Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme - Calendare


V-ati întrebat vreodată de ce calendarul acesta, agătat pe perete sau cocotat pe un birou, nu ne este totdeauna un bun prieten? Stiu, este ca un vast ecran de amintiri, ne aduce aminte de multe evenimente în viată, ne ajută la programul zilelor si, de-a-dreptul, se poate afirma că nimeni nu se poate lipsi de el. Dar ne pedepseste câteodată cu împrospătarea memoriei, atunci când ai vrea să uiti câte ceva. E destul dacă amintim ce rol joacă, în vremurile noastre electronice, “Wikipedia”. Nu omite absolut nimic.
M-a frământat subiectul acesta nu numai odată. Dar, frunzărind prin filele noului meu calendar, am dat de o comemorare a unei zile a acestei luni, Aprilie, în a douăzecea zi a anului 1999 când a avut loc tragedia “Columbinei”. Ca să fiu mai explicit, în acea zi, doi studenti ai unei scoli din Columbine, Colorado, au introdus pe furis în incinta acestei institutii de educatie două arme si au ucis 12 studenti, un professor, după care s-au sinucis. S-au vărsat multe lacrimi si cerneală si... motivul crimei ? Ce contează ?
Dar nu asta este obiectul dilemei mele de acum. Doi criminali au ucis si întâmplarea va trece cu un dosar în analele politienesti.
Mă îngrozesc câteodată tragediile care lasă urme de nesters în viata multora dintre noi.Ura dintre semeni, răzbunarea sângeroasă din vremurile noastre, care are egal doar în timpurile erei de piatră, repugnă orice om civilizat. Cazuri scandaloase între vecini si rude, salariati si sefi, lupte fratricide, au loc pretutindeni si este destul să citesti paginile ziarelor.

Există, însă, si o altă fatetă a monedei. Coincidental, s-a nimerit să mă aflu few years ago într-un orăsel din regiunea noastră, în Amherstburg, mai la sud de Windsor si mai aproape de Detroit. S-a nimerit să fiu acolo tot în Aprilie si trebuia să mă întâlnesc cu un învătător din oras. L-am căutat la scoală, mirat pentru că era după orele de clasă. Scoala nu era prea departe si m-am îndreptat într-acolo. Puzderie de cetăteni se îndreptau spre aula scolii si am fost curios să stiu de ce. M-am asezat si eu pe un scaun si se vorbea despre ce credeti ? Cum să fie sărbătorit, într-o notă deosebită, Pastele. Ce exuberantă si voie bună !! Fiecare avea ceva de spus si era greu să nu te înflăcăreze entuziasmul. Topicul principal era “The Annual Easter Egg Hunt”. Se pregăteau din plastic ouă, umplute cu dulciuri si mici cadouri, se formează două tabere de copii, adultii ascund surprizele, unele în pomi scunzi ca să poata fi zărite de cei mici, ouăle în diferite culori, premii pentru fiecare- si vânătoarea porneste în muzică si aplauze. Ba, aud că acum se evită abundenta de dulciuri. Ce n-as fi dat să fiu acolo în ziua de 23 Aprilie !!

Dar nu numai în Ontario. An de an, de o vreme încoace, la Cota 2000, în Sinaia, zilele lui Aprilie, în sezonul Pastelui, adăpostesc multime de vizitatori, începând cu Vinerea Mare si este socotit drept cel mai reusit festival acolo. Tot în această lună, în anul 2009, a fost proclamat un program turistic în Suceava, denumit “Pastele în Bucovina”, cu un motto repetat acum, an de an, acolo : ”Bucovina este un loc cu care Dumnezeu a binecuvântat România”.
Si să nu uităm că Organizatia Natiunilor Unite a încrustat pe vecie data de 22 Aprilie ca să se sărbătorească “International Mother Earth Day”. Iar ca o notă grăitoare trebuie subliniat că în cea de-a doua jumătate a lunii Aprilie, între Passover si Easter Sunday, sunt doar câteva zile, ca un testament al traditiei sărbătorilor crestino-iudaice. “Eu stiu că ai să mă-nseli mâine…” Ion Minulescu a părăsit lumea aceasta tot într-o zi a lui Aprilie.

Aprilie a însemnat pentru fiecare dintre noi, în special în copilărie si mai târziu, când mergeam pe jos si casa nu ne vedea decât la căderea serii, cu simtământul că Primavara e doar după colt. Fetitele prindeau a purta fustite scurte, ciorăpei albi până la sfărsitul gleznei si mamele, grăbite, cu cosulete pline cu ouă rosii sau încondeiate, pregăteau Sfintele Pasti. Amintirile “păcălelilor” de 1 Aprilie încă ne aduceau zâmbete într-un târziu. Asa cum a fost, asa e si azi.

Sărbători fericite !






Harry Beer    4/18/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian