Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
„Paștele la Montreal”

„Paștele la Montreal” de Luminița Drăghici
de Luminita Draghici -30 aprilie 202440
Save
paste montreal
logo povesti despre montrealMai este puțin și vine Paștele… în 5 mai, anul acesta. Da, niciodată n-am uitat indiferent unde ne-am fi aflat, să-l sărbătorim așa cum se cuvine, fie acasă în România, în Algeria sau la Montreal.

Ca în fiecare an, când se apropie Paștele gândul mă poartă spre vremurile de demult, spre clipele de poveste petrecute alături de bunici, iar imagini disparate îmi apar în minte, precum stelele căzătoare. Îmi pun atunci câte o dorință, sperând ca vreodată, prin nu se știe ce minune, să ne reîntâlnim, undeva cu toții…

La bunici, la țară, în Săptămâna Mare începeau pregătirile. Se scutura toată casa, până la ultimul preș și se închideau sobele, gândindu-ne că am scăpat de iarnă!

Și, Doamne, ce cozonaci mai făceau bunica Teodora cu sora ei Ecaterina! Frumos împletiți, cu nucă și stafide, și pască cu brânză de vaci și apoi, „popi” din aluat dulce de cozonac pe care îl coceau în cănile de tablă, de arătau ca niște ciuperci uriașe! Apoi, seara, porneam spre biserica din sat, gătiți de sărbătoare, cu luminări pregătite să fie aprinse când venea clipa „să luam lumină”.

Nicăieri nu e mai frumos Paștele ca la țară, la bunici! Ce enervant e orașul cu puzderia lui de lumini, că nu se văd stelele și nu știe că vine Paștele!

Aici, la Montreal, ca în fiecare an, voi coborî icoanele pe scrin, alături voi așeza ouăle roșii împreună cu poza mamei. Voi aprinde o lampă și o lumânare. Apoi, cu tămâie cumpărată de la o mănăstire benedictină din preajma Montrealului, voi „tămâia” icoanele și întreaga casă. Asta este biserica mea, voi spune o rugăciune în gând amintindu-mi de toți cei dragi care nu-mi mai sunt în preajmă. Bine, spunea cineva, biserica este în sufletul fiecăruia dacă este, iar Dumnezeu e pretutindeni. Apoi voi pune masa cu tot ce se cuvine pentru un astfel de praznic. Vom ciocni câte un ou, privindu-ne în ochi, spunând: „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”. Vom închina și un pahar de vin în sănătatea celor dragi care încă mai sunt alături de noi, unii doar cu gândul căci oceanul ne desparte. Vom picura și un strop pentru cei dragi nouă care ne așteaptă acolo, sus, undeva… În toată casa va mirosi a sărbătoare și a cozonaci.

„Hristos a înviat!”, dragii mei!

de Luminița Drăghici
Montreal, Canada
Leviathan

de Luminița Drăghici    5/1/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian