Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lectie de istorie - Constantin Parvulescu 1979

Se intampla pe 19 noiembrie 1979, la Congresul al XII-lea al PCR...atunci, Constantin Parvulescu, membru fondator al PCR a luat cuvantul si spre uimirea totala a tuturor de la tribuna s-a pronuntat impotriva realegerii lui Nicolae Ceausescu, acuzandu-l ca punea interesele personale inaintea celor ale partidului si tarii.
Apoi i-a luat la "maciuca" si pe cei din Congres ca neglijeaza problemele tarii si ca sunt preocupati de glorificarea lui nea Nicu, adica, ii acuza ca sunt pupincuristi de profesie...
A avut un tupeu nebun, o inconstienta probabil atribuita si varstei sale- avea 84 de ani- dar, cu siguranta, nu a putut fi acuzat ca ar fi avut cine stie ce ambitii personale sau personal agenda, deoarece la varsta lui nu stiu ce ar mai fi putut face...
Din spirit de turma, lingaii cu diploma de cariera, au sarit imediat sa-l huiduie pe batranel si sa-si aclame primul ficior al tarii...imediat au luat cuvantul sugatorii de phalus care l-au facut "muci" pe saracul geriatric...si in final , of course, a intrat in arena domnu' Ceau care l-a facut tradator pe criticul sau, un batranel care dadea dovada de un tupeu nebun, de kamikaze, sa se ia de bracinari cu "preafericitul" si "preaiubitul" conducator, domn Nae...
Sarmanul batranel a fost dat afara imediat din sala si destituit din functia sa de delegat la Congres... imediat a fost pus sub urmarire stricta si arest la domiciliu ...ulterior in 1980 a fost exclus si din partid.

Probabil la varsta lui de 84 de ani il durea-n basca de ceea ce i s-ar fi putut intampla...sau poate omul avea principiile lui de la care nu se abatea si si-a expus un punct de vedere. In inregistrare se vede Ceausescu cum se agita si gesticuleaza ca un epileptic si cum incerca sa-l denigreze pe Parvulescu cu limbajul sau de lemn mizand pe suportul papagalilor, lingailor si saltimbancilor de langa el--inclusiv nevasta-sa-- care tot boloborosea si ea si isi dadea cu parerea...
Parea foarte revoltata, Leana a noastra, dupa cum se poate vedea si din inregistrare, facea spume la gura incercand sa-l ajute pe her husband folosind un limbaj de "academiciana", of course.

Cu ani in urma, Mr. Parvulescu i-a facut o faza tare si coanei Leana , asa ca omul chiar era un om cu principii... iar in anul 1961 a fost acuzat de "deviationism de dreapta" fiind inlaturat din toate functiile.

"În calitatea de președinte al Comisiei de Control a partidului, a respins în 1950 cererea Elenei Ceaușescu (fostă Lenuța Petrescu) de a i se acorda vechime de ilegalistă din 1939. În cazul ei, Pârvulescu a dispus să ca data de 23 august 1944 să fie recunoscută ca data intrării în partid. La Congresul al III-lea a PCR din 1960, nu a mai fost ales în Politburo, dar și-a păstrat funcția de președinte al Comisiei de Control, care și-a schimbat numele în Comisia Centrală de Revizie, funcție pe care a deținut-o până în 1961.
În mai 1961 a fost decorat cu medalia "A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România". Ulterior în același an, a fost acuzat de ,,deviaționism ideologic spre dreapta’’, de complicitate cu Iosif Chișinevschi și Miron Constantinescu (care vroiau să-l destituie pe Gheorghe Gheorghiu-Dej), fiind înlăturat din toate funcțiile deținute. De acum, intră într-un con de umbră, viitorul său politic fiind așadar compromis.
A fost reprimit în partid în 1974, și - asemănător altor vechi ilegaliști sau conducători de frunte ai partidului - a fost păstrat ca un element de decor pe lângă Ceaușescu." (Wikipedia)

În martie 1989 a fost unul dintre semnatarii scrisorii celor șase, alături de Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Gheorghe Apostol, Grigore Răceanu și Silviu Brucan.

A murit la 97 de ani , in 1992, fara urmasi, dar cu tupeul de a-i fi dat peste bot intaiului carmaci al tarii de atunci, Nea Nicu, in fata tuturor membrilor Congresului. Am vazut prima data pe youtube inregistrarea aceasta acum vreo 20 de ani si am ramas mut si siderat de ceea cea a putut face acest geriatric solitar, cu un curaj nebun pentru acele timpuri ,cand iti era frica sa asculti si singur in baie Europa Libera sau Vocea Americii.
Pe mine unul m-a lasat masca aceasta interventie a baciului Costica Parvulescu si cred ca a fost singurul din perioada de "glorie" a epocii Ceausescu, care s-a luat de bracinari - face to face - cu nea Nicu...o atitudine de mare curaj si de demnitate,...din pacate o rara avis pentru acele vremuri...curajul la superlativ al lui C-tin Parvulescu nu trebuie uitat!







Viorel Vintila    11/20/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian