Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiv� 2024
Articole Arhiv� 2023
Articole Arhiv� 2022
Articole Arhiv� 2021
Articole Arhiv� 2020
Articole Arhiv� 2019
Articole Arhiv� 2018
Articole Arhiv� 2017
Articole Arhiv� 2016
Articole Arhiv� 2015
Articole Arhiv� 2014
Articole Arhiv� 2013
Articole Arhiv� 2012
Articole Arhiv� 2011
Articole Arhiv� 2010
Articole Arhiv� 2009
Articole Arhiv� 2008
Articole Arhiv� 2007
Articole Arhiv� 2006
Articole Arhiv� 2005
Articole Arhiv� 2004
Articole Arhiv� 2003
Articole Arhiv� 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Praznuirea hramului Bisericii Ortodoxe Sfanta Treime, Vancouver

Duminica, 23 iunie 2024, in miros placut de tamaie, frunze de nuc, spice de grau si flori de vara, la Biserica Sfanta Treime, din Vancouver, unde slujeste cu mare evlavie si daruire, timp de peste 25 de ani, Precucernicul Parinte, Nicolae Lapuste, a avut loc Hramul bisericii. Praznuirea bisericii este un eveniment incarcat de bucurie duhovniceasca plina de har si binecuvantare, un prilej pentru care zeci de credinciosi s-au adunat sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru ajutorul si ocrotirea pe care ni le ofera in fiecare clipa a vietii noastre. Biserica, desi spatioasa, a fost neincapatoare pentru multimea de credinciosi prezenta la Sfanta Slujba.
“La aniversarea celor 38 de ani de existenta a Bisericii Sfanta Treime imi indrept recunostinta catre Dumnezeu Cel in Sfanta Treime marit, catre parintii slujitori premergatori mie, catre generatiile de enoriasi care au sustinut timp de aproape patru decade cu inima, cu bratul si cu sacrificiul personal lucrarea din aceasta parohie” (Cuvantul Preotului Paroh, Nicolae Lapuste).
In duminica Rusaliilor, dupa slujba de citire a celor sapte rugaciune, toate in legatura cu pogorarea Sfantului Duh, s-au impartit tuturor credinciosilor prezenti spice de grau si ramuri cu frunze de nuc sfintite, care sunt duse acasa, pentru a fi puse la usa sau la icoane, in credinta ca vor pazi casa de furtuni, grindina si duhuri rele. De ce se binecuvanteaza intr-o astfel de zi frunzele de nuc sau tei? Pomii acestia au un simbolism apropiat de cel al Duhului Sfant. Nucul, se stie, datorita iodului are efecte terapeutice, umane si veterinare. La fel si Duhul Sfant are efecte terapeutice asupra sufletului nostru. Aceste crengute sfintite simbolizeaza limbile de foc pogorate asupra Apostolilor.
La invitatia Preotului Paroh Nicolae Lapuste, la ceremonia religioasa si sarbatoarea hramului Bisericii Sfanta Treime, a participat domnul Gabriel Rotaru, Consul General al Romaniei la Vancouver, impreuna cu sotia, doamna Stefana Rotaru, consul, ministru plenipotentiar. Cu acest prilej s-a purtat un dialog, despre insemnatatea si rolul bisericii la nivel comunitar, despre istoria Bisericii Sfanta Treime de la inceputuri si pana in prezent, precum si relevanta proiectelor si a programelor demarate pentru mentinerea spiritului identitar romanesc.
A fost o zi frumoasa si binecuvantata dar si incarcata de emotie sfanta, caci Bunul Dumnezeu din nou, ne reaminteste ca nu ne uita si nu ne lasa niciodata singuri, trimitiand din cer atat prin Sfintele Taine cat si prin Sfanta Liturghie pe Preasfantul Sau Duh, ca sa ne curateasca de tot pacatul, sa ne sfinteasca, sa ne calauzeasca pe calea mantuirii, si sa lumineaze mintea celui ce crede. Azi am deschis usa bisericii pentru ca cerul sa patrunda si ne-am intalnit cu Lumina. Lumina sa fim, lumina familiei noastre sa da, lumina prietenilor si cunostintelor noastre sa dam, lumina noua celor ce am participat la aceasta praznuire.
In aceasta zi de mare sarbatoare, sublinez faptul ca majoritatea celor prezenti au purtat bluza traditionala romaneasca/ia, sarbatoarea hramului conincizand cu sarbatoarea de Sanziene si a Iei romanesti.
La finalul ceremoniilor, au fost aniversati cu ocazia zilelor de nastere: dl. Teodor Trandafair, decanul de varsta al comunitatii (care a implinit venerabila varsta de 90 de ani), impreuna cu dna. Cornelia Tcaciuc si dna. Ruxandra Aparaschivei, crestini cu evlavie si smerenie fata de biserica, de-a lungul celor cateva decenii.
Apoi, toti cei prezenti au beneficiat de traditionala agapa din sala comunitara a bisericii. Multumiri voluntarilor si gospodinelor care s-au ostenit, care s-au daruit pentru organizarea exceptionala a acestui eveniment. Multumiri speciale dnei. Florica Alexandru, Presedinta Comunitatii de Femei, care timp de trei zile a coordonat pregatirile, a stabilit meniul in asa fel incat rasfatul gastronomic sa fie inegalabil.
In incheiere, Preacucernicul Parinte Nicolae Lapuste a multumit tuturor ctitorilor, binefacatorilor care au sustinut si sustin aceasta biserica de la inceput si pana in momentul de fata, precum si voluntarilor implicati in toate pregatirile acestui eveniment, urandu-le sanatate si succes in tot si-n toate.
Felicitari Preotului Paroh Nicolae si dnei. dr. Mihaela Lapuste pentru activitatea constanta si eforturile depuse pentru extinderea parohei in beneficiul comunitatii!
La multi ani, Bisericii Sfanta Treime si crestinilor ei, la aniversarea celor 38 de ani de existenta!

Dorina Cornelia Aldea

Dorina Cornelia Aldea     6/27/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian