Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul International de Poezie si Epigrame Mizil , editia a V-a, 2011-2012

ROMEO SI JULIETA LA MIZIL, editia a V-a, 2011-2012
Înscrierile se fac pe www.romeojulietalamizil.ro
Pot participa tinerii români de... orice vârstă,
din toată lumea.

FĂRĂ TAXĂ DE ÎNSCRIERE!

Invitat de onoare: acad.prof.dr. SOLOMON MARCUS
V-am atasat afisul si regulamentul

Vă rog să promovati acest festival literar.


De-a lungul celor patru editii au fost prezenti în juriu sau ca invitati la premiere: prof. univ.dr.Stefan Cazimir, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, conf.univ.dr.Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, conf.univ.dr.George Stanca, dr. Elis Râpeanu, Sorin Rosca Stănescu, Efim Tarlapan, George Corbu, prof. univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Constantin Titus Vîjeu, prof.univ.dr. Alexandru Sonea, prof.univ.dr. Vasile Avram, Dan Lupescu, Lucian Mănăilescu, Nicolae Dragos, insp.sc. în MECTS Doru Dumitrescu, insp.sc.general Nicolae Angelescu, insp.sc.gen.Gheorghe Borovină, Emil Proscan, primarul Mizilului, insp.sc.gen.Gheorghe Matei, col.dr. Aurelian Ranetti, Daniela Vlădescu, Ion Longin Popescu, Lucia Olaru Nenati, Aurel Antonie.

Vă redau mai jos câteva opinii despre festival:

Conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache:
"Departe de a avea un iz provincial, cu veleitari si mediocrităti, manifestarea aceasta cultural-competitională respiră valoare, originalitate, talent individual. Participantii (fie ei tineri maturi ori bătrâni cu vitalitate) au sansa lor; iar scriitorii buni, indiferent de generatie, sunt miza noastră. Mă refer în special la sectiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, si cu câteva individualităti poetice deja conturate. Am citit cu reala surpriză si cu efectiva încântare texte publicabile în orice publicatie culturala centrală. Literatura actuală, scrisă de oameni tineri si foarte tineri, dă semne de vitalitate (si) la Mizil. Felicitări asadar participantilor si organizatorilor, cu o mentiune specială pentru sufletul manifestării: Laurentiu Bădicioiu.”

Prof.univ.dr. Stefan Cazimir:
"Festivalul de la Mizil ? Un zâmbet si o floare..."

Mircea Ionescu Quintus:
"Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul capata notorietate culturala."

George Stanca, lect. univ. dr., jurnalist, scriitor:
„Multe manifestări locale am parcurs eu prin țară. Chiar si prin lume. Si, iată, nu stii unde si când te calcă tancul: mi-a căzut dragă de tot, irevocabil, manifestarea de la Mizil. Editia din 2010. Cu mirificul pesonaj centenar care ilustrează - scuzati expresia oximoronică - junimea senectutii, dl. Mircea Ionescu Quintus; cu clasicul prozator mereu polemic si energetic Corneliu Leu; cu neastâmpăratul poet-sansonetist mai nou viticultor Dinescu.
Glumind, „Romeo si Julieta la Mizil” poate să revolutioneze cultura clasică... aducând-o la cea mioritică. Ei, amorezii shakespearieni încep să deruteze lumea, să pară a nu fi din romantica cetate Verona, ci din idilica urbe Mizil. Nu veronezi, ci mizileni. Oricum, acest coup de foudre al meu cu festivalul, mi-a dovedit, a nu stiu câta oară, si o afirm cu ciudă bucurestenească, faptul că Provincia e Capitala tării. Nu Bucurestiul parvenitilor. El rămâne doar o mică provincie orientală, îl putem numi Manelemburg, în care se zbenguie politruci mediocri. “

Dr. Elis Râpeanu:
„Prin acest festival Liceul „Grigore Tocilescu” transformă un fost târg, azi oras, în capitala umorului românesc, a epigramei scrise în limba lui Eminescu. Statiunea Busteni, cu „Salonul umorului” si Mizilul cu „Romeo si Julieta la Mizil ”, tin sus, la ora actuală, drapelul istetimii prahovene.

Mihai Stănescu:
„Vă multumesc pentru invitatie! Mi-a făcut mare plăcere.”

Corneliu Leu:
"[...]Tin să subliniez că eu mă simt angajat fată de dumneavoastră, fată de acest oras, fată de liceul „Tocilescu”.[...]Numai faptul că acest festival-concurs se petrece la Mizil , nu e o sământă de umor? Mizilul, indiferent de orânduire, indiferent de orientare politică, de doctrină politică, merge înainte în politica si cultura românească."

Sorin Rosca Stănescu
"Sunt încântat că, în fine, am prilejul să fiu la acest festival."

Dan Lupescu, Craiova:
"Poposesc în premieră absolută (pentru mine) în blajinul oras Mizil – unul dintre cele două în care nu ajunsesem până acum (celălalt fiind Sălajul). Îngăduiti-mi, dragi prieteni tineri, dar si în floarea vârstei, si vă mărturisesc urmatoarele: Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de exceptie a lumii românesti si europene. Urbea Dumneavoastră este luminată de un alt Om dăruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proscan. Pe cât de curat si încântător, Mizilul este orasul domnitelor si doamnelor frumoase."

Gheorghe Borovină, inspector scolar general:
30.01.2011-zi a amintirilor din copilărie. De fiecare dată revin cu plăcere în orasul copilăriei mele; aici mă simt întotdeauna acasă. Urez colectivului didactic din Liceul „Grigore Tocilescu” sănătate, putere de muncă si o asteptată revedere în 2012.

Prof. Nicolae Angelescu, fost inspector scolar general
Sunt impresionat de ceea ce am găsit în Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”. Mă informasem pe internet, stiam despre dimensiunea evenimentului, dar ceea ce am trăit la Mizil , în acest liceu, întrece asteptările pe care oricum le aveam în legătură cu „întâmplarea” în care am fost si eu „personaj”.

Prof. Doru Dumitrescu, inspector general în MECTS, născut la Mizil
„Cu veneratie pentru educatorii din trecut, pentru Mizil, liceul meu de suflet, pentru ceea ce au realizat în aceasta zi sfântă pentru încălzirea sufletului si a spiritului.”

Prof. Gheorghe Matei, fost inspector scolar general, născut la Mizil
„Dacă Geo Bogza, oprindu-se doar 175 de minute la Mizil , a scris o memorabilă pagină de istorie a acestuia, am convingerea că si Concursul "Romeo si Julieta la Mizil ", trecând de cea de-a III-a înfătisare si crescând valoric si organizatoric de la o editie la alta, a devenit deja o frumoasă si emblematică traditie a urbei.

Prof.univ.dr. Lazăr Avram, Ploiesti
„Et in Arcadia ego!”
Bravos mizilenilor, bravos organizatorilor!

Vasile Larco, Iasi:
"Fiind pentru a doua oara la Mizil si la a 3-a participare al concursul „Romeo si Julieta la Mizil ”, nu pot să fiu decât onorat. Organizarea si desfăsurarea festivalului au fost impecabile.

Lucia Olaru Nenati, Botosani
"Am ajuns, iată, si la Mizil , unde în acesti ani îmboboceste un nou festival literar datorită unor oameni ai energiilor adunate."

Aurel Antonie, Craiova:
"Impresionant. Nu credeam că la un festival de poezie să vină atâtia iubitori ai acestei nobile arte. De vină să fie organizatorii, primarul..."

Ion Popescu Longin :
"Este remarcabil ca un orăsel de provincie, unde ai putea crede că nu se întâmplă nimic, a fost capabil de o astfel de demonstratie de fortă culturală si organizatorică, în niste zile când cultura este trecută pe linie moartă de guvernantii absorbiti de criza economică. Vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucuresteanul Laurentiu Ghită:
<>."

Emil Proscan, primarul Mizilului
În orasul Mizil au loc două festivaluri literare anuale, ambele aflate la editia a IV-a: „Romeo si Julieta la Mizil ” si „Agatha Bacovia”. Tin să vă spun că nici pe dl. director Victor Minea, nici pe dl. prof. Laurentiu Bădicioiu, nici pe noi nu ne obligă nimeni să facem ceea ce vedeti. Calitatea textelor lirice a fost peste asteptări. Am remarcat, ca membru al juriului, acest aspect. Resimt totusi un sentiment de nedreptate fată de cum este perceput Mizilul în tară. Ceea ce i se întâmplă orasului meu se întâmplă si cu receptarea imaginii României în străinătate. Sper acum că toti cei dornici de senzatii tari, în sens negativ, în legătură cu Mizilul, sunt dezamăgiti. Îi felicit pe organizatori si sunt bucuros că Mizilul creste an de an si din punct de vedere cultural. Si acest festival este un argument.

Prof.univ.dr. Alexandru Sonea, Bucuresti:
Felicit conducerea Liceului că a reusit să organizeze un asemenea eveniment, deoarece este foarte greu să reunesti asemenea personalităti din domeniul filologiei si nu numai. În asemenea situatii este mai bine să taci decât să vorbesti. Felicitări Directorului si colaboratorilor.

Victoria Milescu, Bucuresti:
"Festivalul de la Mizil este cel mai democratic si mai corect din câte cunosc la ora actuala. Lucrările se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri... de toate vârstele si din toate tările. Concursul de la Mizil dă sanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpică si olimpiană, reprezentanti din toate generatiile."

Nicolae Ionită, Ploiesti:
"M-am întors de la Mizil cu senzatia ca am revenit din capitala culturala a judetului Prahova.Va felicit pentru extraordinara performanta, de a organiza o manifestare culturala de exceptie. Sunt sigur ca Ion Luca Caragiale, care a participat la manifestarea dumneavoastra prin COLECTIA CARAGIALE, cea mai mare colectie din lume de portrete ale unei personalitati a culturii universale, ne-a privit, de acolo de sus, cu mândria ca este prahovean."

Laurentiu Ghită, Bucuresti:
"Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparentă, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Bravo organizatorilor sufletelor acestui festival si să sperăm că vom ajunge la a 100-a editie. Un oras mic cu suflet mare!"

Închei cu speranta că nu am transmis lucruri neesentiale.

Si, pentru final, un dulce text din prietenul lui Leonida Condeescu, eternul Caragiale:
„Mizilul!... Asezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfată cu multă cochetărie pe o pajiste plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare si până apune, iarna si vara. Rar se găseste o panoramă asa de plăcută si atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, si mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpatilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, usor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a muntilor; în fată, netărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.”
I.L Caragiale, O zi solemnă

Al Dvs.,
prof. Bădicioiu, coordonatorul proiectului
www.romeojulietalamizil.ro






Laurentiu Bădicioiu    9/12/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian