Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru

În perioada 16-26 mai 2024, 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți regizori de renume mondial se vor juca în șapte săli de spectacole din Craiova, în timp ce în peste 30 de spații convenționale și neconvenționale, pe străzile din cartiere, piețe și parcuri, se va simți spiritul shakespearian. Peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, din anul 1600, prin Shakespeare Village, până in viitor, prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall.
„Pornind de la conceptul „community building festivals”, am imaginat o ediție ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunității locale și pe implicarea acestora în construirea de experiențe alternative de punere în scenă (sau, de ce nu?, în stradă) a lui Shakespeare. Comunitățile construiesc festivalul și găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen. Așa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naționalitate, sau limbă, Festivalul Internațional Shakespeare Craiova se adresează tuturor, din toate colțurile țării și ale lumii.” – Vlad Drăgulescu, președinte al Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova.
Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional Shakespeare va debuta joi, 16 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu spectacolul „Furtuna / The Tempest”, regizat de Robert Wilson și prezentat de Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria. Pe aceeași scenă se vor juca spectacolele: „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, produs de Naționalul craiovean, „Proiectul Furtuna / Tempest project”, în regia Peter Brook și Marie-Hélène Estienne, de la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, Franța, „Hamlet, dansul melancolicului / Hamlet, the dance of the melancholic”, un spectacol de flamenco din Sevilla, Spania, în regia lui Jesús Herrera, și, nu în ultimul rând, festivalul se va încheia pe 26 mai, cu „Tragedia lui Hamlet, Prințul Danemarcei / Hamlet, Prince of Denmark”, în regia Robert Lepage, produs de Ex Machina în Quebec, Canada.
Biletele pentru spectacolele de la Sala Amza Pellea, alături de cele care vor fi jucate la Sala I.D. Sîrbu, Casa de Cultură a Studenților, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Ramada Hall, Tipografia și Filarmonica Oltenia au fost puse în vânzare. Programul este disponibil pe https://www.shakespearefestival.online/ iar abonamentele sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.
Cea de a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 16-26 mai 2024 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare. În anul în care Festivalul Internațional Shakespeare împlinește 30 de ani de existență, organizatorilor tradiționali li se alătură un partener nou – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografic㠄I.L.Caragiale” ,București.
Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. În 2024, pentru prima dată de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare, UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști: “UNATC Fringe Festival – Shakespeare unleashes students”. Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții UNATC vor da viață creațiilor lui William Shakespeare și vor recompune universul marelui dramaturg în mijlocul comunității.
Având o binemeritată notorietate națională și internațională, considerat a fi unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei și printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, Festivalul Internațional Shakespeare vă așteaptă la Craiova, acolo unde comunitățile construiesc festivalul!
Fondat în 1994, Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a adus de-a lungul timpului în România spectacole puse în scenă de cei mai mari regizori ai teatrului mondial, precum Peter Brook, Eugenio Barba, Yukio Ninagawa, Robert Wilson, Lev Dodin, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Eimuntas Nekrošius, Michael Pennington, Edward Hall, Richard Schechner, Elizabeth Le Compte, Thomas Ostermeier, Yuriy Butusov, Krzysztof Warlikowski, Oskaras Korsunovas sau Robert Lepage.
Organizatori: Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografic㠄I.L.Caragiale”, București
Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

În perioada 10-12 mai, în intervalul orar 10:00-22:00, vizitatorii pot experimenta senzații vizuale, auditive și olfactive inspirate de piesa "Furtuna" a lui William Shakespeare, având astfel posibilitatea de a explora un tărâm în care liniile dintre magie, natură și tehnologie se estompează, oferind o perspectivă unică asupra capodoperei celebrului autor englez.

Instalația imersivă este parte integrantă din Festivalul Internațional Shakespeare care are loc în perioada 16-26 mai la Craiova și va fi disponibilă în cadrul Promenada Craiova pe toată durata festivalului. Accesul este gratuit si experiența durează trei minute.

"Shakespeare Dimensions", sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall din Bucuresti și din Craiova, este un experiment scenografic 3D în spațiul virtual. Astfel, universul teatral este integral generat de tehnologii AI cu sprijinul cărora se depășesc limitele fizice a ceea ce ar putea fi perceput și înțeles pe o scenă convențională de teatru. Creatorii acestui proiect îl descriu drept o experiență singulară a fiecărui spectator cu tehnologia, o punte către trecut, prin prisma viitorului, demonstrând atemporalitatea poveștii lui Shakespeare.

În cubul imersiv, publicul va avea posibilitatea de a trăi fizic experiența pe care personajele Alonso, Sebastian, Antonio, Ferdinand și Gonzalo o trăiesc la începutul piesei. Astfel, vizitatorul devine observator activ, un actor într-o versiune vie a primei scene din piesa de teatru.

"Povestea Shakespeare Dimensions a pornit de la prima scenă a piesei<< Furtuna>>. In piesa originala, personajul Prospero este prezentat ca un vrăjitor experimentat care este ajutat de un duh pe nume Ariel. În viziunea noastra, Prospero este un inginer IT dintr-un viitor nu prea îndepărtat, iar Ariel este un asistent tehnologizat asemenea lui Siri, Alexa sau Google. <> prezentată de Shakespeare în prima scenă a piesei nu mai este o iluzie creată de Prospero cu ajutorul vrăjitoriei, ci o imersiune într-o realitate virtuală, creată cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră", explica Vlad Drăgulescu, directorul Festivalului International Shakespeare si creatorul conceptului.

"Cubul imersiv Shakespeare Dimensions este o instalație de realitate virtuală, iar o echipă interdisciplinară de artiști digitali, programatori, scenografi, arhitecți și ingineri de la <> și <> au gândit o infrastructură specială de retroproiecție video compusă din 10 videoproiectoare de ultimă generație și un sistem audio surround. Cubul de 5x5m transpune publicul într-un spațiu virtual imersiv compus din 5 suprafețe de proiecție destinate sa ofere piesei "Furtuna" noi forme estetice facilitate de realitatea virtuală și inteligența artificială"- Ciprian Făcăereu, scenograf instalație imersivă.

"Susținerea acestui proiect nu este deloc întâmplătoare pentru că NEPI Rockcastle se implică activ în sprijinirea proiectelor culturale. Prin această instalație imersivă am reușit o transpunere a operei teatrale clasice, tipică unei săli de teatru, într-un spațiu versatil așa cum este cel al unui centru comercial, frecventat de toate generațiile. Prin amplasarea acestuia în mall-urile noastre de la București, Craiova și Gdansk (Polonia) reușim să atragem atenția asupra universului cultural shakespearian și să îl transpunem într-un limbaj actual", a declarat Roxana Baias, Group Head of Marketing NEPI Rockcastle.

"Shakespeare Dimensions" va putea fi experimentat gratuit în perioada:
10-12 mai, in intervalul orar 10:00-22:00, la Promenada București (intrare Bdul. Barbu Vacarescu)
17-26 mai, in intervalul orar 10:00-22:00, la Promenada Craiova
26 iulie - 4 august, in intervalul orar 10:00-22:00, la Forum Gdansk, PoloniaProgramul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat ici: https://www.shakespearefestival.online/

-

Liliana Popa

Liliana Popa    5/15/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian