Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Las Fallas de Valencia

Călătorule, de te nimeresti prin Valencia în preajma idelor lui Marte, păzeste-ti pielea de para focului!
„Mare scofală!” – vor protesta cârcotasii, convinsi de pe acum că au văzut destule rituri arhaice, de prin mosi strămosi. Care mai de care se grăbesc să „ardă” iarna grea si să renască natura din cenusă. Dacii si romanii, vichingii, maiasii si aztecii, mongolii, egiptenii si întreaga Tară a Oasului, chiar si păstorii romansi de prin Alpii elvetieni, toti, fără exceptie, par a se fi înteles să aprindă ruguri dogorâtoare la venirea primăverii, pasămite pentru a alunga spiritele rele.
În cazul valencienilor, pasiunea cu care se dedau acestui obicei barbar trezeste bănuiala că folosesc traditia doar pe post de pretext, pentru a deschide larg portile nestăvilitei lor pofte de viată si pasiunii pentru fiesta îndrăcită.
Nu mă miră asadar fireasca delăsare cu care mă tratează localnicii când e să stabilim ceva pentru perioada de fată. Buteliile se livrează în graba mare, cu avans de o zi; posta nu lucrează; rezultatele de la analize vin abia săptămâna viitoare. Nu e critică, doar constatare, anume că ai de ales între „acum” sau „după”, de la caz la caz.
Analog calendarului crestin, calendarul valencian are două ere: înainte sau după adoratele Fallas. Ce s-o mai învârtim încolo sau încoace? Nici nu se pune problema dacă ne place sau nu. La modul la care li se dedică toată lumea, trebuie să fii de piatră ca să nu te molipsesti de la ei, fericit că te primesc. Pentru că „permis de intrare” avem toti, fără restrictii: popularele Fallas sunt cunoscute pentru toleranta cu care absorb toată suflarea, indiferent de varstă, sex, nationalitate, rasă, religie sau mai stiu eu ce ciudătenii absurde, care i se pot năzări doar unei minti înguste, de suflet rătăcit. Dovadă stau cohortele de turisti, veniti din te miri unde, chiar si din cele mai ascunse unghere ale planetei.
Aparent dificila problemă a cazării lor se rezolvă mai usor decât s-ar crede, într-un mod inedit: nu se doarme deloc, decât pe apucate, la schimb, printre picături, în putinele răstimpuri dintre asurzitoarele parade si focuri de artificii, care oricum ne mentin „alerti”. Un factor important în reusita nebuniei generale rămâne clima blândă a Mediteranei, aptă să primească generos masele de entuziasti fără frică de înghet.
Ghidurile turistice respectabile somează amatorii să nu subestimeze zgomotul infernal al pocnitorilor de toate calibrele, îndemnând la purtarea obligatorie de dopuri în urechi. Proba de rezistentă maximă pentru timpane este canonada zilnică de la orele 14, ritual care se tine cu sfintenie, cu începere din prima zi a lunii, până într-un „final furioso” la cumpăna dintre 19 si 20 martie.
De ce ora 14, în plină zi, pentru un spectacol de focuri de artificii? Asa cere traditia, chiar dacă nu se vede nimic. În schimb, se aude. Monstruos, cum ar zice Caragiale. Desi e păcat că se propulsează spre ceruri adevărate simfonii pirotehnice, care amenintă cu falimentarea fondurilor publice ale municipalitătii, administratia Valenciei se conformează fără a clipi. Clipim doar noi, gură-cască adunati ciorchine în piata din fata Primăriei, intimidati de compozitia sonoră monumentală, vestita „mascletŕ”. La ora 14 trecute fix, se avântă spre văzduh o rachetă răzleată, vestitoare timidă a spectacolului care va veni. Îi urmează un evantai de durduieli consecutive, ca un staccatto, amintind de Bach. Apoi un tunet prelung din mai multe guri de foc, sincronizate perfect. Nu degeaba e nevoie aici de peste o sută de kilograme de praf de puscă! Finalul apoteotic, supranumit „cutremurul”, face să trepideze pământul sub picioarele noastre, ducând cu gândul la arii triumfale din Korsakov sau Stravinsky. Începând cu 15 martie, nu doar unul, ci peste o sută de pirotehnicieni sunt responsabili pentru extazul luxuriant cu care se cuvine întâmpinată primăvara. „Echipa” completă angrenată în organizarea vestitelor „Fallas” numără nici mai mult nici mai putin decât 50.000 de localnici, grupati în 400 de comitete si comisii.
Nu focurile de artificii, ci „las fallas” propriu-zise, figurinele multicolore dispuse pe 400 de străzi sunt adevărata atractie. Înalte cât clădirile din jur, modelate cu migală de îndrăgostit, colorate strident, par viziuni alegorice dintr-un vis halucinant. Fiecare din ele este o adevărată operă de artă barocă, un caleidoscop umoristic pe teme actuale din viata publică a contemporanilor nostri mai mult sau mai putin vestiti. Suspendate în echilibru incredibil între cer si pământ, amintesc parcă de judecata de apoi, ne fac să râdem sau să fim tristi, lasă să adie boarea efemerului, pe fondul unei intuitii care nu ne mai dă pace. Descumpănit, privitorul oscilează ades între lacrimi si veselie, pentru a depune armele în final, abandonându-se frecvent unui râs nervos, care pare să pună stăpânire pe el, obsedant, irezistibil.
Nu ajunge o săptămână pentru a le vizita pe toate, ca să le întelegi îndeajuns tâlcul ascuns. Gândul că rodul muncii de un an al artistilor de-a dreptul geniali va fi sacrificat fără drept de apel si va dispărea fără urme, mistuit de flăcările noptii „de San Juan”, ne strânge inima în menghină. Cu cât e mai mare valoarea grupurilor statuare din lemn si carton presat
– unele depăsesc un milion de Euro – cu atât mai mare pare să fie entuziasmul localnicilor, în asteptarea distrugerii lor din noaptea care întruchipează cosmarul celor mai bravi pompieri din lume.
Bineînteles că - la fel ca-n cazul criticilor corridei sângeroase - există voci care condamnă vehement obiceiul „iresponsabil” de a aprinde focuri cât casa în mijlocul orasului, sub amenintarea permanentă a iminentei unui incendiu devastator, într-o adevărată orgie de fum si cenusă, dăunătoare mediului înconjurător dar si... portofoliului public. Până la ora actuală, nimeni si nimic nu a a împiedicat buna desfăsurare, lipsită ca prin farmec de incidente grave, a visului devenit realitate, de oras al libertătii perfecte, fără dusmănii, prejudicii sau tabuuri. Valencia tresaltă zguduindu-se de râsete!
În valul de bună dispozitie si usurintă de a fi, există totusi momente de liniste deplină si seriozitate maximă. Cum altfel s-ar putea, stiut fiind că spaniolii sunt catolici din convingere, mereu gata să guste din cupa vietii până la fund, dar fără să uite vreodată să multumească sortii pentru darurile cu care au fost înzestrati?! Orasul care trăieste în stradă nu se dezminte de vocatia sa religioasă în zilele de 17 si 18 martie, când mii de localnici împânzesc străzile, aducând ofranda de flori Fecioarei adorate. Îmbrăcate în straiele traditionale de sărbătoare, confectionate din dantelă, catifea si mătase, cu părul împodobit de piepteni pretiosi, legendarele femei valenciene par adevărate printese. Rochiile lor sunt rodul economiilor întregii familii, echivalând uneori la pret un automobil.
După ore si ore de ofrandă neîntreruptă, florile depuse pe soclul statuii adorate rămân dispuse simetric într-o trenă imensă, ca un covor multicolor. Odată încheiată festivitatea religioasă cu cel mai puternic foc de artificii pe 18 martie – „la nit del foc”, noaptea de foc - nimic nu mai stă în calea ametitorului crescendo către punctul culminant: „la Cremŕ” (arderea). În seara de 19 martie, masele de oameni se îndreaptă spre locurile în care sunt dispuse colosalele statui, care urmează să fie date pradă focului devorator. La miez de noapte, întregul oras pare cuprins de flăcări.
Nici cea mai frumoasă dintre Fallas nu se sustrage destinului implacabil, chiar dacă i se rezervă ultimul loc la rând. Doar una din figurinele mai mici, supranumită „ninot” (copilul) este desemnată, de comun acord cu participantii, pentru a supravietui în muzeul special amenajat. Se poate spune asadar că tot ce tine de trecut, de iarnă, de bagajul apăsător, a fost înlăturat temeinic.
Chiar din ziua următoare, artistii „falleros” se vor încuia în atelierele lor, în asteptarea inspiratiei, începând să modeleze statuile pentru anul care va urma. Doar municipalitatea va mai lupta scurt cu sechelele noptii de pomină, trimitând armate de angajati pe străzi, să elibereze urbea de resturile „luptei” dintre bine si rău.
Focul consumă, dar si creează, îndeosebi spatiu. De pe acum, totul se reia de la zero, cu poftă nestăvilită, fără compromisuri. Pentru că „fallar” înseamnă „a rata, a esua”, putem spune că am ars tot ce poate nu ne-a reusit sută la sută în anul care a trecut.
Sunt sanse să nu ne mai confruntăm cu aceleasi esecuri de aici înainte? Un lucru e sigur: neuitate rămân „las Fallas”, „esecurile” pe care ar fi fost păcat să le ... ratăm.


Martie 2011 / Bennisa











Gabriela Călutiu Sonnenberg    3/24/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian