Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Note de calatorie - In Costa Rica, religia crestina o simt la inaltime

Toate localitatile au in centru biserica si scoala, una linga alta. Bisericile sunt pline si oamenii sunt piosi si atenti la cuvantul Domnului. Nu se poate sa te desparti de cineva si sa nu-ti ureze ceva de la Domnul: “Domnul sa te binecuvanteze, mergi cu Domnul, Domnul in primul rand” si multe altele. Da, intreaga paleta a crestinismului se regaseste aici: catolicism, ortodoxie, evanghelism, baptism, etc.; fiecare crestin practica in felul lui, dar toti sunt dedicati unui singur Dumnezeu, acelasi Dumnezeu al lui Avram si al parintilor si strabunilor nostri. Cand urarea lor te insoteste, stii ca acel Dumnezeu e langa tine. La cabinetele medicale au afise in care se spune, de exemplu, ca ce nu poate face omul, poate face Dumnezeu. Cand le intorci urarile toti se bucura, nimeni nu e ofensat sau rusinat…

Probabil ca te-ar interesa mai mult despre misiunea ortodoxa. Am gasit pina acum doar doua biserici ortodoxe, amandoua isi desfasoara activitatea dupa calendarul rusesc, una asculta de patriarhul Moscovei, prin Argentina, iar cealalta e sarbeasca, cred ca tot in Argentina isi are patriarhul.
Slujbele se tin in spaniola si la biserica sarbeasca corul e in ruseste. Sunt cateva persoane in parohie de origine ruseasca. Cand am fost noi acolo ne-a pus sa spunem Crezul si Tatal nostru in romaneste. La aceasta parohie se vede ca oamenii de acolo au ortodoxia in sange, o practica impreuna cu strabunii pomeniti la fiecare liturghie.
La cealalta biserica regulile inca se invata in prezenta unor personalitati din viata bisericeasca ruseasca, a unui calugar de la Athos, dar mai ales a Domnului. Aici cladirea bisericii inca e in lucru, de cand am fost noi au facut foarte multe imbunatatiri, printre care au reusit sa puna pe acoperis o cupola cu o cruce mare.
Aici nu am intalnit multi romani. Sunt cativa cu care am colaborat in real estate si traducere de documente. Toti acestia locuiesc aici de mult timp si sunt ticos, adica sunt de ai casei. Am auzit si de romani gringos, ca si noi, veniti din Canada, dar nu i-am intalnit.

Noi ne pregatim de anotimpul uscat (asa numita vara) si de Craciun. Si anul acesta va fi un Craciun fara zapada, dar nu ducem lipsa zapezii.
(…) Imi amintesc goana nebuna de dinainte de sarbatori inotind prin multime pentru a cumpara cadourile favorite ale celor din familie si ale prietenilor dragi si, de asemenea, ingredientele necesare pregatirii unei mese traditionale de Craciun de neuitat. Adaugind la aceasta goana stresul legat de serviciu si de alte indatoriri, se contureaza reteta perfecta pentru a obtine entropia maxima. Pentru noi goana pare ca s-a redus un pic; la al treilea Craciun petrecut in mijlocul poporului al carui slogan este “pura vida”, credem ca am inteles in sfarsit valoarea zicalei “less is more”. Asa ca alergam mai putin si “stam” mai mult. Am observat ca banii se cheltuie la fel de usor si de multi ca inainte, chiar mult mai usor si mult mai multi. Deci less alergat, more cheltuit… exact ca in zicala

(…) Acum Costa Rica e in sezon ul ploios și aproape in fiecare zi ploua, cel putin in zona unde stam noi, in jurul localitatilor Grecia si Naranjo. Ne spun localnicii ca in partea dinspre Caraibe vremea e pe dos si ca abia acum inceteaza ploile si incepe o perioada mai uscata. Am fost si noi acolo acum vreo luna, inainte de Pasti. Drumul pana acolo a fost deosebit de frumos, asa sapat in munte, flancat pe ambele parti cu copaci aplecati deasupra soselei intr-o bolta inalta si bogata. Aproape de plaja insa peisajul s-a schimbat, am mers un timp pe langa ocean care era destul de linistit atunci. Oceanul, ca intotdeauna, avea un farmec aparte; mirosea a vacanta. Tarmul era cam salbatic, neamenajat, dar pitoresc. Din loc in loc am vazut si gospodarii mai putin ingrijite, cu case mici si saracacioase.

La plaja nu am fost prea impresionati. Am gasit intrarea cam ponosita si drumul pana inauntru pazit de niste maimutici care aruncau cu ceva, nu stiu sigur ce. Era si tarziu cand am ajuns, eram obositi si flamanzi… probabil ca si asta a contat la prima impresie…

O alta excursie am facut la o cascada la care se ajunge coborind prin padure tropicala pe o carare formata pe alocuri de mana omului si prin alte portiuni de radacinile copacilor. Vesnic umed, traseul ne-a oferit mai multe provocari, din cauza incaltarilor, nu prea potrivite pentru asa relief, dar si din cauza lipsei de antrenament. (...)

Gabriela Mateescu
Costa Rica

Gabriela Mateescu    6/30/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian