelimitate oriunde pe glob, fără pierderi.” Pentru a demonstra această afirmatie a construit o statie experimentală cu două bobine uriase cu care a obtinut , asa cum sustinea într-un articol, tensiuni de peste 12 milioane de volti cu care a produs fulgere care măsurau 41 de m si a aprins, fără fir, 200 de lămpi electrice situate la o distantă de 40 de km. Prin această experientă Tesla a dovedit ca Pământul este sensibil la vibratiile electrice de o anumită frecventă si că ar putea fi folosit ca un conductor electric. Multi se întreabă si astăzi „ Oare a reusit Tesla să transmită energia wireless?”. Cert este că oamenii au auzit tunetul de la o distantă de peste 40 de km , o aură albastră a înconjurat întreaga zonă, fluturii aveau aripi înconjurate de o aură, iar la robinet curgeau pe lângă apă, curenti electrici.
Un final trist
. În ultimii ani de viată, Tesla era privit ca un om de stiintă nebun remarcându-se prin declaratii bizare despre posibile dezvoltări stiintifice. S-a stins din viată la data 7 ianuarie 1943 în New York. Deoarece nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sărac si uitat la vârsta de 86 de ani. La ceremonia funerară au asistat mii de oameni, iar trei Laureati ai Premiului Nobel au adus prinosul lor de recunostintă “ pentru una dintre cele mai strălucite minti din lume care a deschis drumul pentru multe dezvoltări tehnologice ale timpurilor moderne”.
După moartea sa numai câteva dintre caietele cu însemnări au ajuns la nepotul său, Sava Kosanovich, adăpostite ulterior în muzeul Nikola Tesla din Belgrad.Si în zilele noastre oamenii de stiintă mai caută prin caietele sale noi descoperiri si inventii.





Gheorghe Manolea    1/22/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian