2015 – Alegeri Federale : Canada vrea schimbare, dar nu cu orice pret
Lansată cu surle si trâmbite, campania electorală pentru alegerile federale din 19 octombrie continuă fără surpize prea mari. Un recent sondaj NANOS Research arată la 1 sepembrie că liderii federali sunt cam la acelasi nivel de sustinere: liderul opozitiei, Tom Mulcair, are un usor avans (33%), liderul liberal, Justin Trudeau, vine din urmă (30%), iar primul ministru în functie, Stephen Harper, urmează la mică distantă (29%). Un alt sondaj propus de Poll Tracker indică cifre doar usor diferite: Noii Democrati (32.5%), Conservatorii (29.1%) si Liberalii (27.5%).
Ce indică aceste cifre? Mai întâi, este clar că nu există în acest moment un favorit al Canadei. Apoi, este destul de previzibil că sunt sanse mari pentru un guvern minoritar. Să fie posibilă o viitoare coalitie guvernamentală? Mult mai posibilă este varianta unor alegeri anticipate în viitorul apropiat. Conform datelor din sondajele actuale, noii democrati ar obtine 127 de locuri parlamentare dacă alegerile ar avea loc imediat. Numărul de locuri parlamentare care asigură majoritatea este de 170. Cum însă mai sunt sapte săptămâni până la alegeri, multe lucruri se pot schimba.
Cum se explică situatia relativ comparabilă a celor trei? În timp ce partidul conservator al lui Harper mentine o bună parte din electoratul traditional, câmpul de bătaie este mult mai complex pentru liberalii lui Trudeau si noii democrati ai lui Mulcair. Ei se luptă pe latura stângă a spectrului politic si se pare că o parte a electoratului liberal a migrat mult mai spre stânga, la Mulcair. Mai multi factori au contribuit la asta: erodarea politică a liberalilor la nivel provincial în mai multe etape, absenta unei conduceri federale eficiente în ultimul deceniu, precum si cele două esecuri electorale sub Stephan Dion si Michael Ignatieff, care au generat ideea că liberalii sunt tot mai rupti de realitatea politică. Pe acest fundal, Mulcair are sanse tot mai mari să adune procente la stânga spectrului politic. În acelasi timp, el adoptă un ton politic mult mai rezervat decât Trudeau atunci când intră în chestiuni economice. În timp ce liberalul Trudeau anuntă că va conduce cu deficit bugetar timp de cel putin doi ani cu intentia de a balansa bugetul până în 2019, Mulcair adoptă o pozitie foarte apropiată de conservatori în această privintă, cea care merge pe stabilitate bugetară. Dacă în alegerile anterioare, liberalii aveau un avans semnificativ în fată noilor democrati, acum balantă s-a inversat.
Nu întâmplător, atacurile electorale ale lui Trudeau sunt puternic îndreptate spre Mulcair pentru că sansele de a smulge mai multe procente se află în tabăra noilor democrati. La rândul sau, Mulcair exploatează abil dorinta unei părti largi electorale care doreste o schimbare a leadershipului în Ottawa. Un vot negativ pentru binomul traditional liberal-conservator este un vot pozitiv pentru noii democrati.
Retorica electorală se desfăsoară sub ditirambice formule în jurul a două concepte: “schimbare” sau “staus-quo”. Trudeau organizează întreaga sa platformă în jurul ideii de schimbare si, pentru a acapara din terenul lui Mulcair, el se propune drept “schimbarea reală” a momentului. La rândul sau, Mulcair este beneficiarul nevoii de schimbare. Supranumit “cel care cheltuieste”, Mulcair este cel care vine cu unele promisiuni generoase (de tipul "daycare subventionat"), multe considerate drept nerealiste de ambii săi adversari. Un lucru este sigur. În această campanie, fiecare vot contează si indecisii vor avea un rol important în cele din urmă.
|
Luiza Mureseanu 9/15/2015 |
Contact: |
|
|