Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Comentarii la un spectacol dedicat limbii și culturii românești la Toronto

M-am gândit să scriu câteva gânduri de astă dată și nu un articol (ale unui om care a avut șansa să lucreze cu copii de la grădiniță până la liceu, 41 de ani) despre cele cateva momente din spectacolul dedicat limbii și culturii românești organizat de Observatorul si Consulatul din Toronto,
Mulțumesc pentru frumosul oferit prin acele clipuri trimise și nu am cum să nu-mi exprim o modestă părere.
Momente artistice, de înaltă simțire românească, m-au impresionat până la lacrimi, aparent vorbe care se aud des, dar voi aduce argumente.
Am urmărit cu atenție imaginile și am încercat să pătrund în sufletul acestor copii frumoși care duc mai departe tradițiile. În acel decor deosebit, când a început tânăra să recite poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, am simțit că în vibrațiile vocii murmură dorurile tuturor românilor, că au trecut Oceanul și că numele lui Eminescu s-a disipat în Univers. Cred că marele poet este acolo unde sunt românii, în toate colțurile lumii și poate îi veghează pentru neuitarea plaiurilor românești. Sala a izbucnit în aplauze. Poate unii își mai aduc aminte de locurile natale. Mă gândesc, că cei născuți acolo sunt educați să nu uite că undeva este o țară, România.
Nu știu de ce, dar întotdeauna m-au impresionat cei plecați departe și care încearcă să păstreze o părticică din sufletul românesc, se străduiesc, așa cum pot, să transmită mai departe simțirea românească. Eu cred că dorul este numai al nostru, al românilor de pretutindeni. Nu știu dacă alții ar putea să pătrundă înțelesul, profunzimile. Poate că pe partea noastră de cer sunt disipate toate dorurile, privim adeseori spre înalt.
În dansurile populare interpretate, copiii au pus toate trăirile și emoțiile. Cei din public se legănau în ritmul muzicii, alții păreau că privesc uimiți și gândurile lor, pentru o clipă, au alergat acolo unde a rămas bucățica de suflet. Poate că unii au încă inima înjumătățită, o jumătate pentru țara de origine și cealaltă pentru țara de adopție. Cui aparține mai mult? depinde de fiecare, de multe, multe lucruri.
Cu adevărat, dansurile populare sunt o comoară, ca o sărbătoare a sufletului. În bogăția de mișcări, a atitudinii, a ritmului și presărate cu strigături, am observat dorința aprigă de a păstra tradiția românească, de a nu o altera și a o duce mai departe. Prin Hora interpretată, acești copii minunați au transmis unitatea românilor, departe de țară. Cu mâinile prinse, uniți în doruri, bucurii, tristeți, împliniri și dezamăgiri, par a nu-și mai da drumul pentru a trece mai ușor peste tot felul de obstacole, dor copleșitor etc., iar pașii făcuți, parcă mai apăsat uneori, dau impresia că dansatorii calcă pe pământ românesc, că-l simt sub picioare. Frumoasele costume populare tradiționale pe care le poartă cu mândrie, ca formă înaltă a culturii, au rădăcini adânci în istoria poporului nostru. Cine știe dacă nu sunt țesute în firele de ață și motivele naționale spiritul creator al străbunicilor și bunicilor, iubirea pentru portul național, elementele de originalitate pentru cultură.
Sunt conștientă că altfel se percep lucrurile când locuiești sau ești stabilit într-o altă țară și nu doar o vizitezi cu diverse ocazii. Poate că am fost puțin subiectivă, puțin nostalgică după anii în care am fost instructor de dansuri, voluntar (pe lângă profesia de cadru didactic) și cu dansurile populare am adus comunității (dintr-un sat vasluian) diplome, medalii și trofee prin participarea la concursuri, festivaluri naționale și internaționale,
Vă mulțumesc pentru frumosul oferit, pentru emoțiile și trăirile prin vizionarea clipurile.
Felicitări pentru implicarea în organizarea manifestării! Felicitări copiilor minunați! Felicitări tuturor participanților, au trăit adevărate clipe de simțire românească!

Cu deosebită stimă,
Silvia Hodaș
Iași

N.O,
Cei care doresc să primească clipiri – video de la această manifestare dedicată limbii și culturii românești la Toronto pot sa scrie la observatorul@rogers.com sau editura@observatorul.com








Silvia Hodaș    6/10/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian