Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
S-au lansat cărți in orasul marilor iubiri - Iasi

25 mai 2024. Sfârșit de primăvară, începutul unei zile culturale plină de bucurii și emoții.
La Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, din Parcul Copou, acolo unde stă mărturie peste veacuri „Teiul lui Eminescu”, s-au lansat cărți din seria „Regăsiri publicistice”: „Tablouri în miniatură” și „La porțile neuitării”, autor prof. dr. MIHAI MAXIM, scriitor, traducător, publicist, jurnalist; membru USR și UZPR.
A venit tocmai de la București pentru a lansa cele două volume, în capitala culturii românești, Iași. A pășit cu emoție, încântare și aducere aminte despre anii de studenție, fiind întâmpinat de foștii colegi, prieteni, cunoștințe, iubitori de cultură.
În deschiderea evenimentului, scriitorul și jurnalistul Ilie Serediuc a prezentat invitații și musafirii, apoi a prezentat autorul și o parte din creațiile literare ale prof. dr. Mihai Maxim. S-a născut în anul 1940, la Manoleasa-Botoșani. Studii: Liceul „A.T. Laurian” Botoșani, Facultatea de Filologie, Secția Lb. rusă – Lb. română, Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iași; Facultatea de Limbi Romanice, Secția Lb. franceză - Lb. Română, Universitatea București. A dat citire unui portret literar al autorului, realizat de eminentul istoric şi critic literar Constantin Călin, laureat al Premiului Academiei Române la Secţiunea Filologie. Fiecare, din cei prezenți, a constatat cât de bine se potrivește descrierea morală și fizică, cu OMUL din față.
Apoi s-a trecut la citirea unor fragmente din capitolele edificatoare, scrieri care au pus în valoare tematica tratată, iar autorul a venit de fiecare dată cu multe informații, mai puțin știute, legate de cele scrise. În volumul „Tablouri în miniatură”, au fost adunate selectiv articole din reviste literare și de cultură, apărute în 2004-2020: „Eminescu”, „Iași, capitala sufletului meu”, „File din istorie” etc. Cel de-al doilea volum „La porțile neuitării” cuprinde proze scurte, eseuri, articole despre prieteni, ființe apropiate, personalități din lumea artelor și a literelor. Cu siguranță, cunoștințele transmise vor rămâne și în memoria generațiilor viitoare.
Colonel (r) dr. Ionel Pintilii, ca reprezentant din partea Primăriei Municipiului Iași, a transmis urările de bine domnului prof. dr. Mihai Maxim și de bun venit în acest lăcaș de cultură. A vorbit despre colaborarea autorului la diferite reviste, implicarea în promovarea culturii, precum și despre importanța și rolul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”. S-a aflat că autorul a fost coleg de facultate cu Mihai Ursachi.
Au citit poeții, scriitorii și jurnaliștii: Mimi Rotariu - emoționante rânduri despre „Mâinile mamei”, Ilie Serediuc - cuvinte cu încărcătură emoțională revărsate în „Brațele tatei”, Elena Bostan-Delavicov - a readus în memoria celor prezenți personalitatea Profesorului Victor Crăciun, Maria Stoica - din publicistică, traduceri, istorie etc. Silvia Hodaș a încheiat citind „Din lumea literelor”, despre „Ileana Vulpescu – Marea Doamnă a romanului românesc”.
A urmat cuvântul prietenilor și depănarea din amintirile tinereții, a realizărilor profesionale.
Nu au lipsit umorul și voia bună. Scriitorul umorist, Ioan Hodaș, a citit mai multe epigrame despre autor și opera sa:
„Ca fost student cu pătimiri,
Orașul marilor iubiri
Exultă-n tine amintiri
Și dorul marii regăsiri.”
Momentele artistice de excepție au fost asigurate de: cantautorul și compozitorul Adi Gegiuc, interpretând la chitară și voce melodii care au dus cu gândul la anii tinereții, transpunându-ne într-o lume de frumos, iar artistul Iulian Gălușcă ni l-a readus în memorie pe Dan Spătaru. Cu vocea sa unică a făcut ca sufletele să vibreze.
În discursul său, autorul a povestit, cu un umor fin, cum „a ajuns în tagma scriitorilor”. Spre final, cu emoție în glas, a mulțumit tuturor pentru prezență, organizare, participare. Timpul petrecut alături de prieteni, foști colegi, scriitori, poeți, jurnaliști și cititori nu a fost pierdut. De altfel, istoricul şi criticul literar Constantin Călin, în Prefaţa la romanul „Egoismul unui vis”, îl consideră un „recuperator al timpului pierdut”. Autorul a regăsit „timpul pierdut” ajungând „La porțile neuitării”. S-au înșirat multe amintiri care au rămas undeva ascunse în suflet. Astfel, s-a deschis o „Fereastră spre altădată”, spre o nouă întâlnire. La o asemenea veste, fiecare și-a pus „Scutul de speranță” într-un viitor apropiat și de ce să nu creadă în „Egoismul unui vis” (cărți de autor).
S-au oferit Diplome pentru promovarea culturii românești la nivel național și internațional.
Prof. dr. Mihai Maxim a dăruit cărți și a dat autografe, cu zâmbetul pe buze, împlinirea unui vis realizat la o frumoasă vârstă.
Felicitări autorului! Felicitări organizatorilor și participanților!

Au moderat cu dăruire și într-un mod original, scriitorii: Ilie Serediuc și Mimi Rotariu.


Silvia Hodaș     6/3/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian