Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Semne de intrebare : Pe aripile muzicii

Ca in fiecare an, perioada dinaintea Crăciunului este caracterizată, pe lângă explozia de lumini ce dă strălucire străzilor pe inserat, de o abundentă de spectacole menite să intregească atmosfera sărbătorească care a cuprins orasul.

Anul acesta am ales, in premieră, să mergem la concertul de Crăciun sustinut de corul scolii St. Michael Choir din Toronto, concert care, potrivit unei traditii de peste 70 de ani, a avut loc la bine cunoscuta sală de spectacole Massey Hall din downtown.
Intitulat Wonderful Peace, concertul acestei scoli cu vechime (a fost fundată [n anul 1937) a avut loc, asa cum am mentionat mai sus, In ambianta unei săli cu nu mai putină traditie – căci Massey Hall (desemnată in anul 1981 sit istoric national) fost donată orasului Toronto de către familia cu acelasi nume in anul 1894, de peste 115 ani vestitele sale usi de culoare rosie fiind deschise publicului.
Cei peste 250 de elevi si absolventi ai scolii St. Michael's Choir School ne-au inspirat, pe durata celor două ore ale concertului, să parcurgem, pe aripile muzicii si ale imaginatiei, un traseu in jurul lumii, o minunată călătorie in care colinde clasice si cântece celebrând dragostea intre oameni si pacea s-au impletit intr-o atmosferă caldă si entuziastă. A fost ca si cum, sub semnul acestei minunate sărbători care este Crăciunul, din vibratia melodică a atator secole si civilizatii, a răsărit un arc peste timp si peste continente, unindu-ne pe toti cei prezenti intr-o seară a bucuriei, păcii si dragostei intre oameni.

De la melodii clasice apartinand unor mari compozitori precum Felix Mendelssohn-Bartholdy sau Serghei Rahmaninov, la colinde traditionale precum Il est né, le divin enfant sau Hark! The herald angels sing, de la compozitii moderne la colinde si cantece reprezentative pentru diferite culturi, interpretate in limba respectivă (rusă, ucraineană, poloneză, spaniolă, franceză, dialect nigerian), corul de copii, adolescenti si tineri, acompaniati de pian si uneori (precum in cazul cântecelor de origine africană) de instrumente mai inedite, precum traditionalele tobe nigeriene sau sekere-le (instrumente de percutie specifice culturii nigeriene Yoruba), ne-au incântat, ne-au făcut să lăcrimăm, să visăm sau chiar să trepidăm atunci când ritmul melodic devenea mai intens, ca in cazul “troicii” (melodia compusă de Richard Kountz).

A fost o seară de neuitat, o seară pe care personal doresc să o re-trăiesc de multe ori de acum inainte, o seară in care compozitii fără vârstă, compozitii nemuritoare, ne-au amintit incă o dată cat de frumoasă este lumea in care trăim, si cât de mult merită să facem fiecare efortul să o păstrăm asa cum ne-a fost dăruită ca să ne bucurăm de ea.
Si poate că, in incheiere, nu este gresit să consemnez aici deviza acestei scoli, si anume: “Bis Orat Qui Cantat”, adică “cel ce cântă se roagă de două ori”.





Eliza Ghinea    1/2/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian