Profesorul Nicolae A. Andrei ( 28 august 1924 - 2 decembrie 2020 )
Profesor, istoric literar, memorialist.
Nu-i poti rosti numele profesoruluii Nicolae Andrei separat de titlul de dascal si director, pentru că este ipostaza în care s-a regăsit vreme de câteva decenii.
I-a plăcut să îsi privească elevii în ochi, să tină cont de asteptările lor, să le înteleagă după propriile puteri frământările. In anii care a condus renumitul Colegiu Național Carol I nu a putut sta departe de ora de curs. I-a fost sursă de inspirație chiar și în deciziile pe care trebuia să și le asume ca director al acestei importante scoli.
Colegiul Carol, o istorie scrisă- munti de documente, înscrisuri, mărturii, mii de file răsfoite pentru a pune cap la cap o povestea încărcată de simboluri si mari oameni, speciali profesori.
Profesor Andrei, in anii petrecuti în Colegiul Carol, si n-au fost deloc puțini, ci 26, l-au făcut să pună pe hârtie o cronologie a evenimentelor, faptelor, astfel văzând lumina tiparului volumul Ani de lumină. Istoria Liceului Nicolae Bălcescu din Craiova făcut acelasi lucru și în cazul școlii vecine, astăzi Colegiul Național Elena Cuza, cândva Liceul de Istorie și Filologie, tiparite la Imprimeria Oltenis din Craiova.
Între coperti a adăpostit multe cărti, aproape de 40. Cărtile scrise de distinsul dascal ; 1907 în Oltenia; Istoria cărtii, presei si tiparului în Oltenia; Timpul începutului; Oltenia la 1877, Biografii triste, Voievozi ai spiritului, Memoria inimii, Biografii înlăcrimate, Destine tragice, se găsesc , cu autograf, in biblioteca Observatorului.
Implicarea în educația si viața culturală din Cetatea Banilor i-au adus de-a lungul vremii distincții importante. Profesorul Nicolae Andrei detine titlul de profesor emerit, conferit în 1969, iar trei decenii mai târziu îl primește si pe cel de Cetătean de Onoare al Craiovei. În biografia personală si-a făcut loc si Ordinul Meritul Cultural. Le-a asezat într-o încăpătoare mapă si le-a mulțumit celor care au decis că le merită, însă nu le-a lăsat să-i schimbe vreodată firescul si modestia, mosteniri pretioase lăsate de părintii săi.
Profesorul Nicolae A. Andrei a fost un model pentru noi toti, un dascăl nepretuit, un om devotat scolii si invatământului de caltate, care a cercetat si publicat pâna la plecarea lui definitivă dintre noi.
..........................................
Prietenii nostri din Craiova, absolventi ca si semnatatul acestui artcol, ai Liceului Nicolae Bălcescu din Craiova, actualul Colegiu Național Carol I ne-au comunicat ca ceremonia funerară va avea loc la Craiova, sâmbătă 5 decembrie la ora 12.00 la Biserica Toți Sfitții Str. Matei Millo nr. 17. Înhumarea va avea loc după ceremonia religioasă la Cavoul familiei din Cimitirul Ungureni.
Fie-i memoria vesnică !
|
Puiu Dumitru Popescu 12/3/2020 |
Contact: |
|
|