Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pensiunea Artarul, Poiana Mărului, Caras Severin - Un fragment din Canada

De cum zăresti prima dată Pensiunea Artarul legătura cu tara de peste ocean este evidentă. Frunza de artar, simbol al Canadei, este la mare pret în pensiune, iar steagul canadian se întinde deasupra intrării. Si peisajul, desi nu este la fel de impunător ca cel canadian, are rostul lui în a te traversa oceanul. Ascunsă între pădurile de conifere si cele de foioase care acoperă Muntele Mic, Nedea si Vârful Pietrei, Poiana Mărului, locul unde găsim Pensiunea Artarul, seamănă cu o reproducere în miniatură a unui peisaj american.
Sentimentul că te afli în altă tară se întăreste odată intrat în Pensiune unde te întâmpină doamna Emilia, în a cărei voce se simte o urmă de accent, căpătat în cei aproape 30 de ani de viată peste ocean. Nu este singurul lucru luat de acolo, prin urmare pensiunea se ridică la standarde internationale, atât în ceea ce priveste dotările oferite cât si serviciile.

Poveste întoarcerii din Canada

Curiozitatea legată de motivele pentru care Canada are asa mare importantă în această pensiune, dar mai ales cea legată de povestea oamenilor care stau în spatele ei învinge si asa descopăr povestea familie care s-a întors de pe continentul american pentru a investi în România.
Doamna Emilia îsi începe povestea simplu, ”acum 6 sau 7 ani de zile, am văzut la televizor emisiunea domnului Sorin Burtea în care spunea că toti românii de bună credintă care au ceva bani si vor să îi investească să îi investească în România.”
În Poiana Mărului au ajuns din întâmplare, dar zona i-a impresionat foarte mult, prin urmare au hotărât să se aseze aici. După cum spune doamna Emilia, venind, în 2006, la soacra ei care este din Otelul Rosu, a ajuns în plimbare în Poiană si i-a plăcut. Era iarnă si era un peisaj superb. A spus atunci că nu pleacă până nu cumpără o bucătică de pământ acolo. Cam într-o lună au găsit o parcelă de pământ pe care au cumpărat-o. Au plecat din nou în Canada, de unde s-au întors în următorul an si au început constructia casei de vacantă. Între timp, si locul acesta unde se află acum pensiunea a fost de vânzare, l-au cumpărat si au decis să construiască o pensiune ca să aibă cu ce să îsi ocupe timpul când o să fie la pensie. Si bineînteles si ceva de viitor, poate chiar o afacere pe care să o lase mostenire unuia din cei trei copii. Cum aveam să aflu, cel mai mic dintre ei, chiar se gândeste să se stabilească în tară, să preia afacerea pe care mama lui a pus-o pe picioare si să meargă în Canada doar în vizită.
Nu este singurul cu gânduri de stabilire în România, căci asa cum mărturiseste doamna Emilia, ”noi vrem, după ce ne pensionăm, chiar să ne retragem definitiv în România. Pentru că am văzut si ce înseamnă occident si ce înseamnă să fi plecat de acasă. Uneori rădăcinile te trag înapoi. Mai ales după o anumită vârstă te gândesti că trebuie să te întorci înapoi acasă.”

Începuturile românesti

O întoarcere care nu a avut un început prea usor. Cel mai greu a fost aici în tară când au început constructia pensiunii si au început a avea nevoie de tot felul de adeverinte si autorizatii. În plus, obisnuiti cu modul de lucru din Canada, au crezut că la cumpărarea terenului au si utilitătile. Nu a fost asa si au început drumurile pentru tragerea apei si electricitătii, investitii care au necesitat si sume mari de bani. Dar poate, mai mult decât greutătile fizice peste care au trebuit să treacă au fost marcati de cele create de oameni.
”Cel mai mult ne-a afectat faptul că am avut speranta că lucrurile în tară s-au schimbat. Sinceră să fiu nu am văzut schimbări în bine, poate unele lucruri s-au schimbat în mai rău. Mi se pare că si oamenii au devenit mai răi, fată de cum erau înainte de Revolutie. Atunci erau mai uniti, acum s-au dezbinat, sunt egoisti. Unui au, altii nu. Însă degeaba tânjesti să ai dacă nu vrei să si muncesti. În Canada există serviciul cu normă întreagă de 8 ore si serviciu de 4 ore. Aici eu nu am văzut pe nimeni să mai muncească în un al doilea loc. Putină lume stie aici că peste ocean, un om ca să aibă ce vrea si să poată trăi decent are si un al doilea loc de muncă. Foarte mult contează acolo acest al doilea loc de muncă si banii pe care ti-i aduce. Asta m-a întristat în tară. Nu s-a învătat încă că trebuie să se muncească pentru a avea ceva. Doar se asteaptă să se primească.
În plus în România am mai întâlnit o situatie care nu ajută deloc această tară, si anume plata taxelor si impozitelor către stat. Trebuie să fim foarte corecti. Trebuie să ne dăm seamă că dacă vom continua să ne sustragem de la plata taxelor către stat, România nu o sa progreseze niciodată. O tară creste si merge înainte si din aceste taxe pe care fiecare cetătean le plăteste.”

Grija pentru oaspeti

Dar, în spiritul canadian în care a trăit aproape 3 decenii, doamna Emilia nu stă să se plângă de cât greu este aici, ci pregăteste tot felul de facilităti pentru oaspetii săi, pentru a le oferi cât mai mult confort atunci când îi trec pragul. Astfel acum pun la dispozitia turistilor o saună, o salino-terapie, aparate pentru exercitii cardio si au în plan amenajarea un loc de joacă pentru copii, iar pe anul viitor vor să deschidă si o piscină. Toate aceste facilităti vor face parte din cazare nefiind taxate în plus.
În plus, cei care vin aici au posibilitatea de a face drumetii în zonă, pe Muntele Mic, pe Muntele Tarcu, la Barajul Maru, înalt de 125 m la poalele căruia se întinde un frumos lac de acumulare. Pentru doritori se pot organiza partide de pescuit sportiv sau ascensiuni montane. Schitul de maici din Poiana Mărului oferă celor care doresc un pic de liniste câteva clipe de reculegere.
Chiar si cei care nu sunt adeptii drumetiilor pot să se bucure de câteva zile de relaxare care îi vor ajuta la sănătate, si asta pentru că statiunea Poiana Mărului, aflată la o altitudine de 500 m are o clima de tip temperat continental - moderat cu influente submediteraneene si un coeficient de ionizare negativă din zonă de 10 ori mai mare decât cel existent în punctul de cădere al apelor Cascadei Niagara sau ca cel din statiunea elvetiana Danos. Acest lucru înseamnă că cei care au afectiuni la plămâni au sansă efectuării unor terapii naturale care să le amelioreze suferinta.
În viitorul apropiat si pasionatii sporturilor de iarnă vor avea motive să vina la Poiana Mărului, pentru că se pregăteste realizarea unei pârtii de schi care este în plan a fi dată în folosintă în 2013.
Acces
Cea mai importantă cale de acces în statiune este cea de pe drumul DN68 situat între Caransebes si Hateg. între limitele localitătilor Otelu Rosu si Zăvoi se abate de la soseaua principală, traversând linia ferată din gara Zăvoi. În drum spre statiune se trece prin satul Măru la 10 km de orasul Otelu Rosu si la alti 9 km de barajul Măru. De aici mai sunt 3 km până în statiune.
De la Otelu Rosu, din centru, de la Postă, pleacă un microbuz al firmei Manea Transport din oră în oră spre Poiana Mărului. Costul pentru transportul dus-întors este de 6 lei.

Ofertă cazare

Oferta este valabilă în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2011.
Pensiunea principală are un număr de 11 camere modern amenajate. Fiecare cameră dispune de: pat dublu (matrimonial), televizor, toaletă, cabină de dus, acces internet prin cablu şi prin wireless, apă caldă în permanentă. Oaspetii au la dispozitie un restaurant si o bucătărie utilată complet. Pret: 120 RON / cameră cu micul dejun inclus în pret. La cazarea de cel putin 6 zile, în pretul de 120 RON / cameră sunt inclus si 3 mese / zi. Cazare apartament: 160 RON / zi, apartamentul are living, dormitor şi baie.
Închiriere întreaga pensiune: 900 RON / zi, iar mâncarea nu este inclusă. Se oferă acces gratuit la bucătărie şi la grătarul din curte si persoană pentru spălat vasele şi pentru mentinerea curăteniei în pensiune.
Cele 3 mese pe zi sunt: micul dejun, prânz cu 3 feluri de mâncare: ciorbă, friptură cu garnitură şi salată si desert si cina cu friptură cu garnitură şi salată si desert. Desertul este din partea casei, fiind si specialitatea acesteia: strudel cu mere şi sirop de artar si înghetată cu sirop de afine şi sirop de artar.

Contacte;
Telefon : (+4)0355.41.73.43, (+4)0733.29.86.67
Email : contact@pensiuneaartarului.ro
www.pensiuneaartarului.ro



VacanteLaTara.ro





Marcella Drăgan    8/30/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian