Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Semnificatia actualelor alegeri in Canada

Foarte curând canadienii vor fi chemati să-si aleagă viitorii guvernanti; se zice -oarecum pe drept cuvânt-că popoarele îsi aleg conducăorii pe care îi merită! Dacă acest dicton e adevărat, atunci răspunderea canadienilor este de importantă covârsitoare în împrejurările politco-economice si istorice actuale .
Si fac acestă afrmatie referitor la un fapt izbitor: 38-40% din canadieni nu votează, desi trăiesc într-o democratie care le garantează dreptul de a-si spune cuvântul cu privire la conducerea treburilor obstesti. În acest mod cei ce nu votează nu respectă obligativitatea cetatenească de a contribui la destinele tării si binele comun.Teoretic nu există explicatie logică pentru asemenea lipsă de responsabilitate- lăsând deoparte cazurile de boală sau jnfirmitate- decât faptul că acesti membri ai comunitătii sunt preocupati de binele personal si dispretuiesc interesele comunitătii ! Si acestă racilă canadiană trebuie eradicată printr-o încurajare -sustinută de toate patidele-ca cetătenii canadieni să fie mobilizati în vederea exercitarii votului; în caz de insucces se va ridica poate necesitatea de a se introduce pe cale legală, obligativitatea votului.

De ce aceste alegeri sunt atit de importante pentru Canada în împrejurările actuale? Pentru că există pericole reale de ordin economic si politic pe plan international si de ordin economic si de unitate natională pe plan intern.

Pe plan economico -politic international trebuie să se tină seama că SAU este economic si politic pe o pantă descendentă si probabil în imposibilitate din punct de vedere militar să actioneze pe planuri multiple; de aceea, angajamentele luate de Canada în Afganistan trebuie revizuite si trupele probabil retrase; acestă initiativă ar avea efecte bugetare pozitive în sensul economisirii a sute de milioane de dolari care ar putea fi investite în refacerea economic.

Pe de altă parte, revoltele recente din tzările arabe, care au fost eronat interpretate initial de puterile Vestice ca revolte democratice, s-au dovedit că se pot transforma în război civil (Libia) prin voluntari trimisi din zonele dominate de Al-Quida si că partidele islamiste "preiau" pe contul lor (Egipt) succesul initial al maselor revoltate si sătule de sărăcie si somaj. Un sondaj de opinie a arătat de curând că "muslim brotherhood" ar putea usor obtine peste 75% din voturi, impunând deci un stat islamist, exact ceea ce a fost evitat prin politica pe care a dus-o Mubarak. Si dacă Egiptul divine un stat islamizat, se poate usor imagina că toate tzările arabe mediteraniene se vor islamiza si că înfluenta Iranului se va resimti până la gurile Nilului si Gibraltar.

Paradoxul este că SUA, care a avut o atitudine de sprijin a revoltelor arabe din Nordul Africii, trebuie să apere regimul regelui Faruk din Arabia saudită, căci o situatie instabilă acolo înseamnă sufocarea tuturor industriilor europene si americane care trăiesc din petrolul saudian.O asemenea situatie acolo înseamnă instalarea unei ere glaciale în lumea vestica.

Iată de ce toate aceste probleme internationale privesc si Canada si implicit guvernul care va rezulta din alegerile de la 2 Mai.

Pe plan intern, problemele care s-au ridicat prin rasturnarea guvernului minoritar conservator nu sunt de anvergură mai mică. În primul rând, criza economică persist, desi este mai putin acută ca în alte tzări din G20; somajul este încă de 7.5%; echilibrul economic este încă extrem de fragil: el nu suportă ridicare de dobândă, mortgage, impozite, asa cum argumentează economistii. Din acestă cauză este important ca alegătorii să fie documentati în privinta programelor de guvernare prezentate de partied, căci promisiunile făcute în campania electorala si în reclamele la televiziune si radio trebuie finantate de undeva si de către cineva; ori, aceasta este marea problemă, adică nu numai mentinerea echilibrului bugetar, dar în acelasi timp efortul pentru redresare financiară si economic, ceea ce înseamnă economii bugetare si realocare de fonduri. De aceea, de exemplu, intentia partidului liberal care propune ridicarea impozitului marilor corporatii dela 16 % la 18 % pentru a obtine fonduri cu care să sustina "familia" si medicare-ul poate fi usor contracarat prin închidere sau plecare din Canada a unor companii ,de unde pierderi de job-uri, somaj, etc., care va înghiti tot surplusul obtinut de ridicarea impozitului.

Al doilea factor- pe plan intern- pentru care actualele alegeri sunt capitale est unitatea Canadei; dacă alegerile vor da un nou guvern minoritar, opozitia va avea tot interesul să se coalizeze: socialistii si liberalii vor vedea o noua ocazie de a participa la "putere" si "blocul " va area posibilitatea de a impune conditii sau sabota guvernarea federala. Ori, un guvern federal slab va fi o ocazie excelentă de a provoca o separare în conditiile pe care le vrea Quebecul, având în guvern pe reprezenrtantii lui.

Iată de ce este important ca în Ottawa să fie un guvern forte, ales cu majoritate; numai un astfel de guvern este capabil să organizeze el însusi-dacă va fi cazul- un referendum în Quebec, pentru a dezumfla patosul separatist, iar dacă ideea separării prevalează, să fie capabil să realizeze procesul de separare în conditii puse de guvernul Canadian, nu de cel al provinciei care votează separarea.

Sunt deci motive bine întemeiate să se considere că aceste alegeri sunt semnificative pentru viitorul tzării. Să sperăm că alegatorii devin constienti de importantza momentului si că îi vor acorda o gândire serioasă.









Dr. Dinu Dimitriu    4/21/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian