Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festival național de epigramă

Epigrama este un gen literar care, înscrisă în domeniul larg al umorului, dar și rudă cu aforismul, poate o specie lirică, poate epică, a fost cultivată din antichitatea greacă și latină, Marțial fiind considerat cel mai important autor al vremii. A rămas, se pare, numai pentru limba română, cultivată și în străinătate, însă tot de vorbitorii limbii noastre.
Dintre numeroasele activități, lansări, concursuri organizate în țară, recent s-a evidențiat Festivalul național de epigramă „Cât e Buzăul de mare”, ediția a 25-a, incluzând un concurs cu premii, recitaluri, spectacol de gală, sub genericul „Nunta de argint”, conduse de avocat Mihai Sălcuțan, președintele cenaclului umoriștilor Nicolae Grigore Mihăescu - Nigrim și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova de peste Prut.

A fost o fructuoasă dezbatere despre rolul umorului în societate și al epigramei în literatură, paticipanții și câștigătorii fiind sosiți din București, Târgu Jiu, Petroșani, Râmnicu Sărat, Cluj-Napoca, Iași, Constanța,Galați etc. Un cuprinzător volum aniversar, cu cele mai reușite epigrame ale gazdelor, diplome aniversare și invitații au fost tipărite în condiții grafice deosebite, iar între activități a fost și vizitarea Castelului Alexandru Marghiloman și a Muzeului județean.
Un spectacol cu o mare participare a iubitorilor epigramei și muzicii a avut loc în sala mare a Consiliului județean, unde, , după producerea autorilor de epigrame, fabule, rondeluri sau scenete umoristice, au performat două artiste talentate: tânăra Alexandra Panaete, și prezentatoare, și cunoscuta interpretă Luminița Anghel, câștigătoare sau participantă la numeroase alte festivaluri, între care la Eurovision.

În încheierea activităților, a fost organizat un banchet pentru concurenți și invitați, cu alte producții umoristice , inclusiv oferindu-se un tort aniversar.

Dintre epigramele celor prezenți, de o mare varietate și acuratețe, citez: Pomul preferat: Pentru genul feminin/ Nu e brad, nu e molid,/ Ci un oarecare pin.../ La un card cu cont solid.(Mihai Sălcuțan); De la extaz la agonie: Când muza debordând de har/ Cu poante noi mă inspirase,/ Nevastă-mea mă strigă iar:/ Bărbate, treci și spală vase.(Mitică Ion); Prima lege în căsnicie: Spusu-i-a soția sa,/ De la primul jurământ:/ Când vrea a grăi ceva.../ Să se-nscrie la cuvânt! (Victor Bivolu); Omul momentului: Ca să scape de ce-i greu,/ De trai prost și de nevroză,/ Dă din coate mai mereu/ Si-acum are... o artroză.(Mirela Grigore), Revolta părinților, față de pretențiile cadrelor didactice: Ar vrea, copiii toți, să știe,/ Din clasa-ntâi, citi și scrie,/ Când astea pot fi învățate,/ Și-n anu-ntâi... de facultate! (Liviu Gogu); Gânduri: De două ore stau și scriu/ Si cu un gând nu mă împac:/ Cum unii fac ce alții știu,/ Iar alții știu ce unii fac? (Mihai Cuțulencu); Întâlnire pe Facebook: Întrebarea se naște:/- Cum te voi recunoaște?/ Sunt scund, gras, chelie puțin.../ Dar tu? - Eu nu mai vin.(Gheorghe Gheorghe); Pelerinaj: Românul, ca un bun creștin,/ Ce din credință-și trage seva,/ Nu are-ncredere-n vaccin/ Cât are-n sfânta Parascheva. (George Eftimie).
Tot la acest festival s-au programat alte acțiuni ale Uniunii Epigramiștilor din România, prin președintele George Corbu (București), vicepreședinți fiind Mihai Sălcuțan (Buzău) și Petre Gigea Gorun (Craiova).

Festivalul, premierea și spectacolul s-au desfășurat timp de trei zile, între 10 și 12 mai.

Corneliu Vasile





Corneliu Vasile    5/15/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian