Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv : Pe cine interesează politica ?

Cunoscutii au început să-mi spună că revista Observatorul, fiind cea mai bună,. se pare, publicatie românească din Nord America, abundă în articole frumose, pline de simtire, vocabular ales si subiecte ce interesează pe toată lumea; tu nu poti să scri la fel? Pe cine crezi tu, îmi spun ei, că înteresează politica? Oamenii cumpără revista asta ca să se relaxeze, să citească ceva frumos despre locurile natale, traditie si obiceuri vechi ce au început să fie date uitării, scriitori si cărturari ce ne umple inimile de mândrie, poezie, muzică, nu politică. Politică avem cât vrei la radio, televiziune si în presa de fiecare zi. Pe cine interesează toate astea? Nu avem si asa destule probleme? Oricum tu nu poti schimba nimic!

Adevărul e că de multe ori am îndoieli că articolele mele vor fi publicate. E o distinctie între a spune adevărul, si a spune un adevăr care poate poate leza anumite foruri de care însăsi aparitia acestei reviste poate depinde. Si nu e mai putin adevărat că în orice conditie, indiferent de ce partid intră la cârma statului, traiul nostru, la nivelul comunitătii românesti din Canada, este si rămâne net superior cu orice alt trai experienta ne ingăduie să facem comparatia. Si atunci, nu ar trebui să dau dreptate prietenilor mei care spun că politica nu interesează pe nimeni? Dar pe undeva, însăsi gândul acesta mă revoltă: Ce fel de oameni suntem noi? Lumea în mijlocul cărora trăim ne stie ca forte active, capabile să găsească solutii si să rezolve cele mai grele problemele. Acolo unde multi nu au curajul riste în fata unei decizii, unul dintre noi o va face fără să clipească. Nu e adevărat că pe noi nu ne interesează politica, pentru că această tara este fundatia familiei noastre si viitorul urmasilor nostri.. Am fost stigmatizati o perioadă de cariile orânduirii trecute, dar astăzi, desi putini la număr, vocea noastră răsună convingător în amalgamul social si este apreciată pretutindeni. Nu, dragi prieteni, voi vă înselati: noi am ajuns aici din cauza nedreptătii; de acum nu vom îngăduii nimănui să zdruncine pilarul dreptătii din sufletele noastre. Pentru mine gândul acesta este un îndemn să scriu despre politică mai departe.
La început, cu resurse timide de cunostiinte si talent, am început să scriu poezie. Căteva dintre poemele mele au văzut lumina în coloanele acestei reviste. Mai târziu am dospit idea unei cărti de amintiri care să lege pe urmasii mei de familia lăsată acasă, de bunii si străbunii lor, de rădăcinile rupte si răsădite pe acest pământ. Din păcate această carte “Zori Încetosate” nu-si poate atinge telul pentru că nu am avut success în încercările mele de-a o traduce în engleză si ei practic nu pot citi si scrie în limba română.

În viată am învătat să apreciez ideiele înăltătoare, istoria, operele de artă, arhitectura, muzica, dansul si toată mostenirea culturală ce a străbătut milenii până la noi, care trebuie păstrată cu sfiintenie mai departe si lăsată altor generatii să se bucure de ea. Inima mea sângerează când văd câtă neglijentă este acordată astăzi unor valoroase opera de artă, când văd cum multi pseudo artisti falsifică oprere importante din cultura mondială expunând publicului rodul ciuntit, întins pe calapodul ieftin al pretinselor lor vederi politice (exemplu opera Aida din stagiunea trecută la COC), graffiti si alte bazaconii. Este rolul părintilor, al scolii, al statiilor de televiziune si studiourilor cinematografice să sădească si să cultive în rândul tinerei generatii dragostea si apreciera artei în toate formele ei, la nivelul pur al intentiilor celor ce le-au creat. Pentru că ceeace vedem astăzi este surogatul lipsit de valoare intelectuală si estetică al unor creatii clasice care în loc de-a înălta capacitatea spirituală a tineretului, îl adânceste în confuzie.
Doamne cât de mult lipsesc astăzi profesorii nostri de după război, din România. Fără dragostea, călăuzirea, înalta lor cultură si devotement professional, multi dintre noi nu am fi putut face fată astăzi conditiilor competitionale impuse de societatea în care trăim. Astazi, cu disciplina anihilată de prohibitii politice, respectul pentru profesori evaporat ca eterul în aer liber, cu legi noi care nu îngăduie mai multi copii pe profesor de cât norma stabilită de uniune si cerinte modelate după formula celui slab numitor comun, mă îndoiesc că noua generatie va fi capabilă să repete performantele părintilor în propria lor viată.

După alegerile recente din Canada, guvernul va fi inundat cu cereri din toate colturile tării, fonduri sporite pentru toate cauzele imaginabile si neimaginabile, dar dacă există o singură cauză ce nu trebuie să fie neglijată cu nici un pret, această cauză e tănăra generatie.
Trebuie acordată mai multă atentie calificării profesorilor, pentru că în mâine lor se află coca din care se modelează generatia de mâine.
Personal eu sunt contra acelor profesori care impun în clase conceptii personale, motivate de idei politice sau religioase care nu sunt prevăzute în programele analitice. Scoala nu trebuie să fie locul în care activisti de profesie însământează idei anarhiste copiilor. Părintii trebuie să supravegheze materialele strecurate în clase si în ghiozdane.
Asta face parte din politică si politica pentru noi astăzi se traduce prin notiunea de vigilentă.






David Kimel    6/12/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian