Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Dreptul la neuitare - George Constantinescu

Conștiința de sine a unui popor se păstrează curată dacă nu uită trecutul. Nu este un păcat să afirmăm cu mândrie legitimă ceea ce am fost. E un mod de a trăi cu demnitate prezentul. În acest fel ne asumăm viitorul. Pentru aceasta, de mare importanță este educația. Lecția moștenită de la Spiru Haret nu a fost învățată de politicienii postdecembriști.
Nu putem uita că, în primul sfert de veac din mileniul trecut, în 16 ianuarie 1926, prestigioasa revistă The Graphic publica o listă interesantă cu primii mari oameni ai lumii, 17 oameni de știință și inventatori: Albert Einstein, William Kelvin, Graham Bell, Thomas Edison, Joseph Lister, Oliver Lodge, George Constantinescu, Guglielmo Marconi, Charles Parson, J.J. Thompson, James Dewar, William Ramsay, D. Wright, Donald Ross, Marie Curie, Ernest Rutherford, J. Larmor.
Inginerul român George (Gogu) Constantinescu este printre aceste celebrități ale științei și tehnicii mondiale, fiind creatorul sonicității (transmiterea energiei prin vibrații elastice în fluide). Pe acest principiu a inventat un automobil prezentat la Expoziția automobilistică de la Londra din 1927, brevetat la Paris. Este una dintre zecile de invenții ale olteanului, concretizate în aproximativ 400 de brevete
S-a născut la Craiova în ziua de 11 octombrie 1881 și a murit, departe de țară, la 11 decembrie, în vârstă de 84 de ani , în Oxen House, Coniston, United Κingdom
Aplicațiile practice ale teoriei sonicității (ramură a mecanicii) înseamnă motoare, pompe, ciocane, perforatoare și injectoare sonice; cutii de viteze sonice; generatoare de energie sonică, aparate pentru transmisii și receptoare ale acestei energii.
G. C. Gear este sigla dispozitivului de tragere la orice turație a motorului prin discul format de palele elicei de avion în turație, în cate Litera C este numele său (Constantinesco Fire Control Gear). Prima cutie (la mașini) de viteze automată este Convertorul Gogu Constantinescu.
Nu a putut să concretizeze ideile în țară și astfel a ajuns în Marea Britanie. A folosit, printre primii constructori, betonul-armat (Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periș, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanța, podurile de peste râul Siret (Adjud, Răcătău, Roman). Primul hidroglisor construit de ruși în 1970 s-a bazat pe ideile sale
Multe dintre aplicațiile practice ale descoperirilor sale au intrat în domeniul militar, unde au produs schimbări mari pentru acele timpuri.
Prin cărțile Inventeurs de genie. Gogu Constantinescu, Editura Mediamira, Cluj-Napoca, 2006, Tratat de Teoria Sonicității și Integrala invențiilor, Ed. Performantica, Institutul Național de Inventică, Iași, 2006, se poate pătrunde într-un univers științific și tehnhic de mare profunzime, de unde, dureros, ieși cu tristețe. Istoria se repetă. Și astăzi cercetarea științifică românească nu are surse de finanțare. Unde mai pleacă românii? Unde aduce bogăție harul inteligenței neamului nostru? Răspunsuri dramatice!!!

Constantin Teodorescu. Kitchener ON





Constantin Teodorescu    1/20/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian