Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Debut dramaturgic... la 96 de ani !

După evenimentele din Decembrie ’89 teatrele din România au devenit redute de necucerit pentru dramaturgii români contemporani, (cu mici excepții.)

Noii directori, care acum se numesc manageri, (care de fapt sunt interimari) afirmă că nu există dramaturgie română autentică. La presiunea mai multor unor oameni de cultură s-a înființat Teatrul Dramaturgilor, care joacă însă dramaturgi din deceniile trecute: Baranga, Băieșu, Rebreanu etc... În disperare de cauză, dramaturgii actuali au ales o altă cale de a-și „promova” piesele lor: Spectacole lectură !

Actorii stau pe scenă, pe scaune și interpretează, citesc rolurile respective pentru o singură reprezentare, maxim două. La asemenea reprezentații, deși unele texte se bucură de succes de public, nu asistă niciun manager sau un secretar literar. Niciun teatru, după știrea mea, nu a reluat o piesă citită în asemenea condiții.

Actorul Andrei Ionescu – unul din cei care au înființat cu ani în urmă Teatrul din Piatra Neamț, împreună cu celebrul Ion Coman, ulterior fiind actor la Teatrul Național – a scris de-a lungul anilor câteva piese de teatru pe care le-a și tipărit în volumul Iubire de împrumut, apărut la editura Palimpsept.
Niciun teatru nu s-a interesat de ele... Una dintre ele (Iubire Furată) a fost citită la Cenaclul Dramaturgilor Dragon 2 (Dramaturgi goniți) înființat de mine cu un grup de colegi dramaturgi.

Sâmbătă 11 Mai la 11 dimineața, în sala Media o altă piesă a lui Andrei Ionescu, Accidentul, a fost citită de actorii Naționalului bucureștean,. Cei care au dat glas și interpretare personajelor au fost cunoscuții artiști: Monica Davidescu, A. Temișan, Ovidiu Cuncea, Aylin Cadâr, Dorin Andone, Tomy Cristin, Silviu Biriș, Mihai Munteniță, Lari Georgescu, Eduard Adam, Kira Hagi și Ovidiu Cuncea, care semnează și regia spectacolului (sper că n-am uitat pe nimeni) acompaniați muzical la... Fierăstrău de maestrul Lucian Maxim.

Pe scurt, piesa Accidentul este, de fapt o dezbatere literară, științifică între câteva personaje, asupra transplantului de creier, tema principală fiind dacă odată cu moartea creierului mai rămâne ceva din esența vieții?
Sau nai popular spus omul este reprezentat în esență de ce este în creierul lui. O întrebare crucială pentru omenire pusă cu mult curaj de un dramaturg român în viață, ascultată de o sală plină și receptivă, care a aplaudat, la sfârșit cu emoție și pe autor și tot ansamblul.
Monica Davidescu în rolul pacientei, într-o rochie verde deschis cu frumosul ei chip și cu un glas bine timbrat atrage mai toată atenția celor prezenți, fiind secondată și susținută de toată echipa de excelenți actori ai Teatrului Național.

Spectacolul fiind și un omagiu adus actriței Ileana Stana Ionescu cât și autorului ajuns la vârstă venerabilă. Cinste lor !
Candid Stoica






Candid Stoica    5/18/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian