Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Scrierile lui GOETHE – Sursa de inspiratie pentru muzicieni

Goethe –Johann Wolfgang, un mare poet,ilustru ganditor-filosof si om de stiinta, este socotit ca una dintre cele mai importante personalitati ale culturii universale. A trait intre anii 1749 _ 1832 in cunoscutele localitati germane: Frankfurt am Main si Weimar. Datorita indrumarilor tatalui sau a studiat: stiintele juridice,literatura germana si cea universala,precum si limbile streine pe care a ajuns sa le vorbeasca : greaca,latina,ebraica, franceza,italiana si engleza. Asa a ajuns sa cunoasca bine aspecte din cultura lumii.Avea 14 ani cand l-a ascultat la un concert pe Mozart (care avea 7 ani )
Goethe a studiat dreptul la Universitatea din Leipzig intre 1765_1768 ,perioada in care a participat si la cursurile poetului si filosofului Christian Gellert. Atunci a inceput sa scrie primele poesii si comedia ”Capriciul indragostitului” .Tot la Indemnul tatalui sau se transfera la Universitatea din Strassbourg unde continua studiile juridice.Aici l-a intalnit pe filosoful Herder care-i va influienta desvoltarea intelectuala. De la el a invatat sa cunoasca legile spirituale ale lumii, l-a ajutat sa-i cunoasca pe antici ,in special scrierile lui Homer, dar si ale lui Shakespeare. La sfarsitul anului 1771 a obtinut licenta in avocatura dar, n-a profesat decat cateva luni desi isi crease si firma.Abandonand avocatura si-a indreptat intreaga atentie catre planurile legate de literatura mai ales de temele istorice.S-a stabilit la Frankfurt in 1772.Aici a scris”Suferintele tanarului Werther” impresionat de drama traita de un prieten apropiat. Romanul sau a starnit pe plan European o stare psihica de mare emotivitate in randul tineretului,fapt ce a dus la un val de sinucideri.La 2o de ani dupa aparitia romanului sau compozitorul francez Jules Massenet a scris o opera (cu acelas titlu) care s-a bucurat de mare succes.
Dupa Werther a inceput documentarea pe tema “Faust”la care va lucra foarte multi ani.A publicat mai repede drama “Prometeu”. Incepand din 1774 a ocupat diverse functii oficiale.A inceput cu cea din consiliul serviciilor de la curtea lui Karl August von Sachen.Aici va devein mai tarziu chiar ministru.Opinia publica a reactionat diferit in legatura cu functiile ocupate de Goethe.Unii i-au apreciat activitatea socotind-o eficienta in literatura dar nu si cea social-politica. Goethe a avut o viata plina de intamplari iesite din comun atat in cea personala cat si in cea sociala. In 1778 a descoperit o mina de argint.In 178o a devenit membru al unei organizatii francmasone,iar in 1782 a primit ordinul “Iluministilor” si titlul de nobil.Atunci si-a adaugat particula “von” la numele sau. N-am mentionat numeroasele aventuri romantice si diversele casatorii,pentruca nu au afectat,influientat, in nici un fel activitatile in arta si literatura.De Weimar se leaga creerea baladelor:”Pescarul” “Regele Ielelor.”Cantecul nocturn al drumetului” si drama “Iphigenia in Taurida”
In 1786 Goethe a intreprins prima calatorie–sedere- in Italia care-l atragea dorita vestigiilor antice.Dorea sa cunoasca celebrele lucrari arhitectonice din Roma precum si minunatele lucrari realizate de Michelangelo si Rafael. In timpul sederii in Italia a creat dramele :”Egmont si Torquato Tasso”.Este perioada din care au ramas multe desene realizate de Goethe dupa celebrele lucrari antice. In 1787 a vizitat muzeul”Pompei” si n-a uitat niciodata cat de uluit a fost in fata ruinelor templelor grecesti.
S-a reintors la Weimar in 1788. Aici l-a intalnit pe Fr.Schiller cu care s-a imprietenit devenind chiar colaborator la ziarul acestuia :“Horen”. In acelas an a creat primul laborator de chimie la Universitatea din Jena (socotit ca fiind primul si in Europa ) iar in 1791 a devenit directorul teatrului din Weimar.
Tema care l-a preocupat cel mai mult timp pe Goethe a fost Faust. De ce ? Poate pentru ca a dorit sa cunoasca cat mai bine personajul despre care circulau felurite informatii. Cea mai documentata relatare apartine unui pastor protestant Johann Gast care afirma ca la Universitatea din Heidelberg a existat prin 1509 un student cu numele Johann Faust si ca la terminarea studiilor ar fi plecat ca astrolog in Polonia.In 1520 era la curtea ducelui Georg al III-lea din Bamberg unde se ocupa de horoscopul acestuia.In 1532 ar fi fost dat afara fiind acuzat de corupere morala a unor tineri.A murit in 1540. In Anglia s-a ocupat de Faust Cristofer Marlowe care a scris “Tragica istorie a vietii si mortii doctorului Faust “
La aproximativ 300 de ani de la moartea lui Faust a aparut creatia ce va deveni cea mai celebra din istoria literaturii despre miraculosul personaj . Lui J.W.Goethe i-au trebuit aproape 25 de ani pentru a finisa piesa.La putin timp dupa ce a fost lansata lucrarea sa a atras atentia unor compozitori celebri. In 1846 Hector Berlioz a scris o simfonie cu cor intitulata “Damnatiunea lui Faust” urmat in 1859 de Ch.Gounod care a compus cunoscuta opera” Faust” Cu aceasta opera Gounod a cucerit gloria si popularitatea in intreaga lume .In 1868 A.Boito a compus opera “Mephistofele”.O creatie cunoscuta si apreciata este cea care apartine lui Jules Massenet pe tema “Werther”.Romanul lui Goethe “Anii de ucenicie a maestrului Wilhelm” a fost transpus in muzica in 1866 de catre A.Thomas in opera “Mignon”.
Beethoven,contemporanul lui Goethe, a scris doar o creatie muzicala inspirata de scrierile acestuia, piesa Egmont.Grandoarea sufleteasca a contelui Egmont a fost sursa de inspiratie a lui Beethoven care a scris muzica de scena . De mare circulatie este Uvertura – partea intaia a lucrarii beethoveniene care a avut prima auditie in mai 1810
Din 1860 Goethe a intrat in literatura predata in scolile germane.Datorita lui Goethe sunt foarte multe lucrari din literatura altor tari pe care le-a tradus ( partial) in limba germana:Scrieri semnate de P.Corneille,Jean Racine,Voltaire,Gordon Byron si anticii :Sofocle,Euripide si altii.
In 1883 ,la 50 de ani de la moartea lui Goethe,s-a inaugurat celebra opera Metropolitan din New-York. cu spectacolul “ Faust” pe muzica lui Charles Gounod pe care Goethe o terminase in 1830.Goethe a murit in 1832 si a fost inmormantat la Monumentul Printilor din Weimar.

Toronto/ F.G.






Florica Gheorghescu    1/3/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian