Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Pinacoteca bucuresteană are un nou sediu

București, 7 iun /Agerpres/ - Pinacoteca București are, pentru trei ani, un nou sediu, în Palatul Cesianu-Racoviță, din strada C.A. Rosetti, în spațiile Centrului Cultural ArtSociety.
Noul sediu, care va fi inaugurat miercuri seară, va găzdui, în acest interval de timp, capodopere necunoscute marelui public din patrimoniul Pinacotecii București, care mai bine de trei decenii au stat ascunse privirii.
Invitații speciali ai serii, artiștii Valentin și Roxana Gheorghiu, vor susține un recital extraordinar de pian la patru mâini, în cadrul evenimentului, fiind programată și o degustare de vinuri oferite de Comtesse du Bary.
'Nu este vorba propriu-zis de un nou sediu, ci doar de o colaborare a muzeului nostru cu Artamark, un act generos în care ei nu ne iau chirie, iar noi putem prezenta iubitorilor artelor plastice opere din patrimoniul Pinacotecii', a declarat, marți, pentru AGERPRES, directorul general al Muzeului Municipiului București, Ion Ioniță.
Pinacoteca București a fost înființată la 19 iulie 1933, din initiațiva Primăriei Capitalei, a cărei colecție a constituit nucleul pinacotecii. Aceasta a funcționat ca secție a Muzeului Comunal, căreia i s-a fixat sediul în Bulevardul Lascăr Catargiu Nr. 17, local care fusese donat primăriei de catre Ana Urseanu, soția amiralului Vasile Urseanu, cu condiția ca în acest local sa funcționeze atât Pinacoteca, cât și Observatorul Astronomic.
La realizarea Pinacotecii au contribuit dr. George Severeanu, un cunoscut colecționar de artă al vremii, primul director al noii instituției, și primarul de atunci, Dem. I. Dobrescu.
Între membrii primei comisii care a achiziționat lucrări de artă pentru Pinacotecă au fost: Ștefan Popescu, Jean Al. Steriadi, Eustațiu Stoenescu, Oscar Han, Ion Jalea, M. Onofrei, la inaugurare, pe data de 20 noiembrie 1933, fiind prezenți, printre alții: Liviu Rebreanu, C. Argetoianu, Al. Tzigara-Samurcaș, Marcel Iancu, George Oprescu, Octav Doicescu, Milița Petrașcu, etc.
În patrimoniul Pinacotecii se găseau, la deschidere, lucrări de: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Gheorghe Tattarescu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, ulterior patrimoniul îmbogățindu-se prin achiziții, donații, transferuri.
O mare parte din lucrări au fost preluate, în 1949, de Galeria Națională a viitorului Muzeu Național de Artă, și o altă parte de colecția Simu, din care s-a format colecția Muzeului de Artă al Municipiului București, care a fuzionat, în 1984, cu Muzeul de Istorie al Municipiului București.
Prin violarea condițiilor donației Urseanu, în anul 1951, Pinacoteca a fost evacuată din localul respectiv.
Lucrări ale Pinacotecii au fost găzduite, în 2009, în expoziții ale galeriei ArtSociety, dar toate operele de patrimoniu nu s-au mai regăsit niciodată împreună.




Agerpres    6/7/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian