Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Poveste de thanksgiving day : Românii din armata Statelor Unite

De-a lungul timpului foarte putini români din SUA au fost remarcati de mass-media pentru că au ales cariera militară, sau voluntariatul în Fortele de Rezervă. Despre majoritatea nu se stie nimic, desi vietile lor au avut traiectorii inedite datorită acestei decizii.

„Eroi sunt cei care si-au păstrat rationamentul si umanitatea intacte în fata suferintelor groaznice. Eroi cunoscuti sau anonimi, unii stiuti doar de Dumnezeu, spunea Silvia Cartwright. Am întâlnit asemenea eroi, iar astăzi vi-i prezint si dumneavoastră:

Pentru Daniel Lovasz înrolarea în armata americană a fost momentul decisiv în viată. Nu numai că în 3 ani a obtinut cetătenia atât de dorită, dar a reusit să-si construiască o carieră stralucită. S-a înscris la University of Baltimore pe banii armatei, si-a luat licenta si master-ul în asistentă medicală, apoi a devenit profesor la o universitate în Florida. Ulterior a lucrat în cercetare la un spital militar din Germania, alături de sotia sa, care era medic militar.

Căpitanul Daniel Lovasz a fost decorat în România, în martie 2009, pentru sprijinul deosebit acordat soldatilor români în spitalul militar Landstuhl din Germania. Însemnele din partea Ministerului Apărării Nationale si ale Comandamentului Operational „Maresal Alexandru Averescu”, i-au fost înmânate de general-locotenent Dan Ghica Radu.

Visul american al lui Daniel Lovasz a început în 1996, când a părasit vasul luxos de croazieră unde lucra ospătar. A coborât la Miami cu o viză de tranzit si câteva sute de dolari în buzunar, si a plecat în necunoscut. „Nu aveam bani, nu aveam nimic! Nu aveam un loc de muncă, nu aveam o casă, un acoperis, am dormit în masină. Cel mai greu moment a fost a doua săptămână după ce am fugit de pe vapor, pentru că îmi expira viza. Dormeam în masină cu încă un baiat din Brasov, Costică Axinte. Eram la momentul de a alege dacă mergem acasă sau mai stăm", îsi aminteste Daniel. Si a ales să stea! A analizat oportunitătile si a hotărât că trebuie să obtină cetătenia cât mai repede. „Cea mai usoară modalitate a fost să intru în armată” a povestit Daniel pentru România Liberă. „Si am intrat în armata Americană, iar acum după 15 ani sunt căpitan în rezervă", spune Daniel, care locuieste acum în Charleston, South Carolina.

Un caz special îl reprezintă o familie de emigranti care are patru copii în armata SUA! În urmă cu cinci ani, familia Luca a emigrat în Statele Unite, iar cei patru copii ai lor s-au înrolat în US Army si îsi servesc cu cinste si onoare patria adoptivă. Angela Luca este din Oradea, iar sotul ei, Viorel, s-a născut la Brasov. Dintre cei patru copii: Patricia, Paul Roger, Filip si Jane, primii trei sunt ofiteri în US Navy. Jane este apprentice cadet în US Marine Corps. Din august 2010, Jane Luca se află în Camp Bastion, Afganistan.

Patricia Luca Jacobs (fiica cea mai mare a sotilor Luca) are 27 de ani si a ajuns în SUA cu o bursă de studii. A absolvit cursurile universitătii La Salle din Philadelphia si pe cele ale Liberty University, specializarea Psychology Conseling. În 2006, când familia ei au sosit în Memphis, Tennessee cu un green card, Patricia lucra deja în US Navy si era singura membră a familiei cu un viitor stabil în Statele Unite. După sosirea familiei Luca în SUA, Patricia a mai absolvit Naval Postgraduate School ASA, Section on Statistics in Defense and National Security.

Paul Roger Luca a fost al doilea dintre cei patru frati, care a ales cariera militara in patria adoptivă. Din 2009 el este medic în baza militară de la Yokoshua, Kanagawa, apartinând US Navy.

Filip Luca, a absolvit în 2011 Liberty University, specialitatea Stiinte Sociale & Teologie si este, de asemenea, ofiter în US Navy.

Mezina familiei, Jane Luca, s-a înrolat în US Marine Corps imediat după absolvirea liceului (în vara lui 2009). După primul an de facultate si de pregătire intensă în Arnold Air Force Base din Tennessee si Naval Air Facility El Centro din California, Jane a fost relocată în Camp Bastion, cel mai mare oras militar din lume. Bastionul este o bază logistică britanică, situată în nord-vestul Afganistanului si deservită de 21.000 de soldati americani, englezi si danezi. Este baza militară vizitată de premierul Tony Blair în 2006, de Printul William în 2010, si locul în care Printul Harry al Marii Britanii a participat la traning si misiuni de luptă. În această unitate militară de elită, Jane Luca are sansa si ambitia să-si construiască o carieră stralucită.

Ofiter de carieră în România, Tudorel Caliga a emigrat în SUA si a ales tot cariera militară. Absolvent al Universitătii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanta, Tudorel Caliga era deja ofiter si inginer electromecanic, atunci când a ajuns în SUA si s-a angajat în US Navy. Astăzi noua lui Mecca este Washington National Harbor, port pe râul Potomac, situate în capitala Statelor Unite, iar pasiunea lui pentru vapoare, ocean si cariera militară au rămas neschimbate. Actualmente Tudorel Caliga lucrează la Amtrak.

Ianos Gyulai, un român din Lugoj, si fiul său, Ares, au devenit voluntari în Fortele de Rezervă, scrie publicatia Gresham Outlook. Cei doi au emigrat din România în 2009 si s-au alăturat rezervistilor armatei americane la 10 august 2010. Au aflat despre Fortele în Rezervă navigând pe Internet în căutarea unui liceu pentru Ares. În calitate de rezervisti, românii trebuie să se antreneze un weekend pe lună si două săptămâni consecutive în fiecare an. Au depus jurământul la Centrul pentru Procesarea Înrolărilor în Armată din Portland, Oregon, în prezenta locotenent-colonelului Thomas Crowson, comandant al Batalionului de Recrutare Portland.

Ianos, în vârstă de 41 de ani, a făcut armata în România între 1988 si 1990 si îsi aminteste în detaliu evenimentele din 1989: „Am stat în cazarmă asteptând ordine. Nicio persoană din cazarma mea nu a avut dorinta de a-i apăra pe dictator si pe sotia sa, care s-au folosit de Securitate pentru a zdrobi opozitia. Armata română a fost de partea oamenilor, nu si Securitatea!”, a declara Ianos pentru România Liberă, amintindu-si zilele tensionate ale revolutiei române.

Prin înrolarea armată el speră să poata studia pentru a-si îmbunătăti viata în Statele Unite si a obtine mai rapid cetătenia americană decât civilii. Întrebati dacă nu sunt îngrijorati de o detasare în Irak sau Afganistan, Ares a răspuns că desi nu vor să fie detasati în acele tări, dacă se va întâmpla acest lucru vor fi pregătiti.

„Dacă un imigrant civil poate astepta multi ani înainte de a deveni cetătean american, pentru un imigrant din armata Statelor Unite, cetătenia se poate obtine în mai putin de un an, deoarece acesta primeste autorizatiile de securitate (security clearance) mult mai rapid”, spune Kyle Morris, recrutorul celor doi români. Kyle Morris s-a declarat impresionat de decizia lor de a servi tara de adoptie. „Au fost motivati. Au vrut să facă acest lucru. Este frumos să avem oameni asa de angajati cum sunt ei", a precizat recrutorul.

În SUA a început sezonul sărbătorilor de iarnă: pe 31 octombrie Halloween; apoi Veteran’s Day pe 11 noiembrie, motiv pentru care m-am gândit la românii din armata SUA. De Thanksgiving Day vreau să le multumesc în mod special acestor oameni mândrii de originile lor tricolore, pentru că au ales să-si reprezinte cu cinste si onoare ambele patrii. Atunci când le este greu m-as bucura să-si amintească vorbele lui Napoleon: „Adevăratul eroism constă în a fi superior fată de problemele vietii, în orice formă ne-ar provoca la luptă”.

Iar de Crăciun, soldatilor români de pretutindeni, acestor eroi modesti si necunoscuti, le doresc să aibă parte de sănatate si cel mai pretios cadou: un moment fericit în mijlocul familiei. Happy Holidays!

Washington D.C
noiembrie 2011





Simona Botezan    11/25/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian