Călătorind in istorie ( 23 ) Mănăstirea Hodoș-Bodrog
Mănăstirea Hodoș-Bodrog la a cărei construcție a contribuit financiar și Papa Honoriu al III-lea, inaugurată în 1224, în prezența reginei Yolantha de Courtenay, cea de-a doua soție a regelui Andrei al II-lea al Ungariei are o legendă ce spune că pe locul unde a fost ridicată un taur a descoperit Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
În Mănăstire se află o criptă unde își dorm somnul de veci mai marii episcopi ai Aradului, printre care și Iosif (Ioan) Goldiș, unchiul lui Vasile Goldiș, marele patriot român dar și Metodie are un sicriu aici.
Legenda sicriului pe care îl putem zări chiar la intrare este despre călugărul care odată ce și-a ales drumul în viață, Domnului a dedicat-o Rupt de lumea de afară, într-o zi vine-a lui mamă, care n-a dorit cărarea ce copilu-i a ales -Eu refuz ca să o văd, trimiteți-o tot acasă!
Mi-am ales calea cea bună ce-am crezut-o preafrumoasă. Supărată, deranjată, mama rău l-a blestemat Și-a intrat cu al ei suflet mai adânc într-un păcat
Chiar în poarta mănăstirii el s- audă a strigat:
-Atunci când muri-vei, nu te primească pământul, Cum nu ți-ai primit tu mama să-ți dezlege jurământul!
După mai mulți ani de zile, când Metodie a murit a fost înmormântat în pământ dar sicriul a ieșit. Gropi mai mari nu-l înghițeau, slujbe blestem nu-nlăturau
Sicriul și trupul din pământ ieșeau. odihna veșnică în pământ nu a aflat, căci mama l-a blestemat.
Mănăstire-a hotărât să construiască un mormânt La fața pământului spre a fi de-nvățătură: mama are vorba
bună.
|
Observator 3/2/2021 |
Contact: |
|
|