Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri : « The most stressful holiday of the year »

Si asta ar cam fi Christmas Time !

M-a enervat, drept să spun, afirmatia asta, nu pentru că n-ar contine ceva adevăr, ci pentru că printr-o miscare unică de « condei » se reduce splendoarea ideatică a celei mai mari sărbători a anului la dimensiunea vulgaritătii comerciale.

Sigur, comercialul pare dominant, o privire aruncată superficial surprinde nebunia mall-urilor, disperata răscolire a rafturilor, « călcatul în picioare « în căutarea de « bargains » , continua alergare cu sau fără directie, dar necesară parcă, pentru a da culoare unui timp altfel anost, cu cer coborât cumva prea proape pentru a-l respecta si mai ales a pierde timpul să-l privim.

Si într-un fel e chiar dominant - comercialul, zic, reluând ideea - ne-am obisnuit să facem din Christmas un eveniment la-ndemâna fiecăruia, o sărbătoare a omenescului, a bucuriei imediate - pe care, evident, un cadou oarecare ori semnificativ joacă rol hotărâtor în a ne evoca euforia momentelor speciale – si, poate, a reconsidera necesarul apropierii, a atingerii celuilalt dincolo de toate animozitătile vietii.

Sună « stern » ceea ce spun, nu-i asa ?
Ne ia o « piatră de pe inimă », ne usurează constiinta si ne permite să continuăm ; în fond e chiar o plăcere nebună să cumpărăm copiilor jucării - la care copilăria noastră nici n-a visat, ce să mai zic să le aibe - si nici nu ne întrebăm dacă ceea ce facem are realmente ecou în sufletul, imaginatia, visul copiilor - în fond ne dă prilejul să ne achităm si de unele obligatii fără cheltuială exagerată, un pachetel acolo sub pom e o atentie chiar neasteptata si, era să uit, este chair diplomatic să reamintim bărbatului sau nevestei că exista ori, eventual, au importantă…si, în ultimă instantă agitatia timpului acesta poate fi recapitulativă, o trecere în revistă a ceea ce a fost sau nu important în anul care se duce si asta « via omenescul », ceea ce trebuie să recunostem nu se întâmplă în orice circumstantă.
Vorbe ?

Ei da, doar dacă ne oprim aici, chiar incluzând parăzile sosirii lui Santa Klaus, acest Mos Crăciun local pe care nu numai copiii îl asteaptă.
Santa Claus e jovial, plin de nurii unei bătrâneti calme, fără griji, bucolică întruchipare a unor fantezice dorinte filtrate, evident, prin candoarea copilăriei, e drept, multiplicat în raport cu numărul de mall-uri existente în jur, pozând cu acel zâmbet inegalabil adresat naivitătii, « aduce » pomii de Christmas, împodobiti si intră pe usa fiecăruia făgăduind armonia întelegerii fără conditii.
Ceea ce-i febril, extenuant, enervant chiar se volatilizează în preajma lui, îl iubim chiar stiind istoricul nu tocmai pur al celui care-l întruchipează în mall-ul din cartier si- respectăm respectabilitatea aparitiei : avem nevoie de ea !

Pe urmă s-ar putea s-o luăm chiar razna, români fiind :
Zăpada cădea greu în decembie ori poate nu, dar de Crăciun era. Si o poveste parcă de demult se compunea sub ochii nostri, realul imediat se retrăgea în umbrele uitării, ne asezam solid pe gânduri călărind aiurea si respiram mirosul bradului pe care îl stiam venind… niciodată înainte de seara de ajun !
Santa Klaus e un necunoscut, doar Mos Crăciun îsi plimbă ghetele grele pe poteci si străzi, se furisează când pe cos cand pe fereastră si ne lasă, asa invizibil cum e, dovada grijei sale de a ne face fericiti :
bradul !
Tronează, lumânările aprinse dezvalue bogătii nepermise altfel, merele si nucile poleite, ca si câte o bomboană ici-colo ne îmbie si ne ofers o fericire absoluts, dincol de ea existând doar mirare continuă a puritătii.

Pe urmă, povestile pruncului născut sub steaua divină ne apropie de ceea ce mai târziu vom încerca să întelegem : Nasterea, nasterea lui Iisus fiind semnul unui început, a acelui început la care ne întoarcem continuu, fie că ne îndoim fie că nu, dar întotdeauna încercând să ne apropiem de Dumnezeu.

Toronto, dec 2011












Maria Cecilia Nicu    12/18/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian