Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Primăvară culturală ieseană

27 aprilie 2024. O zi frumoasă de primăvară când soarele-și aruncă, generos, razele peste cele șapte coline ale Iașului. O zi numai bună de întâlnire cu adevărata cultură, fereastră spre cunoaștere și care unește oamenii porniți în căutarea frumosului.
Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est, împreună cu partenerii tradiționali, a organizat o amplă manifestare cultural-artistică:

• ÎN MEMORIA SCRIITORULUI ȘI JURNALISTULUI DAN TEODORESCU
• Lansarea volumului de poezii „PICĂTURA DE IUBIRE”, autor Mimi Rotariu

Un moment emoționat! Participanții au adus un pios omagiu scriitorului, cronicarului și jurnalistului, ing. Dan Teodorescu, plecat prea devreme dintre noi, acum un an. Scriitorul și jurnalistul, ing. Martha Eșanu, a ținut o amplă cuvântare despre omul de valoare, „neobositul cronicar al Iașului”, generos, mare caracter, devotat jurnalismului și culturii. A trecut în revistă toată creația sa literară și a scos în evidență contribuția la promovarea culturii pe plan național și internațional, încurajarea tinerelor talente literare în cadrul Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași, al cărei președinte a fost. S-a păstrat un moment de reculegere. Fiecare vorbitor a încercat să creioneze întreaga activitate literară și jurnalistică, fiecare a amintit de frumoasele momente unice petrecute cu ocazia participării la manifestările cultural-artistice, clipe de neuitat din excursiile și schimburile literare organizate în țară și în Republica Moldova, și multe altele.

Fiindcă data de 23 aprilie 1880 a fost „Anul de naștere al feroviarilor la români”, ing. Petru Naslău a prezentat importanța evenimentului - istorie, realizări, împliniri.
Noutățile editoriale au fost prezentate de scriitor și jurnalist, prof. Silvia Hodaș. A menționat toate cărțile primite la redacție și a vorbit, în calitate de redactor șef și tehnoredactor, despre revista „Nord – Est Cultural”, Nr. 18, ianuarie – februarie – martie, 2024, ce apare sub egida LSR – Filiala Iași. Președintele Ligii Scriitorilor – Filiala Iași, ing. Ilie Serediuc a apreciat în mod deosebit formatul nou, calitatea articolelor publicate și a ilustrațiilor inserate. A reamintit că revista a primit PREMIUL pentru „PUBLICAȚII LITERARE PERIODICE”, apărute în anul 2023, acordat de Liga Scriitorilor din România.
Scriitorul, ing. Solo Rotenstain, în intervenția sa, ne-a reamintit că „Primăvara, anotimpul poveștilor de iubire” ne îmbie să ne bucurăm de frumusețile care ne înconjoară. Astfel s-a creat o atmosferă numai potrivită pentru partea a doua a manifestării: Lansarea volumului de poezie, „Picătura de iubire”, autor Mimi Rotariu. Au prezentat scriitorii: Silvia Hodaș, Angelica Manole și Maria Efstate. S-a evidențiat frumusețea și expresivitatea versurilor, profunzimea trăirilor.
Silvia Hodaș (selecție din recenzie): „Este al doilea volum de poezii, după „Trăiri sentimentale”, apărut în anul 2023. În vârtejul atâtor trăiri și a experienței acumulate s-au ivit poeziile din volumul, lansat astăzi, „Picătura de iubire”. Sentimentul de iubire cel mai complex și cel mai frumos este prezentat în versuri de o sensibilitate și profunzime aparte. Iubirea a fascinat dintotdeauna scriitorii din toată lumea, fiecare a nuanțat iubirea în felul său. […] Volumul începe cu poezia „Picătura de iubire”, sub semnul căreia curg toate poeziile despre iubirea ce vine într-un mod misterios și împresoară „lumina sufletului”. Poeziile sale transmit emoții pe care le așează în versuri, iar trăirile emană iubirea. Coborând în paginile acestei cărți veți descoperi un infinit izvor de iubire.”
Poeta Mimi Rotariu, în cuvântul său, a menționat: cum a apărut acest volum, momentele de inspirație, mesajul poeziilor sale și mărturisește: „volumul – «Picătura de iubire» – pe care-l simt ca un fluviu de emoții transmise – să ajungă la sufletul cititorilor – «cu flacără sau pic, cu pic»”.
Din poeziile autoarei sau din creația proprie au recitat poeții: Anatolie Coșuleanu, Oana Frențescu, Silvica Gruia, Ecaterina Lungu, Niță Maftei, Mihai Savin și prozatoarea Maria Loghin.
Responsabil cu umorul a fost scriitorul Ioan Hodaș. Prin poeziile umoristice a adus multe zâmbete și hohote de râs. O adevărată terapie prin râs, pentru că „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele”, spune un cunoscut proverb biblic.
Alt moment deosebit a fost primirea de noi membri în Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est : Anatolie Coșuleanu, Maria Loghin, Elena Miclescu, Mihaela Săvuc și Elena Sârghe.

Momentele muzicale au fost susținute de Grupul „Zorile” cu artistele Rodica Murgu, Miorița Romila și Virginia Pește. Au interpretat melodii frumoase și sensibile. Tânăra artistă, Karina Zamfirescu, a impresionat publicul prin evoluția sa, cu un recital de muzică populară. Chiar dacă este în clasa a VI-a, participă la concursuri și festivaluri de muzică populară obținând diplome, medalii și trofee.

Publicul a fost minunat și receptiv la toate momentele culturale, a trăit fiecare clipă la maxim.
Au moderat cu multă pricepere și dăruire: Mimi Rotariu, Ilie Serediuc și Ioan Hodaș. Sonorizarea a fost asigurată de prof. Culiță Păduraru, cu multă răbdarea a inserat partituri cu piese muzicale celebre în momentele oportune, s-a îngemănat muzica și poezia creând spectatorilor momente de înalte trăiri emoționale.

Canale media: Silvia Hodaș și Mihaela Săvuc. Afiș realizat de Silviu Teodorescu.
Scriitori și jurnaliști,
Silvia Hodaș, membru al Filialei UZPR Iași
Ilie Serediuc, vicepreședinte al Filialei UZPR IașiSilvia Hodaș    5/1/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian