Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Scleroza vasculară-boala secolului

Mortalitatea si cauzele ei au fost o preocupare constantă a oamenilor; constiintza că viatza lor este finită si ca moartea este cauza întreruperii firului vietzii i-a făcut pe oameni să caute motivele care duc la acest deznodământ; asa se face că oamenii de stiintă au ajuns la concluzii destul de surprinzătoare de când au început să se preocupe de această problema. Astfel, de exemplu, acum ceva mai mult de 100 de ani în Paris vârsta medie a mortalitătii era de 46 de ani si cauzele care o provocau erau diverse, începând cu boli infectioase, alcooolism, sifilis si terminând cu strock-uri -numite atunci apoplexii-si traumatisme.

Spre deosebire de acea periodă, statisticele contemporane în lumea vestică documentează că azi media de vârstă a crescut simtitor, in jur de 78-80 de ani pentru bărbati si 84 pentru femei, cu perspectiva de a ajunge aproape de o suta de ani în viitorii 25 de ani.

Pe de altă parte, cauzele mortalitătii s-au modificat si ele si oarecum s-au restrins, bolile cardio-vasculare si cancerul prezentând cea mai ridicată frecventză.

De ce acestă crestere în domeniul bolilor vasculare?

Sunt doi factori incontestabili care au fost incriminati: factorul genetic este unul din ei pentru că există familii în care evenimente legate de accidente vasculare se pot identifica în 2-3 generatii succesive ; cauza exactă este numai suspectată si este legată de calitatea colesterolului determinată genetic, anume de modul în care celula hepatică întervine în metbolismul acestei grăsimi si, pe de alta parte, de modul în care macrofagele -celule ale sângelui care participă la formarea plăcilor de pe peretii vaselor-se încarcă cu colesterol "rău" de tip micro-LDL( spre deosebire de macro- LDL care nu se infiltreză în macofage si care deci nu participă la formarea si cresterea plăcilor vasculare; această diferentza în încărcarea macrofagelor ar explica de ce sunt indivizi care au colesterol ridicat dar nu fac accidente vasculare) .

Un alt factor încriminat este hipertensiunea arteriala idiopatica sau legată de stress -social sau personal; hipertensiunea duce la constrictie vasculară care încetineste circulatia si constitue un factor hidrodinamic favorabil acumulării de celule si factori ai coagulării care contribue la cresterea plăcilor vasculare; stressul pe de altă parte declansează producere de hormoni ai glandei suprarenale si a hipofizei care contribuie la constrictia vasculară.
Consecintza actiunii acestori factori la nivelul peretelui vascular este constituirea unei leziuni care se numeste placa vasculară; acesta poate creste încet în timp rămânând asimptomatică pîna când ajunge să încetinească sau blocheze trecerea sângelui prin vas-generând angina pectorală sau înfarctul coronarian- sau se poate rupe, în care caz genereaza fragmete -emboli-care sunt proectate în circulatie si ajung în creer producînd strok-uri prîn blocaj încoronare producînd înfarct miocardic, în arterele periferice producând ischemie acută , în intestine producând infarctul întestinal, etc.

Cardiologia prin anticoagulare, radiologia investigativă prin angioplastie si chirurgia vasculară prin by pass, embolestomii, etc. constiute arme puternice de luptă contra vasculopatiilor obstructive si succesele lor sunt strălucite; împreună au reusit să salveze sau să prelungească mii de vietzi.

Dar problema mai importantă este aceea de a preveni aceste boli ale vaselor; constatarea că în tzările asiatice sau africane astfel de boli nu sunt întâlnite a deschis calea cercetării factorilor de nutritie în cauzalitatea acestor boli; dar din acest punct de vedere nu există încă unanimitate: unele păreri care se conturează sunt că dulciurile, grăsimile, uleiurile, ouăle, carnea de porc si vită trebuie excluse din alimentatie si păstrat din abundentă vegetalele, pestele de 2 ori pe săptămână si eventual carnea de pasăre o data pe săptămână. Dar tot asa de just este a recunoaste că practic este imposibil de a se aplica acestă dietă copiilor hipercolesterolemici si adultilor angajati în munci fizice grele; problema nutritiei deci în aceste boli rămâne deschisă.

Rezultă că bolile vasculare sunt inamici perfizi pentru că actioneaza de cele mai multe ori silentios, fără a produce simptome, dar odata desclansate, manifestările devin violente si pot omorî rapid individul dacă nu sunt depistate în timp util.


Sept.2011/ Toronto






Dr. Dinu Dimitriu     9/7/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian