Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Marc Chagall la Art Gallery of Ontario din Toronto

Art Gallery of Ontario (AGO) a adus magia tablourilor lui Chagall la Toronto cu o expozitie importantă organizată de Centrul Pompidou. “ Chagall si avantgarda rusească: capodopere din colectia centrului Pompidou”, Paris, prezintă arta coloristică si de vis a lui Marc Chagall alături de vizionarii modernismului rusesc, Wassilly Kandinsky, Kasimir Malevich, Natalia Goncharova, Sonia Delaunay si Vladimir Tatlin.

Această expozitie pune în evidentă pentru prima oară relatia dintre Chagall si contemporanii săi din Rusia, trasând drumul lor din Rusia spre Franta si Germania si întoarcerea lor înapoi în Rusia. Sunt prezentate sursele lore de inspiratie si felul în care ei au adoptat noile directii ale artei înainte si în timpul primului război mondial si cum, inspirati de Revolutia rusească din 1917, multi s-au folosit de artă ca modalitate de a schimba societatea. Expozitia arată si cum artistii si-au adus contributia la arta modernă si după ce drumurile lor s-au despărtit.

Expozitia cuprinde 118 lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie si film. Toate lucrările sunt aduse de la Centrul Popidou si prezintă 32 lucrări de Chagall si opt de Kandinsky.

Chagall s-a născut în satul Vitebesk, din Belorusia. Chagall combină arta modern cu cea clasică, visul cu realitatea si toate lucrările lui de început pun în evidentă dragostea pentru locul natal. Chiar dupa o lungă perioadă petrecută în exil în Franta, Chagall si-a exprimat în permanentă în picturile lui apartenenta si dragostea pentru Rusia si Vitebsk, locul copilăriei lui si a păstrat o uniune aproape mistică cu ele până la moarte, la 97 de ani.

Una din temele pe care le-a iubit si prezentat in tablouri e tema circului. Iată gândurile lui:

“ Pentru mine circul este un spectacol magic, el apare si dispare ca o lume. Un circ este tulburător. Este profund.”

“ Pot incă să văd în Vitebesk, orasul meu natal, pe o stradă săracă si numai cu trei-patru spectatori, un bărbat performând cu un băietel si o fetită. Clownii, călăretii si acrobatii si-au făcut o casă din circ, în viziunea mea. De ce? De ce sunt atât de legat de machiajul si strâmbăturile lor? Cu ei mă pot misca spre noi orizonturi. Ademenit de culorile si machiajul lor, visez să pictez noi distorisuni psihice. Oh! Am văzut în viatza mea un circ grotesc : un om (Hitler) care răcnea ca să îngrozească omenirea.”

“O revolutie care nu conduce la idealul ei este poate tot un circ si fuge după ea, ca un clown, cersind mila, cersind să vâneze tristetzea lumii.”

Marc Chagall, 1966.

Tabloul care domină expozitia este “Portet dublu cu un pahar de vin”.

“A trebuit numai să deschid fereastra si aer albastru, iubire si flori au intrat cu ea. Parea că pluteste peste pânzele mele ghidându-mi arta” –Marc Chagall.

În 1914 Chagall s-a reîntors în Vitebsck si s-a căsătorit cu iubita lui, frumoasa si educata Bella Rosenfeld. Pictura comemorează ziua lor de nuntă. Portrete de nuntă sunt commune în istoria artei, dar niciodată înainte vreun pictor n-a ales pozitia mirelui pe umerii miresei. Oare pozitia reprezintă rolul esential pe care Bella l-a jucat în viata sotului, atât ca muză cât si ca suport?

“Numai tu, tu esti cu mine”, scria Chagall în memoriile sale. Bella a adus securitate si liniste în viata lui Chagall. Când ea a murit, în 1944, el a fost devastat. Legătura lui vitală cu Rusia era terminată.

“Am pierdut”, scria el, “ pe cea care a fost totul pentru mine, ochii si sufletul meu.”



Art Gallery of Ontario
Musée des beaux-arts de l’Ontario
317 Dundas Street West
Toronto Ontario
•General Information:
416 979 6648 / 1 877 225 4246 (toll-free)






Puiu Popescu - Observator    11/17/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian