Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Cotă pentru numărul de aplicatii pe an


I: Am o prietenă bună în România care doreste de foarte multă vreme să emigreze în Canada. Eu nu am prea urmărit schimbările în legea de imigrare în Canada, dar stiu că au fost ceva schimbări. Prietena mea este farmacistă si a depus cererea de emigrare după cum a citit ea de pe internet. Spre surpriza ei, tot dosarul a fost trimis înapoi cu explicatia că nu se califică pentru emigrare. Nu înteleg cum cineva care a aplicat după toate regulile, într-o categorie care este pe lista aprobată, poate fi refuzat de la început? Stiti cumva care ar fi cauza?

R. Intr-adevăr, motivele pentru un astfel de refuz p0t fi multiple. După cum multi dintre dvs. stiti deja, legea imigratiei este într-o permanentă schimbare. In luna iunie 2010, ministrul imigratiei a introdus, printr-un anunt ministerial, o nouă listă de ocupatii pentru cei care doresc să emigreze în Canada. Numărul ocupatiilor a fost redus la 29, impunându-se în acelasi timp si alte restrictii. Această listă de ocupatii este valabilă până la sfârsitul lunii iunie 2011. Este de asteptat lista să fie revizuită, adusă la zi, astfel ca ea să corespundă cu cerintele curente ale pietei de muncă din Canada.

In plus, s-a stabilit o cotă maximă de 20.000 de aplicatii pentru întreaga listă, pentru cei care pot emigra anual, având ocupatii confirm listei mentionate. Pentru fiecare ocupatie, cota maximă este de 1.000 aplicatii pe an, cotă valabilă global. După cum se vede, se asteaptă ca nu toate ocupatiile să ajungă la cota lor maximă de 1000 (s-ar depăsi cota maximă de 20.000).

In acelasi timp, s-a schimbat si modalitatea de procesare. Acum, toate dosarele din această categorie (lucrător independent / skilled worker) trebuie prezentate complet, cu absolut toate formularele si documentele sustinătoare, la centrul initial de primire din Sydney, Nova Scotia. Aici dosarele sunt verificate într-o fază initială, în sensul că se evalueaza eligibilitatea aplicantului principal, în special ocupatia acestuia în ultimii 10 ani. Dacă în ultimii 10 ani aplicantul a lucrat într-o ocupatie care este pe lista celor 29 admise, pentru o perioadă de timp de cel putin un an de zile, atunci dosarul este admis pentru prelucrare si va fi trimis prin curier la ambasada responsabilă cu prelucrarea cazurilor pentru tara de origine, sau tara unde aplicantul a fost admis legal pentru rezidentă.

Ce s-a întâmplat este faptul că în foarte scurt timp, cam 4-5 luni, unele ocupatii au atins cota maximă de 1000. Foarte de curând, farmacistii, care sunt pe listă, au atins cota maximă de 1000 aplicanti. Din acest motiv, toate dosarele trimise de curând pentru această ocupatie, au fost expediate înapoi integral, însotite de o scrisoare de refuz. Bănuiesc ca acesta să fie motivul pentru care prietena dvs. a primit dosarul înapoi si scrisoarea de refuz.

Ce este de făcut în acest caz? Nu există o altă solutie decât să astepti pâna la sfârsitul lunii iunie, când ciclul se încheie si începe un nou an din punct de vedere al cotelor de imigratie si să sperăm că ocupatia respectivă va mai fi pe listă.

I: Am devenit rezident permanent acum 4 ani si jumătate si cardul de rezident (PR card) îmi expiră în curând. Adevărul este că am stat foarte mult în afara Canadei si tare mi-e teamă să nu am probleme cu reînnoirea cardului. Puteti să-mi spuneti mai mult despre reînnoirea cardului?

R. Legea de imigratie prevede că puteti să stati / locuiti în afara Canadei trei ani în ultimii cinci ani înainte de data când aplicati pentru reînnoirea cardului. In cazul în care nu îndepliniti această conditie, vă sfătuiesc să asteptati până în momentul când vă calificati (aveti numărul necesar de zile – 730 - în Canada) pentru a depune aplicatia. Trebuie să reamintesc că este necesar să fiti prezent în Canada pentru ridicarea cardului de rezident, nimeni altcineva nu poate fi autorizat să vă ridice cardul. In cazul în care nu puteti fi prezent pentru primirea cardului, acesta este trimis înapoi la oficiul care l-a emis (Sydney) si distrus. Va trebui să aplicati din nou pentru obtinerea unui nou card, iar timpul de asteptare este destul de lung, de câteva luni.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul imigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în imigratie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    6/1/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian