Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Repere culturale în luna lui Cuptor ( iulie)


Luna iulie este bogată în evenimente literare, științifice, artistice și istorice.În această lună s-au născut ori au dispărut importanți scriitori și oameni de cultură români sau din literatura universală.

Pe 2 iulie 1914 a dispărut scriitorul Emil Gârleanu, născut în anul 1878 la Iași. Deși a trăit numai 36 de ani, s-a afirmat ca scriitor, ilustrând atitudinea de regret după obiceiurile tradiționale și dispariția țărănimii patriarhale și publicând întâmplări și evenimente din viața animalelor mici,a gâzelor și plantelor.

Scriitor, umorist, dar și scenarist (împreună cu Eugen Barbu, între altele la filmul „Haiducii”), Nicolae Paul Mihail s-a născut pe 3 iulie 1923 la Caracal și a decedat în anul 2013.„Întâmplări ciudate la miezul nopții” sau „Damen-vals”, precum și multe epigrame poartă semnătura sa. L-am cunoscut pe când venea în orașul natal de la Sinaia, unde se stabilise, fiind apropiat de cei tineri și susținând înfocat reînființarea județului Romanați.

Ion Vinea (Ion Eugen Iovanaki) născut la Giurgiu, decedat la 6 iulie 1964 (născut în 1895) a editat, împreună cu Tristan Tzara și Marcel Iancu, revista „Simbolul” și este un nume important pentru simbolism, modernism și avangardism în literatura română.
Poet, filolog, diplomat și poliglot, Ienăchiță Văcărescu este printre primii scriitori români. A murit pe 11 iulie 1797 (născut în anul 1740), lăsând în urmă o „Gramatică rumânească”, versuri inspirate din folclor și o istorie a sultanilor.

Născut pe 16 iulie 1872 la Cornești-Miroslava, Iași, Dimitrie Anghel , decedat în anul 1914, este cunoscut drept „poetul florilor”, simbolist, după alți critici cu influențe parnasiene sau romantice, un om sensibil, dar și extrem de gelos față de Ștefan Octavian Iosif, cu care a colaborat la conceperea mai multor opere literare, între care „Caleidoscopul lui A.Mirea”.

Profesoara mea de dialectologie de la Universitatea din București, Matilda Caragiu Marioțeanu, s-a născut la Hrupișta, Grecia,pe 20 iulie 1927 și a decedat în anul 2009,distinsa lingvistă fiind soră cu marele actor Toma Caragiu, din familie de aromâni veniți în România.A publicat lucrări de istorie a limbii române, versuri, povestiri, dicționare. Îmi amintesc că era o femeie voinică, avea o față albă și părul negru-corb și era dedicată muncii de profesoară, cunoscându-ne pe toți studenții după nume și obârșie.

Cu mare succes la publicul tânăr, contestat de alții, poetul Adrian Păunescu s-a născut la Copăceni, în Basarabia,România, la 20 iulie 1943 și a murit în anul 2010, nemaifind în centrul atenției după 1989, așa cum era în vremea cenaclului „Flacăra„ sau când compusese imnul echipei de fotbal Universitatea Craiova, „Oltenia, eterna Terra Nova” și „campioana unei mari iubiri”. Părinții au locuit la Bârca, Dolj, iar poetul a activat în București, inclusiv ca editor ,gazetar și politician, fiind o figură carismatică.

Vasile Alecsandri s-a născut la 21 iulie 1821 la Bacău și a decedat în 1890, fiind un poet cunoscut în epocă, câștigător al premiului internațional cu poemul „Cântecul gintei latine”, autor de poezii și de piese de teatru, unele eternizând figura Coanei Chirița.A publicat pasteluri, balade, proză etc. A jucat și un rol politic și s-a dovedit om de caracter, pe când se ridica între cântăreții neamului Mihai Eminescu, scriind: „La răsăritu-i falnic se-nchină-al meu apus”.

Ion Caraion, pseudonimul lui Stelian Diaconescu, născut la Rușavăț, Buzău,în anul 1923, a decedat la 21 iulie 1986, având un traseu sinuos ca scriitor și editor, mai întâi activând la jurnalele de după al doilea război mondial, apoi fiind închis timp de 11 ani (1950-1955 și 1958-1964), reluându-și activitatea literară după ani de condamnare la muncă silnică, până când emigrează în Elveția, continuând să scrie și să publice. Cărțile lui sunt cuprinse între „Panopticum”(1943) și „Ultima bolgie. Jurnal III” (postum, 1998).

Născut la Craiova, la 25 iulie 1958, Varujan Vosganian a urmat sudii superioare de matematică la Universitatea din București și de comerț la Academia de Studii Economice, activând ca parlamentar, ministru, președinte al Uniunii Armenilor și președinte al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat numeroase volume de poezie și romane, obținând premii ale Academiei Române și ale altor organizații europene și mondiale:Spania, Statele Unite, Germania. Între volumele publicate: „Cartea șoaptelor”, „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, „Dublu autoportret”.”

Păstorel (născut Alexandru Osvald) Teodoreanu, cunoscut scriitor,umorist, parodist și epigramist, s-a născut pe 30 iulie 1894 la Dorohoi și a decedat în anul 1964. Iată două epigrame, unele punându-l în conflict cu autoritățile și fiind închis trei ani:


Despre demnitarii R.P.R.
Cine-i mare, dă din mână şi-are 4 la română?
Cine-i la academie şi-are 4 la chimie?
Cine-n ţară este tare şi-are 4 la purtare?
Toate trei de le ghiceşti, 20 de ani primeşti.
Înainte de a muri, ar fi scris, păstrându-și umorul::
Culmea ironiilor
Şi râsul copiilor
Să pun punct beţiilor
Pe Şoseaua Viilor!
Tot în luna mai s-au născut pictorii Nicolae Grigorescu și Ion Țuculescu, s-a tipărit „Palia de la Orăștie” (14 iulie 1852), prima traducere în românește a Vechiului Testament, a decedat Regele Ferdinand I „întregitorul României”( 20 iulie 1927) și a murit domnitorul Ștefan cel Mare (2 iulie 1504).
Pe 6 iulie 1935 s-a născut Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului.
La 20 iulie 1969, astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin sunt primii pământeni care pun piciorul pe Lună.
La 28 iulie 1750 a decedat marele muzician Johann Sebastian Bach.
În luna iulie s-au născut ori au dispărut scriitorii literaturii universale Arthur Conan Doyle, Franz Kafka, Marcel Proust, Francesco Petrarca, Alexandre Dumas pere, George Sand ș.a.

Luna iulie este, pe un fond de căldură aprinsă, plină de evenimente și personalități de prestigiu ale lumii culturale și științifice.

Corneliu Vasile






Corneliu Vasile    7/1/2025


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian