Habemus Papam ! — „Avem Papă !”, Papa Leon al XIV-lea
Fumul alb — semnul tradițional care anunță reușita conclavului — s-a înălțat deasupra Capelei Sixtine joi după-amiază, aducând cu sine și emoția unui moment istoric. A fost pentru prima dată în istorie când un papă provenind din Statele Unite este chemat să conducă Biserica Universală,
După două zile de deliberări în spatele ușilor închise ale Capelei Sixtine, Biserica Catolică și-a ales noul conducător spiritual. Cardinalul Robert Prevost, originar din Statele Unite, a fost desemnat drept succesor al Papei Francisc, preluând numele de Papa Leon al XIV-lea — marcând astfel o premieră istorică: primul papă american din istoria de peste două milenii a Bisericii Catolice.
Născut pe 14 septembrie 1955 la Chicago, Illinois, Robert Francis Prevost este licențiat în matematică la Universitatea Villanova, obținându-și masteratul în divinitate la Uniunea Teologică Catolică din Chicago, apoi doctoratul în drept canonic la Roma. A intrat în Ordinul Sfântul Augustin în 1977 și a depus voturile solemne în 1981 și a fost hirotonit preot în 1982. În 2014, Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al diecezei de Chiclayo, Per şi l-a chemat la Roma în 2023, când a fost numit cardinal.
Reacția mulțimii adunate în Piața Sf. Petru a fost electrizantă. Într-o explozie de aplauze și scandări — „Viva il Papa!” și „Abbiamo Papa!” — credincioșii au primit vestea cu bucurie și, în unele cazuri, cu surpriză. Pe buzele unora s-a putut citi nedumerirea: „Un american?” Un reformator discret, fidel moștenirii lui Francisc
A început în italiană, a continuat în spaniolă — un semn clar al celor două lumi în care și-a format vocația. În tinerețe, a fost misionar și apoi arhiepiscop în Chiclayo, Peru. Pentru mulți din lumea catolică sud-americană, el reprezintă un pod între continente. Desemnat adesea în cercurile ecleziale drept „cel mai puțin american dintre americani”, Cardinalul Prevost — cunoscut neoficial și sub apelativul „Părintele Bob” — are un profil rezervat și profund teologic. Evită declarațiile publice pe teme tensionate precum hirotonirea femeilor sau recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex, preferând să continue liniile deschise de Francisc, fără a forța vreo ruptură.
O alegere simbolică, un moment istoric
Numirea Papei Leon al XIV-lea vine într-un context de tranziție complexă pentru Biserica Catolică, marcată de fragmentări ideologice, presiuni dinspre sudul global și provocări în reluarea dialogului interconfesional.
Fumul alb — semnul tradițional care anunță reușita conclavului — s-a înălțat deasupra Capelei Sixtine joi după-amiază, aducând cu sine și emoția unui moment istoric. A fost pentru prima dată în istorie când un papă provenind din Statele Unite este chemat să conducă Biserica Universală, într-un moment în care catolicismul global se mută, simbolic și demografic, spre Sud.
Papa Francisc, care s-a stins din viață luna trecută, lasă în urmă un pontificat marcat de reforme, deschidere și apeluri neîncetate pentru solidaritate globală. Alegerea lui Leon al XIV-lea pare să fi fost gândită ca un semnal de continuitate, dar și de echilibru între modernizare și tradiție.
“Pacea să fie cu voi toți. Frați și surori dragi, acesta este primul salut al lui Hristos înviat. Aș dori să vă ofer un salut de pace care să ajungă la familiile voastre, la voi toți, oriunde v-ați afla. Pacea să fie cu voi. Dumnezeu ne iubește pe toți, necondiționat” sunt câteva pasaje din discursul noului papă, după binecuvântarea “Urbi et Orbi”. În ciuda tensiunilor interne din cadrul Bisericii și al multiplelor provocări la nivel mondial, noul pontif își începe misiunea cu un mesaj simplu, dar elocvent: „Pace vouă.”
Dumitru Constantin
|
Dumitru Constantin 5/8/2025 |
Contact: |
|
|