Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


CosmaTudose: Periplu European, Vol I

Tări sud-est si vest-europene - Editura Academica, Galati, România

În partea a doua a lunii septembrie ne-a vizitat în Toronto d-l prof. univ. Cosma Tudose de la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galati, România. D-l profesor este si directorul Editurii Fundatiei Universitare ,,Dunărea de Jos”, care împlineste în curând 12 ani de activitate, concretizată în peste 700 de titluri de cărti apărute în editură, în folosul studentilor si a personalului didactic (www.editura.ugal.ro).
Cu această ocazie am avut plăcerea să primim de la d-l profesor, un exemplar din ultima sa carte ,,Periplu european, vol. I, Tări sud-est si vest-europene”, apărută în Editura Academica din Galati, în care sunt prezentate impresiile din vizitele făcute în opt tări europene.

Primele impresii sunt din tări mai apropiate, precum Bulgaria (Nisipurile de Aur, Valea trandafirilor, Varna), Turcia (Instanbul cu palatele sale Topkapi si Dolmabahçe dar si biserica muzeu Sf. Sofia si Moscheia Albastră); în Grecia autorul vizitează orasele Salonic, Atena cu Acropolea, Canalul Corint si Delfi.

Din Jugoslavia autorul vizitează Serbia, Croatia si Slovenia. În Zagreb atentia îi este atrasă de Fortăreata Kalemegdan, catedrala Sf. Sava si Muzeul Tesla; în Zagreb: Muzeul Mimara si catedrala neo-gotică iar în Liubliana Biserca Ursulinelor iar la câtiva kilometri Pestera Postoina, cel mai mare fenomen carstic din Europa.

Italia - tara în care turismul are o veche traditie, a fost străbătută mai îndelungat de d-l profesor. În Venetia, după o plimbare cu gondola pe Canal Grande sunt vizitate Basilica San Marco si Palatul Dogilor, trăind din plin cuvintele Lordului Byron: din valuri ea s-a ridicat, chemată din adânc de-o vrajă dar si de versul lui Eminescu: S-a stins viata falnicei Venetii.
Periplul italian continuă cu San Marino, Napoli, Pompei (o experientă unică; în depărtare se vede Vezuviul care, în anul 79, a acoperit cu lavă si cenusă două orase înfloritoare din sudul Italiei); apoi Capri cu Grota Albastră si Anacapri cu Villa San Michele.
La Roma autorul ajunge în două rânduri si are timp să viziteze mai multe muzee si locuri istorice. Se reculege la Columna lui Traian si se plimbă în Piata Sf. Petru, vizitează Colosseum, Fântânele si Pietele Romei, câteva importante bazilici: San Giovanni in Laterano, San Piedro in Vincoli (cu Moise, înfricosătoarea statuie a lui Michelangelo).
O mare parte a timpului este acordată Vaticanului unde admiră basilica Sf. Petru (cu pieta lui Michelangelo) iar în Capela Sixtină se minunează de frescele ce prezintă în paralel vietile lui Moise si Hristos iar pe tavan minunea pictată de Michelangelo. Cu această ocazie îsi reaminteste meditatia lui Goethe: Fără a fi văzut Capela Sixtină nu este posibil să-ti formezi o idee despre ce este capabil omul să realizeze. Nu sunt omise muzeele Vaticanului: egiptean, Poi-Clementin, Stantele lui Rafael, capodopere fiind în fiecare din sălile muzeelor.
La Florenta sunt vizitate Domul, Campanila si Baptiseriul dar si Galeria de Arte Frumoase, Palatul si Galeriile Uffizi, Palatul Pitti cu săli întregi ale unor pictori pe care curatorii altor muzee ar fi fericiti să posede câte un tablou din Rubens, Tizian, van Dyck, Rafael, Rembrandt, Caravaggio etc.
Drumetia în Italia continuă cu orasul Milano – orasul lui Dante unde rămâi perplex de măretia si frumusetea Domului dar si de Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci; în Verona nu poti să nu vezi Casa cu balcon a Julietei iar în Pisa, Turnul înclinat este obiectivul turistic cel mai căutat.
Riviera dei Fiori încheie vizita în Italia: un sir lung de mici orăsele aflate de-a lungul Mării Ligurice. De aici începe o nouă mare aventură: Franta.

Vizita în Franta începe cu bazinul mediteranian – primă zonă de primire pentru turismul mondial, cu un potential natural si atropic de exceptie. După o scurtă istorie a Frantei (mici istorii veti găsi la inceputul fiecărei tări descrise), autorul intră în Monaco, apoi în Monte Carlo cu Cazinoul si continuă cu Coasta de Azur, cu o plimbare pe Promenade des Anglais din Nisa si pe Bulevard de la Croisette în Cannes, admirând frumusetea constructiilor ridicate în Belle Epoque.
În Marsilia, punctul de întâlnire al întregii lumi, autorul este însotit de adagiul lui Mirabeau care spune: Este mai important să se dea oamenilor moravuri si obiceiuri bune, decât tribunale.Este impresionat de cartierul Prado cu vilele sale de 1-2 etaje, înconjurate de grădini luxuriante.
Periplul continuă cu Avignon – fostă resedintă papală între 1309 si 1377, Lyon cu colina Fourvičre pe care se află biserica Notre Dame, după care traseul duce pe frumoasa Vale a Loarei. În Orleans întâlneste recunostinta francezilor pentru Ioana d´Arc, pentru pilda ei de curaj, în fata armatelor străine. În cuvinte simple sunt descrise castelele Chambord, Blois si Amboise dar si Clos Luce, un conac în care Leonardo da Vinci si-a trăit ultimii ani de viată.
Catedrala Chartres, un monument de arhitectură si mândria catolicismului francez este zărită de la mare distantă, fiind zidită pe o colină. Fiecare element compozitional: altarul, coloanele, amvonul, vitraliile si numărul mare de statui contribuie la frumusetea edificiului. Fragmente din Voalul Fecioarei Maria este un motiv pentru care multimi de credinciosi vin anual în pelerinaj la catedrală.
Franta a fost vizitată de autor în câteva rânduri si chiar din prima vizită nu putea lipsi Palatul Versailles si grădinile ce-l înconjoară; câteva imagini color ne apropie de frumusetea locurilor amintite.
Urmează Palatul Fontainbleau cu Galeria François I, ne fiind uitată Curtea de Adio în care Napoleon I, la 20 aprilie 1814 se desparte cu tristete de soldatii care l-au slujit.
Paris...Paris..., orasul lumină, unul din cele mai vizitate locuri din lume, gratie atractiilor turistice frecventate si de autor: Catedrala Notre Dame, Biserica Sacré Coeur, Domul Invalizilor cu mormântul lui Napoleon I, Turnul Eifel înalt de 320 metri, inaugurat în 1889 cu ocazia Expozitiei Universale; palate, piete, expozitii, Arcul de Triumf, Champs Elysée, Muzeul Luvru (Gioconda, Venus din Milo, Victoria de la Samothrace), Centrul Cultural Pompidou, Muzeul Orsay, despre toate acestea se vorbeste în cartea Periplu european, însotite de fotografii color; nu sunt uitate Mulin Rouge, Panteonul etc.
În apropierea Parisului, se află La Défence cu Grande Arche si clădiri cu peste o sută de etaje, sculpturi si clădiri futuriste.
Reims cu catedrala încoronării, Bordeaux, Lille, Saint Malo, Mont Saint Michel, Le Havre, plajele pe care s-a făcut debarcarea din Normandia în ziua Z (6 aprilie 1944) sunt alte localităti vizitate de autor.
Si periplul european continuă cu Belgia si Anglia. În Belgia autorul vizitează în Liége catedralele Sf. Jaques si Sf. Paul iar la Bruxelles se plimbă prin Grand Place si admiră Hotel de Ville, la Maison du Roi, Manneken Pis, Cartieru European cu clădirile Comisiei Europene si Consiliul Uniunii Europene, Atomium – simbol al orasului Bruxelles.
Amintiri frumoase i-au rămas autorului după vizita în Bruges cu centrul istoric inclus în patrimoniul UNESCO: Grand Place o piată de o frumusete deosebită, clădiri de o mare diversitate, Turnul Belfort si Primăria sunt monumente pe care nu ai voie să le uiti.

În prima călătorie în Anglia, pe care o descrie în carte (va exista si o a doua mai târziu) autorul asistă la schimbarea gărzii la Palatul Buckingham, vizitează săli ale palatului si se plimbă prin fata Parlamentului, admirând Turnul cu ceas Big Ben.
Este impresionat de mai multe tablouri expuse la National Gallery si rămâne ore bune în fata unor exponate aflate la British Museum, unul din cele mai mari muzee din lume. Cu Podul Turnului si Turnul Londrei (în care se află bijuteriile Coroanei) se încheie vizita în Anglia, promitând că va reveni.

O carte interesantă adresată iubitorilor de drumetie culturală.
În finalul discutiei, d-l profesor ne-a promis că ne va trimite si volumul II al Periplului european (când v-a fi gata), care cuprinde vizite făcute în tări central si est-europene.

Cartea D-nului Profesor CosmaTudose: Periplu European, Vol I se gaseste la redactia Observatorului si pote fi citita de cei intersati.





Dumitru Constantin    10/4/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian