Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Moses Juran - părintele managementului calitătii


În urmă cu mai multi ani am constatat că multi dintre absolventii Facultătii de Electromecanică din Craiova, cum se numea atunci, îsi găseau un loc de muncă în compartimentele de „Asigurare a calitătii”. Domeniu nou pentru multi. Domeniu în care angajatorii preferau să aibă lucrători tineri. Noi, la facultate, nu le asiguram o formare în acest domeniu. Am propus înfiintarea unui „curs postuniversitar” de tip studii aprofundate. Am avut succes. Consider că am avut succes deoarece am avut si avem multe solicitări din partea candidatilor. Consider că am avut succes deoarece „studiile aprofundate” s-au transformat într-un MASTER solicitat de candidati si în prezent.
În acest context am aflat despre... părintele calitătii: Joseph Moses Juran.
Drumul spre succes a fost greu.
Apoi am descoperit că Josep Moses Juran s-a născut la Brăila la data de 24 decembrie 1904 .La vârsta de trei ani, adică în 1907, s-a mutat cu familia la Gura Humorului, care apartinea atunci Imperiului austro-ungar, unde a locuit până în la vârsta de 8 ani, adică până în 1912. Tatăl său, cizmar de meserie, a plecat în 1909 în SUA pentru un trai mai bun, iar după trei ani familia , formată din sotia Gitel si trei copii, Joseph , Nathan si Minerva, se reuneste si se stabileste în Mineapolis , din statul Minnesota, la granita cu Canada. Au plecat în căutarea unui trai mai bun dar, la început, au schimbat căsuta din chirpici, înconjurată de flori, pe care o aveau la Gura Humorului, cu o baracă din lemn acoperită cu carton gudronat ,înconjurată de pădurile de lângă Mineapolis. Aici , ca si în Moldova, nu aveau nici apă, nici electricitate. Nici meseria de cizmar nu era căutată deoarece încăltămintea se producea industrial. În aceste conditii copilul Juran a făcut diverse munci necalificate, acceptând orice activitate cerută de comunitatea în care trăiau .A lucrat ca îngrijitor de cai, vânzător de încăltăminte, lustragiu, vânzător la băcănie si contabil. La toate acestea s-a adăugat durerea pierderii mamei sale , care a decedat când Joseph Juran avea doar 16 ani. După mai multi ani declara: „Noi am crescut fără să ne fie teamă de a munci din greu, timp de multe ore, zilnic. Noi am învătat din această experientă că trebuie să folosesti orice ocazie apărută si că poti învăta din orice eroare sau esec propriu sau al altora. Am acceptat fiecare responsabilitatea de-a ne făuri un viitor sigur. Principiile etice învătate la locurile noastre de muncă ne-au fost utile pe tot parcursul vietii.” In 1920, la vârsta de 16 ani, Juran s-a înscris la Facultatea de Inginerie Electrică a Universitătii din Minnesota. Si-a plătit studiile singur din banii strânsi din timp pe un cont de economii pentru studii superioare. La universitate el a descoperit SAHUL, activitate care i-a schimbat considerabil modul de viată. Spiritul său analitic foarte dezvoltat i-a permis să descopere subtilitătile, deliciile si implicatiile acestui vechi si inteligent joc. A devenit campionul universitătii sale, a obtinut rezultate excelente în concursurile organizate la nivelul statului Minnesota si a cunoscut din experienta proprie ce înseamnă admiratia colegilor si mândria de-a fi respectat pentru propriile performante. În 1924 a absolvit facultatea de inginerie ,iar în 1936 obtine si titlul de doctor în stiinte juridice de la Loyole University Chicago School of Law. După obtinerea titlului de inginer electronist s-a angajat în cadrul departamentului de inspectie al companiei Western Electric. În 1928 a publicat o brosură cu titlul “ Metode statistice aplicate la problemele de fabricatie “. în care era prezentată metoda esantionării pentru evaluarea calitătii fabricatiei, iar principiile enuntate atunci sunt utilizate si azi.

Cum a apărut....calitatea.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial , Juran se ocupa de fabricarea echipamentelor militare livrate aliatilor sovietici si britanici.A obserservat că 80% dintre defecte erau determinate doar de 20% din cauzele care conduceau la rebutarea produselor si , pornind de aici, a formulat “Principiul Pareto” pe care l-a extins mai târziu si asupra vânzărilor când a constatat că 20% din clienti asigură 80% din profit.După război a fost solicitat de japonezi să-i ajute să-si schimbe reputatia de “producători de rebuturi”. Ei erau foarte convinsi că pentru aceasta este nevoie de o schimbare si au acceptat în totalitate idelile lui Juran despre asigurarea calitătii. Printre altele au înfiintat cercurile de calitate care desi contribuie numai într-o proportie de 10% la ameliorarea calitătii produselor, au avut un impact important asupra relatiilor umane la locul de muncă. În scurt timp Japonia a ajuns o superputere economică prin calitate si , ca recunoastere a meritului lui Juran în initierea miracolului japonez, Împăratul Japoniei i-a oferit Ordinul Trezoreriei Sacre. În 1951 a publicat cartea Quality Control Handbook care l-a consacrat ca părinte al calitătii, alături de Deming. Juran defineste calitatea ca utilitatea de folosire, nu simpla conformitate cu specificatiile. De asemenea, Juran ia în considerare clientul, tinând seama de necesitătile acestuia. Trilogia calitătii , "Planificarea calitătii , controlul calitătii si îmbunătătirea calitătii” este cunoscută ca o contributie importantă la asigurarea calitătii. Prima parte a trilogiei este preocupată de identificarea clientului, cerintele pentru produs si prioritatea obiectivelor afacerii. Cea de-a doua parte implică folosirea metodelor de control statistic. În cea de-a treia parte, convingerea lui Juran este că îmbunătătirea calitătii trebuie să fie continuă. Juran a adăugat dimensiunea socială necesară controlului statistic al calitătii si a avut o contributie esentială la aparitia a ceea ce se numeste astăzi “ Managementul Total al Calitătii”.
Din nou pe meleagurile bucovinene. În 1972 a revenit în tară pentru o vizită scurtă la Tractorul Brasov.A mers si la Gura Humorului: „Aici am trăit timp de cinci ani, înainte de a emigra în America la vârsta de opt ani. La Gura Humorului, casa în care am locuit nu mai există..... Nu au dispărut însă Carpatii pe care îi urcam când eram copil si nici apa Moldovei cu pestii săi minunati. A rămas la Gura Humorului altceva puternic înrădăcinat, si anume „spiritul satului”. Bucovina este un tinut cu un pronuntat caracter rural, iar locuitorii săi manifestă un caracter robust, tipic oamenilor care trebuie să îsi câstige existenta în conditiile confruntării omului cu vitregiile naturii. Această “luptă” necesită hărnicie, cinste si un puternic sentiment de solidaritate umană”.
În anul 1992, cu ocazia alegerii sale ca membru de onoare din străinătate al Academiei Române, spunea: “Sunt, desigur, recunoscător pentru onorurile pe care le-am primit din partea institutiilor românesti. Sunt, de asemenea, constient că natiunea a îndurat multi ani dificili si că drumul înainte este lung si dificil. Dar mai stiu încă, după zeci de ani de experientă, că atingerea conduitei calitătii este un element vital pentru atingerea unei economii prospere". În 1994, cu ocazia împlinirii a 90 de ani ,la solicitarea Societătii Române pentru Asigurarea Calitătii, a transmis următorul mesaj :“Doresc să folosesc si această ocazie pentru a transmite salutările mele personale românilor. După cum poate cunoasteti, m-am născut în România si mi-am petrecut acolo copilăria înainte de a emigra în America la vârsta de opt ani. M-am maturizat american, dar am păstrat memoria copilăriei despre pământul rădăcinilor mele. În două rânduri am avut prilejul să vizitez România. Am avut chiar prilejul să revizitez locurile în care am trăit – Brăila si Gura Humorului. Aceste vizite au constituit pentru mine experiente emotionale.” În 1998 , a acceptat, la solicitarea câtorva personalităti din România , ca Premiul Român pentru Calitate să-i poarte numele si să fie acordat anual, din 2000, de către Fundatia “Premiul Român pentru Calitate J.M. Juran” persoanelor cu rezultate în implementarea principiilor calitătii.
S-a stins din viată în data de 28 februarie 2008, la New York..Desi avea 103 ani, a fost, până în ultima clipă, în deplinătatea fortelor fizice si intelectuale.
http://gheorghe.manolea.ro









Manolea Gheorghe    8/1/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian