Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Magia Culorilor (67) – Culorile Sarbatorilor Pascale

Potrivit Calendarului Pascal, in 24 aprilie ortodocsii si catolicii vor serba Pastele împreună, ca si anul trecut. Mai avem deci cateva zile de pregatiri pentru a sarbatori intr-un cadru special aceasta sarbatoare a crestinitatii. Decorurile favorite pentru sarbatoarea pascala sunt oule vopsite. Inca din timpuri stravechi, oul a fost considerat un simbol al renasterii in multe dintre culturi.
Originea colorarii oualor se cunoaste din epoca precrestina, din timpurile cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavera. In acele timpuri ele erau oferite in dar ca simbol al fecunditatii, echilibrului si creatiei. In antichitate, persanii si egiptenii mincau oua colorate primavara atunci cind serbau inceputul anului. Crestinii vopsesc oua rosii ca si culoarea singelui lui Hristos. Cea mai raspandita legenda ne spune ca sub crucea pe care era răstignit Hristos, Maria Magdalena a pus un cos cu ouă, care s-au înrosit de la sîngele care cădea din rănile Mîntuitorului ; din aceste motive, ouăle rosii simbolizează sîngele care a curs atunci cînd Iisus a fost răstignit pe cruce. De atunci, ouăle se vopsesc de regula într-o singură culoare, rosul. Vopsitul oualor se intilneste pretutindeni. In Occident, in schimb, se folosesc toate culorile, in nuante vii, ele simbolizind si trezirea naturii la viata.
Ouăle de Paste trebuie adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămînă a Postului Mare si se vopsesc în joia sau sambata de dinaintea Pastelui si niciodată în Vinerea Mare. Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. În prima zi de Paste, ouale se ciocnesc numai cu vârfurile ascuţite, prima data de persoana mai in varsta, de obicei barbatul care este capul familiei.
Ouale se vospesc si in alte culori, fiecare cu semnificaţia specifică. In nordul Moldovei, ouăle monocrome mai sunt numite merisoare, iar cele cu ornamente sunt numite încondeiate ; ouăle policrome cu ornamentaţie se mai numesc muncite sau necăjite, închistrite sau împistrite. Ouăle se mai pot decora cu ornament în relief, din ceară sau cu aplicaţii de mărgele, sclipici, marmorate cu diferite imagini.
În mod tradiţional, culorile folosite la vopsire sunt naturale, lucru ce tot mai des ne indeamna in ultimii ani si ecologistii. In trecut, culorile utilizate se obtineau din plante, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sau tulpina acestora. Rosu se obţine din flori de sovârf, sfeclă rosie, scorţisoară, cimbrisor, coajă de măces. Galbenul din coji de ceapă, frunze de mesteacăn, flori de gălbenele, coajă de măr, coajă de portocală sau de lămîie, coajă de mălin, mustar, scoarţă de păr pădureţ, răchită, păpădie. Verdele se obţine din frunze de nuc, urzici, mentă, spanac, secară crudă, frunze de mesteacăn, stevie, seminţe de floarea soarelui, brînduse. Albastru se obtine din varză rosie, afine, mure, viorele. Rozul se obtine din ceapă rosie, floare de bujor. Portocaliu se obtine din ceapă albă sau morcovi. Cafeniu se obtine din frunze de nuc, ceai negru sau cafea. Movul se obtine din suc de struguri. Folosind culori naturale, acestea sigur nu sunt toxice, nu trec prin coaja oului si nu ne imbolnavim, ouale raman curate, iar vopseaua nu se ia pe maini la decojire. Dupa consumarea oualor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.
Pastele este o ocazie pentru a sarbatori primavara. Dupa o lunga iarna, natura se trezeste in aceasta perioada la o noua viata. Pastele trebuie sa-l asteptam in locuinta intr-un decor simplu, totul in linii simple si minimaliste, pentru a nu incarca atmosfera. Pentru o atmosfera pascala luminoasa se folosesc culori pastelate si calde. Pe langa curatenia de primavara, meniul deosebit pentru masa de sarbatoare si cadourile de Iepuras pentru cei dragi, un aspect important al pregatirilor il reprezinta decorarea casei. Iepurasul indragit de copii este un personaj perfect pentru astfel de decoratiuni. Fata de masa imaculata este îmbogatita prin servetelele cu motive traditionale: oua, iepurasi, lumânarele. Cosuletul cu oua rosii, si lumânare rosie sau alba asezata alaturi va aduce un plus de farmec. Figurine de ciocolata, prosopele cu motive pascale, platoul cu felii apetisante de cozonac si de pasca, un pahar de vin rosu, pot crea aerul de sarbatoare ce ne cuprinde pe toti. Profitand de ocazie, este o idee minunata sa sarbatoreim Invierea lui Iisus Hristos punand pe masa, pe langa mancarurile traditionale sau mai moderne, vesela si accesorii in culori puternice si vesele, care vor impresiona musafirii. Florile proaspete si vesele de primavara precum zambile, inocentii ghiocei si suavele narcise, plasate in vaze din loc in loc in fiecare camera, completeaza perfect decorul mesei.
Exista diverse obiceiuri Pascale ce au legatura directa cu oul ; de cele mai multe ori se organizeaza intreceri pentru desemnarea posesorului al celui mai rezistent ou vopsit, detinatorul oului castigator avand un an rodnic ! In Statele Unite se intalneste obiceiul rostogolirii oualor de Pasti, castigator fiind acela care reuseste sa rostogoleasca oul pe cea mai lunga distanta, fara sa-l sparga !
Pentru doamne si domnisoare, sarbatoarea Pastelui este o buna ocazie ca dupa o iarna aspra, sa poarte culorile acestei primaveri si sa fie feminine. Va este cunoscut ca in anul 2011, spiritul îndraznet de roz-caprifoi va poarta de-a lungul întregului an asa dupa cum au recomandat cei de la Pantone. Pentru sezonul de primavara-vara 2011, designerii recomanda sa se mearga pe culori vii si imprimeuri florale, rochii maxi si transparente, macrameuri si corseturi din moda anilor ’70, ciucuri cu efect de lux exotic, pantaloni evazati, pantaloni Capri care urmaresc usor linia piciorului, rochii mai lungi in spate, coafuri cu parul ondulat si buclele cu-n aspect cat mai natural si rujuri in 3 nuante rosu vibrant, roz glossy, roz cu tente mov.
Deci..., paste vesel, fresh, proaspat - acestea trebuie sa fie atributele unui decor pascal simplu si elegant.

Paste Fericit ! Happy Easter !


Toronto / aprilie 2011




arh. Ion Constantinescu - arhitect.ic@gmail.com    4/21/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian