Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Târgul de Paste de la Suceava


Cea de-a XII-a editie a Târgului de Paste de la Suceava, care se desfăsoară în intervalul 16 - 23 aprilie a.c., târg a cărui deschidere oficială a avut loc în Duminica Floriilor, a reunit peste 30 de mesteri populari din judetul Suceava, dar si din judetele vecine, Botosani si Iasi. Organizat sub egida Consiliului Judetean Suceava de Muzeul Bucovinei si Centrul Cultural Bucovina, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, Târgul de Paste, amplasat în Parcul Central al orasului (unde mesterii si-au prezentat creatiile artizanale si produsele mestesugăresti în cele zece căsute din lemn si pe mesele de expunere amplasate de organizatori pe aleile parcului), are o ofertă variată, de la ouă încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele, la ceramică si împletituri, si de la cusături si podoabe populare, la piese cioplite din lemn si icoane pictate pe sticlă.

Ouă încondeiate, pictate sau cu motive decorative din mărgele si icoane pe glajă

Ouăle de Paste (ouă de găină, de rată, de gâscă si de strut) aduse de mesterii încondeietori Saghin Ecaterina din Vatra Moldovitei, sau de Ileana Hutopilă din Ulma, cele pictate ale rădăuteanului Florin Bejinari, sau ouăle cu motive decorative din mărgele realizate de Elena Gheorghian din Suceava s-au aflat printre produsele cele mai întrebate de cumpărători. Icoanele pe sticlă, executate de Cristina si Neculai Turicianu din Săveni, Botosani, si de Anca Dănilă din aceeasi localitate, aduc în spatiul moldav traditia transilvăneană a vechilor icoane pe glajă, adevărate mostre de virtuozitate artistică, remarcabile atât prin rigurozitatea compozitională, cât si prin simtul deosebit al armoniei cromatice.

Tesături si cusături populare, tapiserii si podoabe, plachete decorative si mic mobilier rustic

Tesăturile si cusăturile populare ale Eleonorei Lommer din Mănăstirea Humorului, ale Ecaterinei Neamtu din Suceava sau ale Ecaterinei Hapciuc din Păltinoasa, tapiseriile si podoabele din lemn ale Petronelei Rusu din Ipotesti, sau podoabele din mărgele ale Elenei Gheorghian si ale Iuliei Buraciuc diversificau gama de produse a târgului. Prezenti ca în fiecare an, sucevenii Iosif si Stefan Csukat prezintă, cel dintâi, câteva plachete decorative care trec de granita mestesugului înscriindu-se în rândul creatiilor plastice unicat, cel de-al doilea, mic mobilier rustic, măsute si taburete cioplite din lemn, sau blidare cu motive decorative.

Ceramica utilitară, ceramică decorativă cu motive incizate si împletituri din nuiele

Ceramica utilitară a lui Dumitru Pascaniuc din Marginea se afla la câtiva pasi de ceramica decorativă a lui Eusebiu Iacinschi din Botosani, care etala cahle si vase din lut cu motive incizate si cromatică specifică Kuty, cărora li se alăturau diverse obiecte miniaturale si păpusi din ceramică îmbrăcate în costume populare. Si pentru că ouăle de Paste si cumpărăturile făcute în târgul cu produse mestesugăresti, dar si în cel învecinat - în care se vindeau brânzeturi si preparate din carne - aveau nevoie de cosuri în care să fie transportate, Lilian Toderascu din Heci, judetul Iasi, a venit cu împletituri din nuiele, executate din răchită de cultură (cosuri si cosulete de toate mărimile, dar si sticle în „straie de nuiele”) de membrii familiei sale, care se îndeletnicesc cu totii cu acest mestesug. Târgul, de la care câtiva mesteri au plecat deja întrucât sunt invitati la alte manifestări similare din tară, poate fi vizitat până pe data de 23 aprilie.







Tiberiu Cosovan    4/19/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian