Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Canadianca Alice Munro a câstigat Premiul Nobel pentru Literatură

Alice Munro, "o maestră a prozei scurte contemporane", după cum o numeste secretarul permanent al Academiei Suedeze, este cunoscută publicului larg pentru cărțile "Dear Life" si "Happy Shades".

Este prima canadiană ce câstigă premiul Nobel pentru Literatură după Saul Bellow, scriitorul de origine canadiană care a crescut însă în SUA si câstigat Nobelul în 1976. Alice Munro este si a treisprezecea femeie care a câstigat acest premiu.

Scriitura lui Alice Munro a fost răsplătită cu numeroase premii. Scriitoarea canadiană a câstigat un premiu National Book Critics Circle cu 'Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage' si a câstigat de trei ori premiul Governor General, cel mai important premiu al literaturii canadiene.

Comparată deseori cu Anton Cehov, scriitoarea de 82 de ani a ajuns să fie recunoscută drept un documentarist temeinic dar iertător al spiritului uman.
Importanta prezentei lui Alice Munro pe scena literaturii canadiene si universale este dovedita nu numai de premiile literare obtinute (Governer General's Award, Man Booker Prize) si de traducerea operei sale in numeroase limbi, ci si de biografiile si studiile critice dedicate operei sale (peste 10 volume scrise pe aceasta tema, plus numeroase studii si eseuri publicate in Canada, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Spania, Slovenia, Australia, India etc.)

Scrierile sale publicate dezvăluie de multe ori un clivaj între autoarea care a crescut la Wingham, un oras canadian conservator în care nu se întâmpla niciodată nimic, de la vest de Toronto, si Alice Munro de după revoluția socială produsă în anii '60. Într-un interviu acordat agenției americane de presă în 2003, scriitoarea descrie anii '60 drept niste 'ani minunați' si asta pentru că, după cum explică, s-a născut în 1931 si pe atunci 'eram o femeie nu tocmai tânără dar nici tocmai bătrână, iar după câțiva ani chiar si femeile ca mine au început să poarte fuste scurte si să țopăie de colo-colo'.

Laureații îsi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.






Observator    10/14/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian