Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Oltenia – eterna terra nova… culturală

„Cultura reprezintă formele superioare prin care spiritul uman

se străduiește să se exprime”(Albert Einstein)


Având în vedere acest citat celebru privind modul în care se percepe cultura de comunitățile umane, parafrazând un cunoscut șlagăr dedicat echipei de fotbal „Universitatea” Craiova pe versurile poetului Adrian Păunescu ne-am înrolat din nou la participarea activă în cadrul câtorva dintre activitățile culturale care au avut loc în zona noastră culturală oltenească fără a avea pretenția de a cuprinde toate acele trăiri emoționale care au fost sau sunt în curs de desfășurare și în alte zile sau alte locații cu un alt conținut ideatic.

De fiecare dată am considerat că, exprimarea artistică reprezintă o altă fațetă a personalității umane că, noi, oamenii o avem prin ADN în formă latentă sau mai pregnantă și că, în funcție de condițiile create, de conjunctura existențială talentul creativ sau intepretativ se manifestă mai devreme sau mai târziu sau poate niciodată. Fiecărui om i s-a dat să fie cineva într-un anumit domeniu de activitate, să își canalizeze energia spre o anumită zonă care să îi asigure confortul cotidian și să își satisfacă cerințele cognitive.

Nu am dorit să dăm satisfacție dictonului lui Francesco Goya cum că „somnul rațiunii naște monștri” și pentru a ne ține mintea, trupul și sufletul mereu active, ne-am oferit șansa de a ne canaliza acțiunile și gândurile spre a oferi celor din jurul nostru momente de reală plăcere și satisfacție artistică prin participarea la diferite activități care au avut loc în luna mai în teritoriul Olteniei de câmpie. Astfel, în Slatina a avut loc în perioada 10-11 mai ediția a III-a a Festivalului muzică folk și poezie din Slatina „ALUTUS 22” unde au participat poeți locali și din alte zone culturale ale țării și interpreți de muzică folk renumiți: Mircea Baniciu, Gogu Vanghele, Andrei Păunescu. Au fost prezențe notabilitățile culturale ale județului Olt: Vivi Viorel Pintea- directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Gheorghe Smarandache-directorul Muzeului Județean Olt, Florian Dumitrescu- directorul Bibliotecii Județene Olt „Ion Minulescu”, Valeru Ciurea, Ristina Baboi- organizatori de la Centrul Județean Cultural Slatina. Au avut loc expoziții de carte, simpozioane și dezbateri tematice.

La biblioteca Județeană Dolj, „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, poeta Leliana Mihaela Rădulescu a lansat cartea intitulată „Pamflet desuet” prilej care m-a motivat să îi fac o cronică de prezentare și să fie susținută muzical de Pandele Bebe Jianu cu melodii din epoca interbelică. „…Pamfletele desuete ale Lelianei Mihaela Rădulescu ne oferă nouă, cititorilor, o altfel de punte spre lumea în care trăim, implicați în ea realmente atât de puternic, încât „nu vedem pădurea din cauza copacilor”. Ironia ei nu este doar un fel de a ne deschide ochii și urechile asupra a ceea ce suntem cu adevărat, ci este de fapt strigătul ei propriu de libertate… este manifestul ei poetic… protestul său literar anacronic din realitatea noastră contemporană… manifest la care subscriem și pe care îl prețuim!”. Au rostit cuvinte de întâmpinare a volumului și sociologul Rodica Țugui și prof. Angi Melania Cristea, iar grupul de jazz Opus1,61 format din Cornel Popescu, Cristian Ciomu și Mircea Suchici a susținut un microrecital cu infuzii etnofolclorice. Acest grup completat și cu ceilalți membri: Diana Drăghici, Iulian Albu, Iosif El-Naquib, Dorin Măciucă au susținut un recital în cadrul Festivalului Internațional William Shakeaspeare de la Craiova duminică 26 mai 2024, la Tipografie – loc inedit și surprinzător fiind situat în ambientul spațial dominat de utilaje și mașini tipografice „adormite” în ele însele de zeci de ani și „păzitorii” ad-hoc ai acestora care a dat locului o conotație modernă cu iz de secol XX. Astfel prin îmbinarea în ritmuri răscolitoare, emoționante a sunetelor instrumentelor muzicale folosie: tobe, violoncel, chitară, clape, caval, fluier s-a transmis publicului prezent elementele specifice ale unor vremuri aproape uitate sau din prezentul cotidian al etnofolclorului nostru tradițional în transcripție modernă. Concertul muzical intitulat „Mituri și iubire” ne-a purtat în lumea mirifică a iubirii din poeziile lui Nicolae Labiș, în fantasticul folcloric al ethosului popular românesc, în feeria muzicii formației „Pheonix” prin vocea miraculoasă și interpretarea dramatică a solistei Diana Drăghici, în lumea medievală a sonetelor shakeasperiene prin vocea studentei la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Diana Măciucă.

Într-un cadru absolut feeric pe care îl oferă Pădurea de la Strehareț din Slatina a avut loc o întîlnire culturală prilejuită de aniversarea a 75 ani de viață a dlui Paulian Buicescu, cel care a fost multă vreme președintele Filialei Olt a UZPR și președintele Filialei Olt a Ligii Scriitorilor din România.

În data de 22 mai a. c., la Balș, la Biblioteca „Petre Pandrea” în sala „Pictor Paul Tudor” a avut loc o puternică manifestare lirică (poezie și muzică) cu prilejul lansării cărții poetului octogenar Ion Anuța „Interminabila călătorie”. D-na profesor Margareta Chirițoiu, critic literar și exeget cultural a prezentat creația lirică a autorului și a organizat un regal de poezie în recitarea unui grup de elevi de la Liceul Teoretic Petre Pandrea din Balș. Prezentarea volumului a fost preluată de jurnalistul Dumitru Sârghie, prof. Eugenia Ionela Mateșică, pr. Vivi Viorel Pintea, dr.Aurel Furtună, conf.dr.Stan Gheorghe, prof. Giurea Georgeta, dr.vet.Grigore Călin, prof. Elena Călin, prof. Dumitru Nica, prof. Marcel Nicolescu, înv. Mihai Petrescu, jurnalist Ana Vasile, înv. Maria Manolescu, prof. Ion Stanciu.

Activitatea a fost moderată de prof. pr. Paulian Buicescu, fiecare moment artistic sau luare de cuvânt fiind precedat(ă) de un catren realizat și rostit de domnia sa.

Intermezzo-urile muzicale au fost susținute de Pandele Bebe Jianu și profesorii muzicologi de la Școala Populară a Artelor și Meseriilor Slatina: soprana Maria-Deniza Silinescu și prof. Arald-Marius Fieraru precum și de învățăceii: prof.Iuliana Ungureanu și elevul Nicușor-Gheorghe Marian.

Periplul nostru cultural va continua cu o deplasare la Sighișoara în perioada 14-16 iunie, în organizarea Societății Culturale „Apollon” România, condusă de ambasadorul cultural Convenția ONU Geneva, diplomat George Călin care va prezenta și arta lirică, interpretativă din Câmpia Boianului (va fi o altă lansare a volumului „amprenta Nichita”) cu dorința ca o parte din realizările artistice ale orașului Drăgănești-Olt să fie cunoscute în cât mai multe zone culturale. În același timp preluăm din realizările culturale ale celor care dăruiesc frumosul ca și noi, îmbogățindu-ne astfel spiritul și încercând să avem grijă, repectând proporțiile, desigur, de valorile spirituale umane.

Toate acestea se întâmplă deoarece avem în permanență sentimentul propriei noastre valori umane și nu uităm că Emil Cioran a spus: O societate se distruge nu când își pierde bunurile materiale, ci când își pierde valorile culturale. Și se mai întâmplă pentru că, noi nu vrem, să se piardă nimic din ceea ce putem oferi ca și creație și artă semenilor noștri oriunde ne-am afla, oriunde s-ar afla aceștia.



Liliana Jianu




Liliana Jianu    5/29/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian